Monse的秋播開始了

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-10-16 12:42:46
17557 254
呵呵笑 發表於 2007-12-14 23:33:13 |顯示全部樓層
蘇珊怎麼樣了?我當初有一棵以為係橙眼,結果開出嚟又係黃眼。
回復

Monse 發表於 2007-12-15 11:02:35 |顯示全部樓層

joke-k-d 送的種子成長情況

1.) Hollyhock
2.) Poppy / Scabiosa Stellata / Columbine / Chives / Nigilla damascene
14 Dec 2007 黑色蜀葵的苗.jpg
14 Dec 2007 024.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-15 11:04:35 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-14 23:33 發表

咁咪又一次貨不對版囉
回復

Monse 發表於 2007-12-15 11:14:52 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-12-14 18:18 發表
Monse d花種得好靚喎

你種左未呀,係咪最近忙緊搬屋所以唔播種著呀。

原帖由 sel 於 2007-12-14 22:18 發表
Cherry Rose is not like this, wromg packing. marigold is ok ar, I think the packing just too pale and become yellow instead of the orange color now you have.

包裝袋的 Marigold 是十片花瓣的現在得五片花瓣呀,五片花瓣在香港是常見的品種喎,好彩佢都生的幾靚算是安慰啦。
你個頭像的倉鼠是你養的嗎?佢係度食緊粒粟米喎你訓練到佢咁聽話架,好可愛喎。
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-18 14:31:41 |顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

Monse的種花很吸引呀
回復

Monse 發表於 2007-12-31 12:32:46 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-14 23:33 發表

呵呵笑
我昨天拍的蘇珊,我三棵都係橙色架,咁樣比個架佢攀爬得嗎?
30 Dec 2007 - 黑眼蘇珊 ( 1 ).jpg
30 Dec 2007 - 黑眼蘇珊 ( 2 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-31 12:35:04 |顯示全部樓層
原帖由 樂峰寶箱 於 2007-12-18 14:31 發表
Monse的種花很吸引呀

多謝你黎賞花,你都來一起種呀!
回復

Monse 發表於 2007-12-31 12:37:47 |顯示全部樓層

Marigold Dainty Marietta

最燦爛的一刻啊
30 Dec 2007 - Marigold Dainty Marietta.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-31 15:44:56 |顯示全部樓層

粉紫色百合

去年花友送我的粉紫色百合,今年捲土重來,開花再影相給你們看啊!
30 Dec 2007 - 粉紫色的百合.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-31 15:48:17 |顯示全部樓層

矮牽牛花

見呵呵笑種得咁靚,我又試吓種,第一次種咋希望有好收成啦。

混色品種

混色品種
回復

Monse 發表於 2007-12-31 15:51:16 |顯示全部樓層

Joke-k-d 來自遠方的種子

移盆Lu! 你們要快高長大啊。
30 Dec 2007 - 移左盆後我松蟲草.jpg
30 Dec 2007 - 耬斗菜 - Columbine.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-31 15:53:58 |顯示全部樓層

來自台灣花友分享的馬祖石竹

馬祖石竹也開始長大了。
30 Dec 2007 - 馬祖石竹.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-31 15:56:41 |顯示全部樓層

花菱草(波浪)

去年種的花菱草很漂亮,今年再厲再接。
30 Dec 2007 - 花菱草(波浪混色).jpg
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-31 19:10:40 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-31 12:32 發表

呵呵笑
我昨天拍的蘇珊,我三棵都係橙色架,咁樣比個架佢攀爬得嗎?

Monse:得,個架好靚哦。一盆你種佐幾棵啊?
             新年快樂哦!祝你2008年事事順利!
回復

曉文 發表於 2007-12-31 19:16:35 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-31 15:56 發表
去年種的花菱草很漂亮,今年再厲再接。

花菱草請問種幾耐至開花?
因為我果d仲係小苗
唔知趕唔趕得切呢....

另外,你d蚣虫草大得好快呀
起碼多過我果d一對葉
回復

alextang 發表於 2007-12-31 21:35:32 |顯示全部樓層
大得好快。
祝花花長開!
回復

羊咩咩 發表於 2008-1-1 01:40:33 |顯示全部樓層
Monse 我唔係忙搬屋啊~都冇搬屋
不過近期少左上黎同唔得閒播種
回復

伯爺婆 發表於 2008-1-1 23:53:04 |顯示全部樓層
Monse.......啲花嘅進展好好喎,混色嘅星花褔祿考好可愛呀,仲有果啲Marigold都好靚啫。
回復

Monse 發表於 2008-1-2 15:57:46 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-31 19:10 發表
Monse:得,個架好靚哦。一盆你種佐幾棵啊?
             新年快樂哦!祝你2008年事事順利!   

三棵一盆呀,點解無你種得咁靚既。我剛剛播左兩粒白眼的蘇珊,你估會唔會太遲播種呀喇!

原帖由 曉文 於 2007-12-31 19:16 發表
花菱草請問種幾耐至開花?
因為我果d仲係小苗
唔知趕唔趕得切呢....

另外,你d蚣虫草大得好快呀
起碼多過我果d一對葉

記得舊年是2006 年11月播種約2007年 3-4月開花,佢唔熱得架,一熱就死架啦,今年掛著種酢醬草所以好多品種的花都錯過左播種期呀,美女櫻又沒有發芽,天竺葵仲未播種,唉!今年春天都睇怕無物花睇囉!
花菱草屬直根性不適宜移植,最好直接播種係花盆。
我仲嫌蚣虫草生得慢添,原來你地果D仲慢呀!

原帖由 alextang 於 2007-12-31 21:35 發表
大得好快。
祝花花長開!

多謝來賞花。

原帖由 羊咩咩 於 2008-1-1 01:40 發表
Monse 我唔係忙搬屋啊~都冇搬屋
不過近期少左上黎同唔得閒播種

咁近排忙緊咩呀,見你少左上黎。

原帖由 伯爺婆 於 2008-1-1 23:53 發表
Monse.......啲花嘅進展好好喎,混色嘅星花褔祿考好可愛呀,仲有果啲Marigold都好靚啫。

比起你花園種的簡直就係幼兒班同師範班比啦,多謝來賞花吓。Yi!你仲未收到我寄比你既聖誕郵件嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-2 23:03:05 |顯示全部樓層
呢幾日咁凍哦,播佐可能會耐些少先會出苗哦!
回復