Monse的秋播開始了

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-10-16 12:42:46
17556 254
lolo 發表於 2008-3-18 17:43:38 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-18 16:37 發表

真係松蟲草呀,嘻嘻....其他花友果啲松蟲草開花未?

松蟲草個花球好靚呀    外圍一圈較大的花花     好有層次呀  
回復

Monse 發表於 2008-3-18 20:24:34 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-18 17:43 發表

松蟲草個花球好靚呀    外圍一圈較大的花花     好有層次呀    

要唔要試吓種,寄啲種子給你呀。
回復

Monse 發表於 2008-3-18 20:41:39 |顯示全部樓層

六倍利

秋天播左多個品種的六倍利,只得一棵能成功長大,我最怕種一些種子超細的植物,是極難成功的,這方面呵呵笑是高手呢。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-18 21:23:20 |顯示全部樓層
Monse:原來收埋咁多寶貝。睇到我眼花繚亂啊
                銀蓮好靚啊,睇到我流哂口水,我同球根真係冇乜緣份咁。尋日去花墟見到繽X有好多球根,大理花同大岩桐都有啊,好想種,不過最後都係忍住手。或者秋天再講啦。
               情人草啊,咁好聽嘅名,情深到彎了腰

深紅色嘅天竺葵啊,好少見哦,到時開佐花記得影低佢啊!

藍、白雪花全年大部分時間都會開花啊,我兩棵都快將開花啦

藍韭花 :icon31 好好養大佢啊,我要佢嘅BB
回復

Monse 發表於 2008-3-18 21:29:12 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-18 21:23 發表
Monse:原來收埋咁多寶貝。睇到我眼花繚亂啊
                銀蓮好靚啊,睇到我流哂口水,我同球根真係冇乜緣份咁。尋日去花墟見到繽X有好多球根,大理花同大岩桐都有啊,好想種,不過 ...

藍韭花   好好養大佢啊,我要佢嘅BB  - 佢則邊已長了一些小苗了留給你呀!
回復

lolo 發表於 2008-3-18 21:59:00 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-18 20:24 發表

要唔要試吓種,寄啲種子給你呀。

多謝Monse       已經有一堆種子等待下泥     應接不下       有冇d迷你松蟲呀   

想問吓      一般花草(如矮牽牛、縷斗菜、花葵 ...)     現在才下種是否過遲呢
回復

Monse 發表於 2008-3-19 02:09:45 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-18 21:59 發表

多謝Monse       已經有一堆種子等待下泥     應接不下       有冇d迷你松蟲呀   

想問吓      一般花草(如矮牽牛、縷斗菜、花葵 ...)     現在才下種是否過遲呢  ...

矮牽牛一般播種都是秋播或春播。
春播約在1~2月播下,經過二個月就可開花,但多頂芽開花,又會在五月受到梅雨季摧殘,所以花期較短,夏天則因為太熱,所以不適合播種。

縷斗菜 - 多年生,如今年種要兩年才開花,但佢好怕熱架,我每年都有種,只是頭一年好彩地避過夏天而可生長到第二年,但舊年你都知幾熱架啦.......全軍覆沒了,我現在有幾棵小苗是秋播的,為節省時間起見送棵給你吧。

花葵 - 等我查吓是什麼花才覆你。
回復

Monse 發表於 2008-3-19 02:13:02 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-19 02:09 發表

春播約在1~2月播下,經過二個月就可開花,但多頂芽開花,又會在五月受到梅雨季摧殘,所以花期較短,夏天則因為太熱,所以不適合播種。

縷斗菜 - 多年生,如今年種要兩年才開花,但佢好怕熱架,我 ...

英名:Mallow 花葵
發芽適溫:約20~24℃
生育溫度:15℃~30℃
發芽天數:約15~24天
播種期:3~6月
開花期:6~9月
株高:約45公分
產品特性:
為矮小、早開的品種,適合盆栽或是花圃種植。植株強健,分枝性極佳,花色為高質感的粉色並帶有光澤,花朵上有放射狀的線條。喜歡全日照環境,花朵盛開時覆蓋整個植株表面,幾乎看不見葉子。

資料來源- igarden
回復

lolo 發表於 2008-3-19 12:43:50 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-19 02:09 發表

縷斗菜 - 多年生,如今年種要兩年才開花,但佢好怕熱架,我 ...

唔好送俾我喇      等睇你d得喇      多謝晒

我屋企好熱架      啱種仙人掌多d     呢d嬌科 會俾我種屎架
回復

lolo 發表於 2008-3-19 12:48:11 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-19 02:13 發表

英名:Mallow 花葵
發芽適溫:約20~24℃
生育溫度:15℃~30℃
發芽天數:約15~24天
播種期:3~6月
開花期:6~9月
株高:約45公分
產品特性:
為矮小、早開的品種,適合盆栽或是花圃種植。植株強健,分枝性極佳,花色為高質感的粉色並帶有光 ...

Monse 多謝資料      諗住你種過       下次會自己做搜集         要唔要d種子試吓呢
回復

Monse 發表於 2008-3-19 21:07:47 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-19 12:48 發表

Monse 多謝資料      諗住你種過       下次會自己做搜集         要唔要d種子試吓呢

多謝晒先, 我家已無位了所以今年沒有春播,等手頭既花花.....先再種囉
回復

lolo 發表於 2008-3-19 21:18:01 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-19 21:07 發表

多謝晒先, 我家已無位了所以今年沒有春播,等手頭既花花.....先再種囉

受 Monse 咁多大禮物     應該係我講多謝先啱  
回復

alextang 發表於 2008-3-19 21:42:05 |顯示全部樓層
松蟲草個花同上面個棵,唔同樣呢?
是否兩個品種啊。

別外想問問,松蟲草現在播種得唔得?
回復

Monse 發表於 2008-3-19 22:10:25 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-3-19 21:42 發表
松蟲草個花同上面個棵,唔同樣呢?
是否兩個品種啊。

別外想問問,松蟲草現在播種得唔得?

joke_k_d Post既相是開花後結籽的圖,而我Post既相是盛開中既花。
回復

alextang 發表於 2008-3-19 22:16:42 |顯示全部樓層
原來是咁囉。
還有比例唔同左、我就唔認得啦。

播種得唔得?會唔會又是怕夏天架?
我得返幾粒種子,明天就去種啦。

回復

Monse 發表於 2008-3-19 22:50:13 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-3-19 22:16 發表
原來是咁囉。
還有比例唔同左、我就唔認得啦。

播種得唔得?會唔會又是怕夏天架?
我得返幾粒種子,明天就去種啦。

你去睇番我分享種子時有關松蟲草的種植資料呀。
回復

Monse 發表於 2008-3-19 22:54:05 |顯示全部樓層

花菱草

今日終於開出紅色了,物以旱為貴,所以特別覺得佢優雅。
回復

Monse 發表於 2008-3-19 22:58:43 |顯示全部樓層

荷蘭鳶尾

今日開花了,清秀麻!
回復

Monse 發表於 2008-3-22 01:03:58 |顯示全部樓層

黑種草

今日開左一朵好清雅既花花
回復

Monse 發表於 2008-3-22 01:08:48 |顯示全部樓層

鶴頂蘭

種左好短時間已有成績了
回復