我的小鐵開花喇(又係時候update吓 ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-14 20:59:27
24415 383
BanbieChan 發表於 2009-7-28 05:57:04 |顯示全部樓層

花仔好靚啵~
回復

vincentma 發表於 2009-7-28 08:42:44 |顯示全部樓層
抗日英雄,真係好多花 lums 喎! Salute !
回復

花草之家 發表於 2009-7-28 10:36:27 |顯示全部樓層
Comtesse de Bouchaud好多lum呀! 五月至種個隻色好靚add6icon
你棵Pink Champagne 出左花lum未?
回復

格子 發表於 2009-7-28 11:56:32 |顯示全部樓層
點解你D小鐵唔會休眠架  88
回復

花草之家 發表於 2009-7-28 13:11:34 |顯示全部樓層
點解你D小鐵唔會休眠架  88
格子 發表於 2009-7-28 11:56

格子,睇品種而定,唔一定休眠架!有d花期係7-9月架!
回復

hk88688 發表於 2009-7-29 13:13:57 |顯示全部樓層
多謝公主 & Vincent媽嚟探小鐵啊

花草, Pink Champagne仲未見花冧呀, 不過佢係生得最多分枝嘅一棵, 個架俾佢爬滿晒add14icon , 希望佢快啲有花冧喇, 你棵The President有花冧未?

係呀, 格子, 我見佢哋好多都無休眠, 園藝品種好多都係呢個時候開花
回復

hk88688 發表於 2009-7-29 13:28:50 |顯示全部樓層
Guernsey Cream終於開花喇, 上年年尾種嘅幾棵當中, 佢係最遲開花嘅一棵, 可能係夏天, 又係第一次開花, 幾朵花型都有啲K型 初開時係creamy色, 會慢慢變白色。

不過, Durandii就花開不斷, 仲越開越大朵, 花嘅數量亦多咗。Duchess of  Edinburgh都生得幾好, 雖然仲係開單瓣, 不過朵朵都over10cm, 已經好滿足add6icon 所以忍唔住幫佢影多幾張相add4icon 而Nelly Moser今輪花隻色比之前鮮艷咗, 都好開心
Guernsey Cream 01.jpg
Guernsey Cream 02.jpg
Durandii 01.jpg
Duchess of  Edinburgh 01.jpg
Duchess of Edinburgh 02.jpg
Duchess of  Edinburgh 03.jpg
Nelly Moser.jpg
回復

pauline 發表於 2009-7-29 14:11:40 |顯示全部樓層
我那些...........
回復

花草之家 發表於 2009-7-29 16:20:43 |顯示全部樓層
Fanny,你d小鐵係咁開花俾你睇,好羡慕呀!
我棵President好似點左穴咁,唔開花唔出葉,好彩d葉冇黃。
Pink champagne一味長枝條,好多分枝仲末有花lum。
回復

格子 發表於 2009-7-29 17:34:11 |顯示全部樓層
我棵細既龍頭生出來D葉會發黑, 聽大陸花友話係休眠, 唔知係唔係?
大嗰棵開完花俾我剪咗花就無動靜,又唔知係咪休眠.
回復

花草之家 發表於 2009-7-29 18:38:39 |顯示全部樓層
格子,好彩我淨係剪花乍,花梗上ge葉腋會出花lum架
發黑d葉我剪晒佢架!驚有菌丫馬第一年種小鐵,真係唔知佢想點佢想幾時休眠就幾時休眠喇!唔c就得架喇add7icon
回復

vincentma 發表於 2009-7-29 20:03:57 |顯示全部樓層
發黑d葉我剪晒佢架!驚有菌丫馬第一年種小鐵,真係唔知佢想點佢想幾時休眠就幾時休眠喇!唔c就得架喇add7icon ...
花草之家 發表於 2009-7-29 18:38
花草又要同小鐵鬥智添!
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-29 23:28:41 |顯示全部樓層
88, 整物你d小鐵一d都唔小, 仲款款都咁靚架
回復

花草之家 發表於 2009-7-30 10:02:56 |顯示全部樓層
花草又要同小鐵鬥智添!
vincentma 發表於 2009-7-29 20:03

仲多左好多白頭髮添播 7f706a0d116ec827bf.gif
回復

格子 發表於 2009-7-30 12:26:16 |顯示全部樓層
發黑d葉我剪晒佢架!驚有菌丫馬第一年種小鐵,真係唔知佢想點佢想幾時休眠就幾時休眠喇!唔c就得架喇add7icon ...
花草之家 發表於 2009-7-29 18:38

係啊, 咁我都要返去剪咗佢哋, 我見發黑葉腋又發出新芽, 但新芽又再發黑
之前長大咗D葉就無事.
回復

花草之家 發表於 2009-7-30 12:34:54 |顯示全部樓層
我有棵轉子蓮d新出ge葉葉尖發黑,連個lum都黑黑地呀我種左佢成年咁耐,第一次有個花lum俾我睇乍add7icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-30 14:01:18 |顯示全部樓層
我那些...........
pauline 發表於 2009-7-29 14:11

Pauline, 你好似都有棵Nelly Moser, 生成好唔好?
回復

hk88688 發表於 2009-7-30 14:05:28 |顯示全部樓層
Fanny,你d小鐵係咁開花俾你睇,好羡慕呀!
我棵President好似點左穴咁,唔開花唔出葉,好彩d葉冇黃。
Pink champagne一味長枝條,好多分枝仲末有花lum。 ...
花草之家 發表於 2009-7-29 16:20

花草, 唔洗羨慕, 你咁鍚佢哋, 你啲小鐵應該好快開花俾你睇
我棵President開咗一朵花之後, 葉腋抽咗一對新枝出嚟, 但都生長緩慢, 唔洗咁擔心。
回復

hk88688 發表於 2009-7-30 14:08:06 |顯示全部樓層
88, 整物你d小鐵一d都唔小, 仲款款都咁靚架
yuwaiman 發表於 2009-7-29 23:28

敏敏, 真係小鐵嚟, 佢哋好多都係一年生小苗 你鍾意都一齊種吖, 俾佢哋爬牆, 唔會用好多位, 爬滿牆好靚嫁add6icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-30 14:09:30 |顯示全部樓層
我棵細既龍頭生出來D葉會發黑, 聽大陸花友話係休眠, 唔知係唔係?
大嗰棵開完花俾我剪咗花就無動靜,又唔知係咪休眠.
格子 發表於 2009-7-29 17:34

格子, 我都覺似有菌多啲, 剪咗啲黑葉穩陣啲
回復