我的小鐵開花喇(又係時候update吓 ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-14 20:59:27
24412 383
hk88688 發表於 2009-7-30 14:24:31 |顯示全部樓層
期等咗好耐...... Hazellue分享嘅實生苗終於開花喇add6icon
含苞待放時睇, 以為佢係粉紅色, 仲有啲似荷花 不過開咗之後, 原來係粉紫色嫁add14icon
Hazellue's 01.jpg
Hazellue's 02.jpg
Hazellue's 03.jpg
Hazellue's 04.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-7-30 15:12:16 |顯示全部樓層
由粉紅轉粉紫,好靚add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-7-30 20:57:37 |顯示全部樓層
好靚呀 88,夏天仲有咁多靚花睇!
回復

hazellue 發表於 2009-7-30 21:11:05 |顯示全部樓層
咦! 88 你呢隻有的潛質wow, 秋天再有花, 記住Po出來, 如果變成淡藍, 明年給我一條枝喔!
回復

pauline 發表於 2009-7-30 22:45:52 |顯示全部樓層
88種花真係高手, 我就不行了.
回復

hk88688 發表於 2009-8-1 02:48:41 |顯示全部樓層
由粉紅轉粉紫,好靚add6icon
花草之家 發表於 2009-7-30 15:12

花草, 我都覺得佢好可愛add6icon
回復

hk88688 發表於 2009-8-1 02:51:15 |顯示全部樓層
好靚呀 88,夏天仲有咁多靚花睇!
vincentma 發表於 2009-7-30 20:57

Vincent媽, 開始中毒未? 一齊種吖。 我啲小苗得小花幾朵 希望等佢哋大啲會多啲花花
回復

hk88688 發表於 2009-8-1 02:53:05 |顯示全部樓層
咦! 88 你呢隻有的潛質wow, 秋天再有花, 記住Po出來, 如果變成淡藍, 明年給我一條枝喔!
hazellue 發表於 2009-7-30 21:11

秋天再開花一定Po出嚟俾你過目
唔好話枝條, 你要成盆都得嫁
回復

hk88688 發表於 2009-8-1 02:58:09 |顯示全部樓層
88種花真係高手, 我就不行了.
pauline 發表於 2009-7-30 22:45

我唔係高手呀, 我種花唔夠一年, 點算高手? 呢度好多好多高人, 我學習+偷師階段咋, 種小鐵更加係新手一名
你依家搵到問題所在, 快啲根治咗啲蟲蟲, 下年應該好多花花報答你add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-8-1 08:38:50 |顯示全部樓層
Vincent媽, 開始中毒未? 一齊種吖。 我啲小苗得小花幾朵 希望等佢哋大啲會多啲花花
hk88688 發表於 2009-8-1 02:51
Fanny, 你又引我?搵日我去你度參觀下,係你度學下 D 秘笈,先有信心種啊!
回復

花草之家 發表於 2009-8-1 10:49:20 |顯示全部樓層
Fanny, 你又引我?搵日我去你度參觀下,係你度學下 D 秘笈,先有信心種啊!
vincentma 發表於 2009-8-1 08:38

vincentma,你去到Fanny個花園,驚你唔止中小鐵毒呀 7f706a0d116ec827bf.gif
回復

yuwaiman 發表於 2009-8-1 12:15:42 |顯示全部樓層
呢度真係少嚟為妙, 好易中招呀add1icon
回復

vincentma 發表於 2009-8-1 19:57:13 |顯示全部樓層
vincentma,你去到Fanny個花園,驚你唔止中小鐵毒呀140523
花草之家 發表於 2009-8-1 10:49
我都係咁諗,佢果度咁多靚花花!
回復

格子 發表於 2009-8-4 13:20:45 |顯示全部樓層
期等咗好耐...... Hazellue分享嘅實生苗終於開花喇add6icon
含苞待放時睇, 以為佢係粉紅色, 仲有啲似荷花 不過開咗之後, 原來係粉紫色嫁add14icon
hk88688 發表於 2009-7-30 14:24

哩排忙得寨(唔好諗住我係度努力工作) , 差D留咗哩朵靚花add6icon
回復

hk88688 發表於 2009-10-20 20:06:16 |顯示全部樓層
秋分後, 差唔多所有小鐵都換咗盆同重剪淨一兩莭, 依家都長返好多葉出嚟喇, 有啲仲開埋花, 棵Comtesse de Bouchaud重剪後, 開得最多花, 棵Integrifolia已經生到八爪魚咁, 花花仲好香, 下個月要剪咁一半add14icon
不過Hazellue話剪咗啲冧, 留返又啲養份, 等佢哋春天開多啲花, 所以又係時候剪花冧, 有啲未開過花嘅就俾佢哋開一朵咁多喇
Integrifolia 01.jpg
Integrifolia 02.jpg
Integrifolia 03.jpg
Comtesse de Bouchaud.jpg
Hagley Hybrid.jpg
Guernsey Cream.jpg
Nelly Moser.jpg
Duchess of Edinburgh.jpg
Ernest Markham.jpg
回復

vincentma 發表於 2009-10-20 20:56:23 |顯示全部樓層
好靚呀!最鍾意 Nelly Moser!
回復

fnv234 發表於 2009-10-20 21:33:44 |顯示全部樓層
黃色果張好靚
香味係點?
回復

hk88688 發表於 2009-10-20 22:30:11 |顯示全部樓層
Vincentma, 中毒未?
仲趕得切落去order
回復

hk88688 發表於 2009-10-20 22:38:03 |顯示全部樓層
Billy, 黃色嗰棵Guernsey Cream啱啱開先咁色, 慢慢會轉返白啲, 變奶白色。棵Integrifolia啲香味好清香, 但我唔識形容
棵萱草上星期諗住分盆, 將佢一分為二, 但佢哋纏得好鬼實, 沖咗10分鐘水都分唔開啲根, 俾我扯咗好多葉走, 依家重傷, 不過唔洗擔心, 下次版聚, 一定有貨交俾你
回復

fnv234 發表於 2009-10-20 23:03:56 |顯示全部樓層
Billy, 黃色嗰棵Guernsey Cream啱啱開先咁色, 慢慢會轉返白啲, 變奶白色。棵Integrifolia啲香味好清香, 但我唔識形容
棵萱草上星期諗住分盆, 將佢一分為二, 但佢哋纏得好鬼實, 沖咗10分鐘水都分唔開啲根 ...
hk88688 發表於 2009-10-20 22:38

唔駛咁急,我遲D都冇所謂
回復