Monse的秋播開始了

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-10-16 12:42:46
17561 254
呵呵笑 發表於 2007-10-30 20:17:21 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-10-30 17:27 發表
這個品種的福祿考好靚,係台灣花綱看到時不知幾仲意,好彩比我買到種子,現在祈待她健康成長快快開花給你們看看…..她有幾靚

Monse:救命啊,點解你出芽出得咁好啊,我播佐都唔出芽(我覺得今年播種好邪啊,出芽率奇低)
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-30 20:23:37 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-10-30 17:28 發表
發芽率達100%我只播了三粒種子咋四、五天就出芽仔啦….嘻嘻….呵呵….

蘇珊係多年生,所以唔好用淨科學泥,溝啲普通泥,落足底肥,咁就會靚足一年以上啦!仲有,佢嘅根系好發達嘎,有辦法嘅俾個大啲嘅花盆啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-10-30 20:29:40 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-10-30 17:29 發表
換左盆後又大左囉,la….lala…la…..

嘩!好大棵哦。相信好快開花O添! 我的金蓮日日都有啲蝴蝶嘅卵係葉面,好彩係未成蟲之前消滅佐佢,唔係啲葉變會一個窟一個窟,成為蝴蝶蟲的食物。
回復

Monse 發表於 2007-10-31 13:22:27 |顯示全部樓層

比張相你地睇吓播左怎麼模樣的種子

左上 早金蓮
左下 黑眼蘇珊
右上 星花福祿考 (混色 - 高性)
右下 Marigold Dainty Marietta
回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:52:52 |顯示全部樓層

星花福祿考 - 香味 混色

呵呵笑最後那張星花福祿考原本想送你的,未到你手已開花你還要嗎?剛剛你那棵的顏色最特別啊。
星花福祿考 -  9 Dec 2007 (1).jpg
星花福祿考 -  9 Dec 2007 (2).jpg
星花福祿考 -  9 Dec 2007 (3).jpg
星花福祿考 -  9 Dec 2007 (4).jpg
星花福祿考 -  9 Dec 2007 (5).jpg
星花福祿考 -  9 Dec 2007 (6).jpg
星花福祿考 -  9 Dec 2007 (8).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:56:51 |顯示全部樓層

福祿考

今年同樣有播種(福祿考)但發芽率偏低只得一棵,我仍然會繼續播種....
福祿考 -  9 Dec 2007 (7).jpg
福祿考 -  9 Dec 2007 (2).jpg
福祿考 -  9 Dec 2007 (1).jpg
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-11 14:30:52 |顯示全部樓層
好靚啊,我星期五將剩餘嘅福祿考種子播哂啦,希望佢哋生性啲出芽啦。唉!
回復

蛀米虫 發表於 2007-12-11 16:24:31 |顯示全部樓層
真係百花齊放!  
回復

Monse 發表於 2007-12-13 09:05:47 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2007-12-11 16:24 發表
真係百花齊放!  

多謝來賞花
回復

Monse 發表於 2007-12-13 09:11:22 |顯示全部樓層

紫盆花開花了

原來D花係咁咕喎,都係第一次見咋。
紫盆花 - 9 Dec 2007 ( 1 ).jpg
回復

alextang 發表於 2007-12-13 18:32:04 |顯示全部樓層
好多奇花啊!令我大開眼界。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-13 22:25:18 |顯示全部樓層
我都係第一次見哦,又長見識啦!好靚啊,多影幾張啦!
回復

sel 發表於 2007-12-13 23:21:51 |顯示全部樓層
啲星花福祿考好靚呀 x2
回復

小餘 發表於 2007-12-13 23:22:10 |顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

啲星花福祿考好特別,種得好靚呀
回復

sel 發表於 2007-12-13 23:38:45 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-10-31 13:22 發表
左上 早金蓮
左下 黑眼蘇珊
右上 星花福祿考 (混色 - 高性)
右下 Marigold Dainty Marietta
星花福祿考 (混色 - 高性)?? Dwarf Star !! It should be short type wor!!
回復

Monse 發表於 2007-12-14 17:51:30 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2007-12-13 23:38 發表
星花福祿考 (混色 - 高性)?? Dwarf Star !! It should be short type wor!!

原來我攪錯左呀唔怪得丁屎咁大就開花啦,唔該你呀。

14 Dec 2007 025.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-14 17:59:44 |顯示全部樓層

貨不對版

Nasturtium - Cherry Rose & Marigold 種子包裝袋的顏色完全不符呀,有欺騙成份,激氣啊。
14 Dec 2007 012.jpg
14 Dec 2007 013.jpg
14 Dec 2007 021.jpg
14 Dec 2007 020.jpg
14 Dec 2007 022.jpg
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-14 18:18:32 |顯示全部樓層
Monse d花種得好靚喎
回復

sel 發表於 2007-12-14 22:18:47 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-14 17:59 發表
Nasturtium - Cherry Rose & Marigold 種子包裝袋的顏色完全不符呀,有欺騙成份,激氣啊。
Cherry Rose is not like this, wromg packing. marigold is ok ar, I think the packing just too pale and become yellow instead of the orange color now you have.
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-14 23:31:48 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-14 17:59 發表

嘩,你啲金蓮咁快開花,我果啲仲係一盆銅錢草咁嘅樣,激氣啊,枉我俾佢好食好曬。
回復