我的月季終於開花喇 ^o^

作者: hk88688 發表于 2009-1-16 17:15:12
24667 338
yuwaiman 發表於 2009-5-7 23:34:01 |顯示全部樓層
88, 睇嚟你果度好食好住喎, d花花都快高長大喎
回復

vincentma 發表於 2009-5-8 09:03:01 |顯示全部樓層
Fanny, D 月季真係好靚,嘩,生得高過你!真係好健康喎!你係咪種地架?我今晚上堂喇,係技能提升,希望幫到我提升啦!
回復

格子 發表於 2009-5-8 10:11:29 |顯示全部樓層
88閉完關終於出山啦
回復

hk88688 發表於 2009-5-8 10:37:00 |顯示全部樓層
敏敏, 你啲玫瑰都開得好燦爛, 呢排啲月季真係生得好快

Vincent媽, 你啲技術已經好好喇, 仲要提升, 學咗新嘢記得, 通知我
我啲月季無種地, 種盆咋, 可能用陶盆透氣啲, 佢哋住得開心啲

格子, 我無閉關呀, 不過自我提升, 掛住睇書惡補
回復

newbie 發表於 2009-5-8 10:43:11 |顯示全部樓層
又係咁落雨, 但係月季開咗好多花, 新團嘅大遊行同中華情兩款藤本月季都開咗花, 中華情好香, 離遠都聞到add6icon
仲有Nicole, 月季中心, Romantic Meillandina同雜技表演繼續開花
而藤粉雲同東方亮都有花花, ...
hk88688 發表於 2009-4-26 19:34

hi 88 你好, long time no see ^^
very nice roses !!
回復

RIO 發表於 2009-5-8 11:21:06 |顯示全部樓層
呢排開咗好多月季, 不過偷懶無update, 藍絲帶已經生得高過我, 仲出咗11個花冧, 但係我唔捨得抹咁啲花
仲有好多黃色系月季都開咗, 其他色都有......add14icon ...
hk88688 發表於 2009-5-7 22:31

你d玫瑰開得好靚啊, 朶朶都係精品
回復

小白 發表於 2009-5-8 11:32:15 |顯示全部樓層

月季好靚呀
回復

花草之家 發表於 2009-5-8 12:35:42 |顯示全部樓層

Vincent媽, 你啲技術已經好好喇, 仲要提升, 學咗新嘢記得, 通知我
我啲月季無種地, 種盆咋, 可能用陶盆透氣啲, 佢哋住得開心啲

格子, 我無閉 ...
hk88688 發表於 2009-5-8 10:37

有vincentma的技術提升,又有Fanny的技術提升,我地d月季如果有问题都冇有怕
回復

vincentma 發表於 2009-5-8 13:53:15 |顯示全部樓層

格子, 我無閉 ...
hk88688 發表於 2009-5-8 10:37
Fanny, 我就係無技術所以要學囉, D 月季我用膠盆種緊,睇黎又要北上買返 D 陶盆去幫佢地搬屋先至得!
回復

vincentma 發表於 2009-5-8 13:54:30 |顯示全部樓層
有vincentma的技術提升,又有Fanny的技術提升,我地d月季如果有问题都冇有怕
花草之家 發表於 2009-5-8 12:35
花草,你先至係月季高手喎!我仲係你度學緊野!^.^
回復

花草之家 發表於 2009-5-9 12:54:22 |顯示全部樓層
vincentma,我邊處係高手丫,咪一路種一路死一路學繼續種咁囉你唔好認初哥,收埋d技術唔教我呀
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-9 12:59:28 |顯示全部樓層
Fanny, 我就係無技術所以要學囉, D 月季我用膠盆種緊,睇黎又要北上買返 D 陶盆去幫佢地搬屋先至得!
vincentma 發表於 2009-5-8 13:53

係就要快了, 夏天換盆唔係咁好喎
回復

vincentma 發表於 2009-5-9 21:14:25 |顯示全部樓層
係就要快了, 夏天換盆唔係咁好喎
yuwaiman 發表於 2009-5-9 12:59
敏敏,唔使驚,唔會咁快,講得黎,出年先換架!
回復

vincentma 發表於 2009-5-9 21:22:05 |顯示全部樓層
Fanny / 花草:尋日上左堂,同學仔全部都係花王,不過都有一位都我一樣為興趣而學既,好好笑,因為呢個課程係為職業花王而設既,所以有部份時間係講職業安全架,例如要認識 "職業安全及健康規例"!好彩我有心理準備既!
回復

花草之家 發表於 2009-5-10 18:27:21 |顯示全部樓層
Fanny / 花草:尋日上左堂,同學仔全部都係花王,不過都有一位都我一樣為興趣而學既,好好笑,因為呢個課程係為職業花王而設既,所以有部份時間係講職業安全架,例如要認識 "職業安全及健康規例"!好彩我有心理準備 ...
vincentma 發表於 2009-5-9 21:22

vincentma,你點睇都唔似花王(至多係花女) 你要比心機上堂呀 要唔要考畢業試架
回復

bonbon1 發表於 2009-5-10 18:44:25 |顯示全部樓層
盆藍月好靚. 下次到大陸買苗時都要看下有無呢隻種
回復

vincentma 發表於 2009-5-10 19:47:23 |顯示全部樓層
vincentma,你點睇都唔似花王(至多係花女) 你要比心機上堂呀 要唔要考畢業試架
花草之家 發表於 2009-5-10 18:27
要考試、有證書,不過我唔囉啦,幾十年未考過試,驚肥佬!
回復

hk88688 發表於 2009-5-14 00:56:14 |顯示全部樓層
Newbie, long time no see, 你種啲玫瑰都好靚

RIO & 小白, 齊齊種吖, 齊齊靚

Vincent媽, 幾時又去入陶盆? 不過天氣越嚟越熱, 過多一頭半過月, 真係行唔到, 我怕會溶

bonbon1, 我都好鐘意藍月隻色, 佢仲好香add6icon
回復

hk88688 發表於 2009-5-14 01:00:50 |顯示全部樓層
棵藍絲帶又開花喇, 雖然唔係11朵一齊開, 但都已經好開心add14icon 其他仲有好多月季都開緊花
Blue Ribbon.jpg
Just Joey 01.jpg
Just Joey 02.jpg
Just Joey 03.jpg
Just Joey 04.jpg
Paradise 01.jpg
Paradise 02.jpg
Princesse de Monaco.jpg
Rouge Meilland.jpg
回復

Donder 發表於 2009-5-14 04:27:54 |顯示全部樓層
239# hk88688

回復