我的小鐵開花喇(又係時候update吓 ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-14 20:59:27
24414 383
黃臉婆 發表於 2009-10-21 00:04:28 |顯示全部樓層
棵棵都好毒呀!我就嚟比妳毒C喇!
對我哩講 Comtesse de Bouchaud / Guernsey Cream 毒力最強!
回復

Monse 發表於 2009-10-21 02:47:42 |顯示全部樓層
Fanny,
無上黎一段時間, 原來你種的鐵線蓮已經開咁多花喇?好叻呀你.
回復

hk88688 發表於 2009-10-21 04:14:00 |顯示全部樓層
唔駛咁急,我遲D都冇所謂
fnv234 發表於 2009-10-20 23:03

我都唔想急, 不過棵萱草生到個膠盆變咗K形, 所以咪同佢分盆, 點知俾我搞到重傷
回復

hk88688 發表於 2009-10-21 04:15:31 |顯示全部樓層
棵棵都好毒呀!我就嚟比妳毒C喇!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(30).gif
對我哩講 Comtesse de Bouchaud / Guernsey Cream 毒力最強!
黃臉婆 發表於 2009-10-21 00:04

靚靚, 係咪開始對會爬嘅花花有返興趣呢?
回復

hk88688 發表於 2009-10-21 04:18:06 |顯示全部樓層
Fanny,
無上黎一段時間, 原來你種的鐵線蓮已經開咁多花喇?好叻呀你.
Monse 發表於 2009-10-21 02:47

Monse, 我都無上嚟一段時間, 我仲係種鐵BB班, 學習中...... 所以要俾心機種好佢哋至得, 齊齊努力吖
回復

vincentma 發表於 2009-10-21 08:47:05 |顯示全部樓層
Vincentma, 中毒未?
仲趕得切落去order
hk88688 發表於 2009-10-20 22:30
唔得!唔得,留返 D 位俾月季!睇你果 D 喇!
回復

格子 發表於 2009-10-21 10:42:37 |顯示全部樓層
秋分後, 差唔多所有小鐵都換咗盆同重剪淨一兩莭, 依家都長返好多葉出嚟喇, 有啲仲開埋花, 棵Comtesse de Bouchaud重剪後, 開得最多花, 棵Integrifolia已經生到八爪魚咁, 花花仲好香, 下個月要剪咁一半add14icon
不 ...
hk88688 發表於 2009-10-20 20:06

88 打哩幾行字大有學問, 要認真d睇清楚
回復

yuwaiman 發表於 2009-10-21 10:46:14 |顯示全部樓層
好彩我打咗防小鐵毒嘅疫苗針啫
回復

格子 發表於 2009-10-21 11:04:12 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2009-10-21 08:47

vincentma: 細細聲話俾你知, 月季同小鐵係最好拍檔, 將鐵線蓮爬係月季上邊 一絶
回復

花草之家 發表於 2009-10-21 11:17:53 |顯示全部樓層
Fanny,你d小鐵好靚我d小鐵肉酸到暈
我去完旅行返來,睇見小鐵俾風吹到亂七八糟,今日下午要幫小鐵換盆同埋重剪。
回復

花草之家 發表於 2009-10-21 11:23:15 |顯示全部樓層
vincentma: 細細聲話俾你知, 月季同小鐵係最好拍檔, 將鐵線蓮爬係月季上邊 一絶

格子 發表於 2009-10-21 11:04

格子,我同你一樣咁話,今朝巳經將籐月引左上拱門,仲留左d位俾小鐵爬上去呀!
回復

hk88688 發表於 2009-10-22 14:47:36 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2009-10-21 08:47

格子講得啱, 月季同鐵線蓮可以並存嘛
回復

hk88688 發表於 2009-10-22 14:48:42 |顯示全部樓層
88 打哩幾行字大有學問, 要認真d睇清楚
格子 發表於 2009-10-21 10:42

格子, 唔洗咁認真, 我都係亂嚟
回復

hk88688 發表於 2009-10-22 14:53:11 |顯示全部樓層
Fanny,你d小鐵好靚我d小鐵肉酸到暈
我去完旅行返來,睇見小鐵俾風吹到亂七八糟,今日下午要幫小鐵換盆同埋重剪。
花草之家 發表於 2009-10-21 11:17

花草, 你啲小鐵都開得好靚add6icon 你去咗旅行嗰段時間好似真係打咗幾次風, 仲好大嗰隻, 我嗰幾日都唔敢瞓, 要隨時ready護花
回復

格子 發表於 2009-10-22 16:16:47 |顯示全部樓層
名副其實既 "花痴"
回復

花草之家 發表於 2009-10-22 17:03:41 |顯示全部樓層
花草, 你啲小鐵都開得好靚add6icon 你去咗旅行嗰段時間好似真係打咗幾次風, 仲好大嗰隻, 我嗰幾日都唔敢瞓, 要隨時ready護花
hk88688 發表於 2009-10-22 14:53

Fanny,我個花王同我講話9日初個風最厲害,好彩佢o岩o岩係我個花園做緊野,如果唔係ge話,我d盆栽會c得七七八八
如果我係屋企,會同你一樣唔敢"訓"
回復

vincentma 發表於 2009-10-22 20:55:00 |顯示全部樓層

格子 發表於 2009-10-21 11:04
格子,你  display 俾我睇下,我跟住黎學!
回復

hk88688 發表於 2009-10-22 21:37:14 |顯示全部樓層
名副其實既 "花痴"
格子 發表於 2009-10-22 16:16

唉...... 打風嗰幾次都係日頭風平浪靜嘛, 我都無有預防工夫, 點知越夜越大風, 所以等啲風走遠啲先敢瞓
回復

hk88688 發表於 2009-10-22 21:42:10 |顯示全部樓層
Fanny,我個花王同我講話9日初個風最厲害,好彩佢o岩o岩係我個花園做緊野,如果唔係ge話,我d盆栽會c得七七八八
如果我係屋企,會同你一樣唔敢"訓" ...
花草之家 發表於 2009-10-22 17:03

都係你明白我 不過我屋企反而最近嗰次8號風球勁啲, 可能風向問題。
回復

ylee 發表於 2009-10-22 23:13:47 |顯示全部樓層
好多隻色,好靚add6icon
回復