Monse的秋播開始了

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-10-16 12:42:46
17560 254
伯爺婆 發表於 2008-1-3 08:25:20 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-2 15:57 發表

三棵一盆呀,點解無你種得咁靚既。我剛剛播左兩粒白眼的蘇珊,你估會唔會太遲播種呀喇!

記得舊年是2006 年11月播種約2007年 3-4月開花,佢唔熱得架,一熱就死架啦,今年掛著種酢醬草所以好多品種的花都錯過左播種期呀,美女 ...

冇收到喎,可能呢排又聖誕,又新年,假期多多所以郵件阻遲咗啦!
回復

Monse 發表於 2008-1-4 13:47:22 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-1-3 08:25 發表

冇收到喎,可能呢排又聖誕,又新年,假期多多所以郵件阻遲咗啦!

我諗就快收到架啦。
回復

伯爺婆 發表於 2008-1-5 06:21:54 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-4 13:47 發表

我諗就快收到架啦。

今日收到啦......Monse.....好多謝妳分享咁多種子,實在太多啦,四月初我就可以播種了,好心急呀.....喺呢,呢啲種子要唔要特別處理過先播種呀?妳棵Epiphyllum點情况呀?Alextang同阿阿笑都種得幾好,幾時貼妳嘅嚟睇吓吖?
回復

Monse 發表於 2008-1-5 09:07:12 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-1-5 06:21 發表

今日收到啦......Monse.....好多謝妳分享咁多種子,實在太多啦,四月初我就可以播種了,好心急呀.....喺呢,呢啲種子要唔要特別處理過先播種呀?妳棵Epiphyllum點情况呀?Alextang同阿阿笑都種得幾好,幾時貼妳嘅嚟睇吓吖? ...

收到啦,唔洗特別處理過都播得種架啦, 最近發現果棵Epiphyllum靜雞雞係後面生多左一片葉我都唔擦覺喎,要換個大D既盆比佢啦,下星期影相給你看呀, 多謝你送我的 Epiphyllum(Red).
回復

伯爺婆 發表於 2008-1-5 09:26:53 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-5 09:07 發表

收到啦,唔洗特別處理過都播得種架啦, 最近發現果棵Epiphyllum靜雞雞係後面生多左一片葉我都唔擦覺喎,要換個大D既盆比佢啦,下星期影相給你看呀, 多謝你送我的 Epiphyllum(Red). ...

其實佢眞係好粗生,如果個盆唔喺太細就由得佢啦,佢鐘意迫根架。
回復

Monse 發表於 2008-3-12 20:56:25 |顯示全部樓層

令箭荷花

伯爺婆
唔好意思呀,你送我的令箭荷花只大左少訐,沒有其他花友種得好,但我會繼續努力架啦。

紅花 - 令箭荷花

紅花 - 令箭荷花

紅花 - 令箭荷花

紅花 - 令箭荷花
回復

Monse 發表於 2008-3-12 21:03:15 |顯示全部樓層

猴面花

同八王爺買的,由種子種起的猴面花都來開花了。

原來好大朵花架!

原來好大朵花架!

猴面花

猴面花

呵呵笑你認得小的那棵嗎?

呵呵笑你認得小的那棵嗎?

猴面花

猴面花
回復

Monse 發表於 2008-3-12 21:10:51 |顯示全部樓層

香堇菜

過年前在花墟買左四盆香堇菜,因為今年來播左幾次
種子都沒有發芽,所以索性買幾盆回來好好欣賞。
回復

alextang 發表於 2008-3-12 21:15:56 |顯示全部樓層
Monse 返到來啦、我地又有好多靚花看啦。
回復

Monse 發表於 2008-3-12 21:16:11 |顯示全部樓層

藍雪花小苗

鮮採的種子果然發芽率高,播了三棵種子都相繼陸續發了芽,這是第一粒種子發芽的小苗啊。
回復

Monse 發表於 2008-3-12 21:17:37 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-3-12 21:15 發表
Monse 返到來啦、我地又有好多靚花看啦。

多謝來賞花啊。
回復

alextang 發表於 2008-3-12 21:28:07 |顯示全部樓層
有個問題、點解我棵藍雪花還未會結種子呢。
見到個花心好細啊。應該好難受粉。
回復

Monse 發表於 2008-3-12 21:53:21 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-3-12 21:28 發表
有個問題、點解我棵藍雪花還未會結種子呢。
見到個花心好細啊。應該好難受粉。

係呀藍雪花是好難受粉,相信是小昆蟲幫的忙,當我發現時開心到咩咁,收到有三十幾粒種子咁多,己分享給唔同的花友了。
回復

Monse 發表於 2008-3-12 22:05:58 |顯示全部樓層

我家的矮牽牛

呵呵笑

第一及第二張是你家的小孩啊佢叫什麼名字呀?
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-12 23:08:14 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-12 21:03 發表
同八王爺買的,由種子種起的猴面花都來開花了。

你終於搞掂佐電腦可以po相啦?恭喜啊!
猴面花好靚哦,但係我果啲全部扮菜唔肯開花啊! 全部好大葉,真係想清炒一碟算數
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-12 23:10:10 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-12 21:10 發表
過年前在花墟買左四盆香堇菜,因為今年來播左幾次
種子都沒有發芽,所以索性買幾盆回來好好欣賞。

香堇菜真係好好種啊,仲有花香,只是播種比較麻煩,我都係買番苗仔種,一路開佐兩三個月花。依家太陽開始熱啦,唔好曬得太多
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-12 23:13:21 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-12 22:05 發表
呵呵笑

第一及第二張是你家的小孩啊佢叫什麼名字呀?

佢叫二重唱藍色啊,如果覺得佢生得太高就修剪下,佢會再開花嘎
其它幾只單瓣好靚哦。我今年只得兩棵單瓣,太單調啦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-12 23:14:22 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-12 21:16 發表
鮮採的種子果然發芽率高,播了三棵種子都相繼陸續發了芽,這是第一粒種子發芽的小苗啊。

我都播佐啊,不過成個禮拜都未有動靜哦。睇怕凶多吉少啦。
回復

Monse 發表於 2008-3-13 00:10:43 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-12 23:14 發表

我都播佐啊,不過成個禮拜都未有動靜哦。睇怕凶多吉少啦。

一個禮拜.....咪傻啦,邊有咁快喎,一個月就差唔多 ,留意藍雪花每粒種子之間的發芽距離可能相差一個月都唔定架,呵呵笑相信你會種得比我漂亮啊
回復

Monse 發表於 2008-3-13 00:14:54 |顯示全部樓層

花菱草 - 重辦波浪

重辦波浪?點解無左波浪既
回復