我的月季終於開花喇 ^o^

作者: hk88688 發表于 2009-1-16 17:15:12
24659 338
hk88688 發表於 2009-4-3 18:34:56 |顯示全部樓層
今日新團嘅Sunsprite開咗喇, 顏色真係好鮮艷嘅黃色, 好似雞蛋黃 , 又係時候揮剪喇
回復

亞實 發表於 2009-4-3 18:37:32 |顯示全部樓層
咁開花時, 記得post靚相呀
hk88688 發表於 2009-4-3 18:29

知道!!
我今日見佢好似想開咁,
希望星期一見倒佢開LA
回復

hk88688 發表於 2009-4-3 19:10:11 |顯示全部樓層
知道!!
我今日見佢好似想開咁,
希望星期一見倒佢開LA
sifenamok 發表於 2009-4-3 18:37

等睇靚靚花花
不過, 最希望唔好落雨呀, 如果唔係又淋到啲花花殘晒, 唔靚靚
回復

亞實 發表於 2009-4-3 19:20:46 |顯示全部樓層
好, 我星期一影相大家一齊睇,
是不是開左就要剪?
回復

vincentma 發表於 2009-4-3 20:51:47 |顯示全部樓層
今日新團嘅Sunsprite開咗喇, 顏色真係好鮮艷嘅黃色, 好似雞蛋黃 , 又係時候揮剪喇
hk88688 發表於 2009-4-3 18:34
Fanny,好濃呀,隻色,我又俾你的中箭喇!
回復

hk88688 發表於 2009-4-3 21:01:54 |顯示全部樓層
好, 我星期一影相大家一齊睇,
是不是開左就要剪?
sifenamok 發表於 2009-4-3 19:20

亞實, 我剪咗佢係想佢哋留返啲養份生長, 等佢哋壯啲嘛
剪咗都可以留嚟插花樽嘛, 我仲剪多節, 試吓插唔插得生,
又係插得唔好side嘅慳家本色, 插得生分享俾花友都好嘛
回復

hk88688 發表於 2009-4-3 21:03:51 |顯示全部樓層
Fanny,好濃呀,隻色,我又俾你的中箭喇!
vincentma 發表於 2009-4-3 20:51

Vincent媽, 插緊喇, 不過啲枝條太嫩, 唔知生唔生呢add3icon
回復

雲雲 發表於 2009-4-4 21:59:25 |顯示全部樓層
我暈o左!
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 22:42:46 |顯示全部樓層
雲雲, 你做咩暈add3icon
雲南咁多靚花, 你抵抗力應該好高嫁add7icon
回復

阿忻 發表於 2009-4-4 23:09:53 |顯示全部樓層
好靚好吸引呀!!!
有得睇無得種.. 因為屋企無位俾我種
天啊!! 自從識來呢到之後我想搬屋啦~~~
回復

Carcar 發表於 2009-4-4 23:23:07 |顯示全部樓層
好靚好吸引呀!!!
有得睇無得種.. 因為屋企無位俾我種
天啊!! 自從識來呢到之後我想搬屋啦~~~
阿忻 發表於 2009-4-4 23:09

我都係呀!
好羡慕有個花園, 可以種好多靚花花!!
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 23:29:55 |顯示全部樓層
阿忻&Carcar, 我原本係為咗啲99先搬有花園嘅屋
不過, 不知不覺鍾意咗種花, 依家無咗個花園唔得喇
回復

阿忻 發表於 2009-4-4 23:38:36 |顯示全部樓層
喔.. 將來吧! 我將來有能力自己搬出去住既時候實搵返間有花園或者有天台既屋~
我以前住o個間都係連天台架T___T 不過因為地點問題所以最後都搬左
以前個泰傭會係天台種指天椒,香茅,蕃茄仔同d泰國矮瓜仔~
全部都係佢食過覺得掂o個d拎去種XDD 依家就無天台無得種咁多野lu!
回復

hk88688 發表於 2009-4-4 23:55:15 |顯示全部樓層
將來有能力一定要搬去自己鍾意嘅地方住呀, 可以種多啲花花嘛, 返親屋企都會好開心add6icon
回復

cobie 發表於 2009-4-5 00:07:41 |顯示全部樓層
fanny,有花園都要有埋magic hand先得.你d花花到我唔知點形容.
回復

hk88688 發表於 2009-4-5 07:45:54 |顯示全部樓層
fanny,有花園都要有埋magic hand先得.你d花花到我唔知點形容.
cobie 發表於 2009-4-5 00:07

Cobie, 唔關我事呀, 依家春天佢哋仲生長得好好哋, 可能到咗夏天佢哋好慘烈
不過, 明知月季渡夏比較困難, 但係自己又鍾意, 無辦法, 唯有睇緊啲喇
回復

bobyjj 發表於 2009-4-5 15:32:16 |顯示全部樓層
幾時再有團購? 我想種呀!!!!!!!
回復

vincentma 發表於 2009-4-5 16:51:58 |顯示全部樓層
Vincent媽, 插緊喇, 不過啲枝條太嫩, 唔知生唔生呢add3icon
hk88688 發表於 2009-4-3 21:03
Fanny, 阿 Sir 話月季要老熟枝條扦插先得架喎!
回復

vincentma 發表於 2009-4-5 16:55:12 |顯示全部樓層
Cobie, 唔關我事呀, 依家春天佢哋仲生長得好好哋, 可能到咗夏天佢哋好慘烈
不過, 明知月季渡夏比較困難, 但係自己又鍾意, 無辦法, 唯有睇緊啲喇 ...
hk88688 發表於 2009-4-5 07:45
Fanny, 你唔好咁謙啦!呢度好多個花友都俾你 D 靚花花電到暈左啦!
回復

亞實 發表於 2009-4-6 10:19:19 |顯示全部樓層
亞實, 我剪咗佢係想佢哋留返啲養份生長, 等佢哋壯啲嘛
剪咗都可以留嚟插花樽嘛, 我仲剪多節, 試吓插唔插得生,
又係插得唔好side嘅慳家本色, 插得生分享俾花友都好嘛 ...
hk88688 發表於 2009-4-3 21:01

月季開左,
不過被風雨摧殘左,
我剪左下來, 放在office !!
今日忘記帶相機, 又唔記得帶電話
回復