我的小鐵開花喇(又係時候update吓 ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-14 20:59:27
24421 383
yuwaiman 發表於 2009-6-25 22:59:07 |顯示全部樓層
點可以多花成咁架, 你俾咩佢地食架
回復

花草之家 發表於 2009-6-26 18:00:54 |顯示全部樓層
The President早兩日開咗花喇, 而Viticella Purpurea Plena Elegans都開多咗好多花花, 雖然啲花唔係好大朵, 不過都幾密, 暫時最多花花係佢add6icon
hk88688 發表於 2009-6-25 15:57

睇到流晒口水,我忍唔住啦 63f49a785676b5695c.gif
回復

hk88688 發表於 2009-6-27 10:01:29 |顯示全部樓層
格子, 對鐵越嚟越感興趣? 咁一齊種多啲

敏敏, 我無特別谷肥俾佢, 可能本身呢個品種多花啩, 雞屎肥都未出動呀

花草, 洗咩流口水? 打劫咁嚴重 President你唔係都有咩add3icon
回復

格子 發表於 2009-6-27 10:28:56 |顯示全部樓層
我係度期望緊Hazellue另一棵係重瓣
回復

花草之家 發表於 2009-6-27 12:48:58 |顯示全部樓層
Fanny,我棵President一味標高,未有花呀!
我要打劫個棵係覆瓣黎架
回復

hk88688 發表於 2009-6-27 14:17:38 |顯示全部樓層
格子, 你話見花冧, 好快可以揭曉add14icon

花草, 唔洗心急, 我諗你棵President應該好快有花冧, 你早過我定植嘛
你棵Proteus都好似係重瓣噃, 我又要打劫
回復

花草之家 發表於 2009-6-27 15:18:47 |顯示全部樓層
Fanny,Proteus係重瓣大花,難得比你睇中,劫喇
President好似有lum喇!不過要睇多幾日至敢肯定add7icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-11 01:10:48 |顯示全部樓層
Fanny,Proteus係重瓣大花,難得比你睇中,劫喇
President好似有lum喇!不過要睇多幾日至敢肯定add7icon
花草之家 發表於 2009-6-27 15:18

花草, 唔難得嫁, 見親靚花就流口水
你棵President開咗未?
回復

hk88688 發表於 2009-7-11 02:18:02 |顯示全部樓層
Duchess of Edinburgh終於開咗第一朵花, 但係唔知點解變咗單瓣add3icon 希望下一輪花會正常返。 不過Durandii就好乖, 又開花喇, 仲有3個花冧add14icon 呢兩個品種真係好耐熱, 呢輪烈日當空, 佢哋全日照都無問題add6icon
Clematis Duchess of Edinburgh.jpg
Clematis Durandii 01.jpg
Clematis Durandii 02.jpg
Clematis Durandii 03.jpg
回復

格子 發表於 2009-7-11 10:54:09 |顯示全部樓層
白色都好靚啊
回復

花草之家 發表於 2009-7-11 12:46:44 |顯示全部樓層
花草, 唔難得嫁, 見親靚花就流口水
你棵President開咗未?
hk88688 發表於 2009-7-11 01:10

Fanny,President停止生長,好彩d葉冇黃咁都放心d。
回復

花草之家 發表於 2009-7-11 12:53:03 |顯示全部樓層
Duchess of Edinburgh終於開咗第一朵花, 但係唔知點解變咗單瓣add3icon 希望下一輪花會正常返。 不過Durandii就好乖, 又開花喇, 仲有3個花冧add14icon 呢兩個品種真係好耐熱, 呢輪烈日當空, 佢哋全日照都無問題add6i ...
hk88688 發表於 2009-7-11 02:18

白色好靚 2456087940e1a2e6ad.gif
我棵Proteus開第二輪花喇!不過都仲係單瓣add3icon
回復

hk88688 發表於 2009-7-11 15:04:05 |顯示全部樓層
白色都好靚啊
格子 發表於 2009-7-11 10:54

格子, 係咪心動呢? 仲有重瓣Viticella Purpurea Plena Elegans, 你啲鐵毒開始與日俱增
回復

hk88688 發表於 2009-7-11 15:08:21 |顯示全部樓層
花草, 有啲品種夏天會開單瓣, 希望Duchess of Edinburgh同Proteus都係咁情況喇, 要等春天再定斷, 不過佢哋兩隻色都好靚, 啲花又大, 單瓣重瓣都無所謂喇
回復

花草之家 發表於 2009-7-11 16:44:00 |顯示全部樓層
花草, 有啲品種夏天會開單瓣, 希望Duchess of Edinburgh同Proteus都係咁情況喇, 要等春天再定斷, 不過佢哋兩隻色都好靚, 啲花又大, 單瓣重瓣都無所謂喇 ...
hk88688 發表於 2009-7-11 15:08

我都覺得單瓣重瓣都唔緊要,佢地肯開花我巳經好開心架喇
回復

hazellue 發表於 2009-7-12 13:17:58 |顯示全部樓層
Fanny, 我嗰棵Duchess of Edinburgh, 從未開過單瓣wow, 即使夏季偶開幾朵, 都係複瓣的。
回復

hk88688 發表於 2009-7-12 14:26:50 |顯示全部樓層
Hazellue, 我都唔知點解Duchess of Edinburgh會開單瓣add3icon 會唔會棵苗太細都有影響? 我見同一批Duchess of Edinburgh苗, 有幾位花友開咗花, 依家都係開緊單瓣
回復

雲雲 發表於 2009-7-12 16:35:42 |顯示全部樓層
打完風,無乜事嗎?
回復

vincentma 發表於 2009-7-12 16:44:45 |顯示全部樓層
個風走左喇!都無料到,今日仲晒到融左呀!
回復

花草之家 發表於 2009-7-12 19:04:54 |顯示全部樓層
個風冇料到,我就搬餐飽
回復