呵呵種花記(12月29日:cut佐頭嘅沙漠玫瑰)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-10-17 20:44:25
31162 348
prodorothyhkg 發表於 2007-12-27 17:08:42 |顯示全部樓層
呵呵笑,你d重瓣矮牽牛咁容易大,我個d種子(大部份不同花類)發芽後約吋零長就無lala死咗
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 20:52:13 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2007-12-27 11:51 發表
呢個紫藍色好高貴啊

係啊,人哋藍得發紫,佢就紫到發藍
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 20:55:35 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-12-27 17:08 發表
呵呵笑,你d重瓣矮牽牛咁容易大,我個d種子(大部份不同花類)發芽後約吋零長就無lala死咗

prodorothyhkg矮牽牛發佐芽之後到大苗嘅大約2個月,呢個階段水份唔可以過濕,日照要足夠,要比較小心。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 21:16:18 |顯示全部樓層
12月27日

10日前播下joke分享嘅嚟自遠方的種子:
黑種草   
虞美人   
蜀葵
耬斗菜
松蟲草

細香蔥

最先出芽嘅反而係睇落種皮好硬嘅細香蔥,不過當佢奀挑鬼命咁,個種皮又自己除唔到出嚟,搞到葉尖焦佐。都唔知跟住會點。
其它種過嘅朋友有乜好方法?
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 21:50:28 |顯示全部樓層
這個應該是黑種草吧?標簽被大風吹掉了
今天剛移到小苗盆裏。本來想移到播種盒的,可是移出來的時候發現它的根生得好長喇。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 22:12:53 |顯示全部樓層
耬斗菜比較遲出苗,但是到現都陸續出緊苗啊,一只只小手好可愛啊,臺灣花友稱佢為“夢幻草”,睇啲葉又好夢幻咁哦。希望平安長大啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 22:24:55 |顯示全部樓層
虞美人,出苗不多而且慢
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 22:43:01 |顯示全部樓層
令箭荷花一直放在屋後,有兩小時日照的屋簷下,耐唔耐俾啲水而以
今日先發現,佢... ...

紅色的令箭荷花是生得比較快嘅,不過依家係莖部又再生出嫩枝出嚟

伯爺婆:好似圖3咁,需唔需要揾個花托托住啲葉呢?你估出年會唔會有花開啊?
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 22:53:29 |顯示全部樓層
呢棵唔唔記得係白色定黃色
一直都生得好慢,特別係較短嘅呢枝,一路都冇動靜,我以為佢唔得啦,不過又唔見佢皺皮哦,依家自己兩側有嫩芽啦

近睇

近睇
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 22:59:10 |顯示全部樓層
本來以為係單丁嘅蔓性天竺葵,今天淋水裏係苗盆發現一棵新苗仔,好興奮啊!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:10:00 |顯示全部樓層
關於球根嘅進度,唔太理想
花毛茛、番紅花、銀蓮、鈴蘭都沒有動靜
只有葡萄風信子比較生性
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:11:53 |顯示全部樓層
荷蘭鳶尾也高大不少
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:13:09 |顯示全部樓層
小蒼蘭最多分枝,跟住落嚟要點呢?
回復

Aalon 發表於 2007-12-28 15:19:54 |顯示全部樓層
矮牽牛終於開花, 恭喜你, 其他植物也在成長中, 期待著明年春天百花盛放
回復

yuwaiman 發表於 2007-12-29 00:26:04 |顯示全部樓層
啊啊笑
請問箭箭荷花盆邊有三塊葉仔嗰D係物嚟嫁, 佢都幾得意, 細細棵
回復

joey 發表於 2007-12-29 13:23:00 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-26 13:18 發表

joey:我都覺得佢嘅花好靚啊,不過睇落啲球有啲不妙啊。唉,可能又係失敗嘅一次啊!

失敗乃成功之母, 今次唔得咪下次law.
不過關於呢只花ge資料唔多, 你係邊度買ga?
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-29 13:45:30 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-27 20:55 發表

prodorothyhkg :矮牽牛發佐芽之後到大苗嘅大約2個月,呢個階段水份唔可以過濕,日照要足夠,要比較小心。

等我重以為BB唔晒得,拿拿林拎去日光浴先
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-29 17:08:19 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2007-12-28 15:19 發表
矮牽牛終於開花, 恭喜你, 其他植物也在成長中, 期待著明年春天百花盛放

都係你嘅花園靚啲,有睇頭,特別係你嘅夏堇田,仲有果幾只色嘅彩葉草,都係我好中意嘅。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-29 17:16:02 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2007-12-29 00:26 發表
啊啊笑
請問箭箭荷花盆邊有三塊葉仔嗰D係物嚟嫁, 佢都幾得意, 細細棵

yuwaiman:佢就係呢只,最普通嘅酢醬草。我依家特別中意,特別將佢嘅球根掘出來種一盆,開花時一定好靚啫
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-29 17:19:12 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2007-12-29 13:23 發表

失敗乃成功之母, 今次唔得咪下次law.
不過關於呢只花ge資料唔多, 你係邊度買ga?

8月份在大陸花網團購嘅,12月份先到貨,佢哋話來自荷蘭,到貨時仲因為供貨商話有啲品種質素唔得冇貨到。
回復