我的月季終於開花喇 ^o^

作者: hk88688 發表于 2009-1-16 17:15:12
24656 338
格子 發表於 2009-4-6 10:54:04 |顯示全部樓層
88: 你依家到底有幾多棵啊
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-6 10:55:51 |顯示全部樓層

殺c人咩~
回復

yuwaiman 發表於 2009-4-6 12:48:16 |顯示全部樓層
真係毒c人呀, 不過公主, 88係超級大戶嚟架, 我會用成千上萬嚟形容佢d花囉
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-6 12:53:57 |顯示全部樓層
真係毒c人呀, 不過公主, 88係超級大戶嚟架, 我會用成千上萬嚟形容佢d花囉
yuwaiman 發表於 2009-4-6 12:48

真係殺c人呀~
回復

hk88688 發表於 2009-4-6 20:02:33 |顯示全部樓層
幾時再有團購? 我想種呀!!!!!!!
bobyjj 發表於 2009-4-5 15:32

國內成日都有嫁, 不過唔知肯唔肯寄香港
回復

hk88688 發表於 2009-4-6 20:04:10 |顯示全部樓層
Fanny, 阿 Sir 話月季要老熟枝條扦插先得架喎!
vincentma 發表於 2009-4-5 16:51

Vincent媽, 插得唔好side嘛, 橫掂剪咗落嚟都要掉, 插吓試試, 可能生呢
回復

hk88688 發表於 2009-4-6 20:06:02 |顯示全部樓層
月季開左,
不過被風雨摧殘左,
我剪左下來, 放在office !!
今日忘記帶相機, 又唔記得帶電話
sifenamok 發表於 2009-4-6 10:19

亞實, 我見到幅相, 美多斯俾風雨摧殘咗
回復

hk88688 發表於 2009-4-6 20:07:44 |顯示全部樓層
88: 你依家到底有幾多棵啊
格子 發表於 2009-4-6 10:54

格子, 呢個問題好敏感噃 總之未過百喇add4icon
回復

hk88688 發表於 2009-4-6 20:11:19 |顯示全部樓層
http://i279.photobucket.com/albums/kk136/yuwaiman/response%20picture%201/lw2082.gif真係毒c人呀, 不過公主, 88係超級大戶嚟架, 我會用成千上萬嚟形容佢d花囉
yuwaiman 發表於 2009-4-6 12:48

敏敏, 太陽仙子你都好過噃 邊毒到你add4icon
有1棵百萬小玲就唔止成千上萬喇, 呢度好多花友啲花花都過百萬至啱呀add14icon
回復

hk88688 發表於 2009-4-6 20:29:34 |顯示全部樓層
真係殺c人呀~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(16).gif
BanbieChan 發表於 2009-4-6 12:53

公主, 你啲月季珍藏都唔少噃add7icon 沒事嘅add6icon
回復

hk88688 發表於 2009-4-6 20:33:56 |顯示全部樓層
今日見新團嘅KORpesh(月季中心)同之前團嘅Peaudouce(漂多斯)都第一次開花add14icon
而貴夫人同My Choice(我的選擇)就開過好多次喇, 不過都俾雨打殘咗啲
My Choice.jpg
回復

vincentma 發表於 2009-4-6 22:21:38 |顯示全部樓層
Fanny, 你有好多唔同色(又靚靚) 既月季 啵!我依家都剩係有粉紅、紅,同桃紅!如果過左今年安全渡過夏天唔 C,都希望可以種多 d 唔同既色!
回復

hk88688 發表於 2009-4-7 01:36:32 |顯示全部樓層
Fanny, 你有好多唔同色(又靚靚) 既月季 啵!我依家都剩係有粉紅、紅,同桃紅!如果過左今年安全渡過夏天唔 C,都希望可以種多 d 唔同既色!
vincentma 發表於 2009-4-6 22:21

Vincent媽, 月季啲花花又大又靚, 好多仲好香add6icon
我都希望佢哋可以安全渡夏, 咁之後就可以狂插喇add4icon
回復

nuage 發表於 2009-4-7 02:27:46 |顯示全部樓層
88 我去年都買了三棵月季, 其中一品也剛開花, 不過我從來沒養過月季, 現在要慢慢爬文學習。
hazellue 發表於 2009-3-24 15:47

add6icon
回復

nuage 發表於 2009-4-7 02:29:06 |顯示全部樓層
經過大雨嘅洗禮, 月季終於變返靚靚喇.add14icon
今日見新團嘅Tiffany開咗花花喇, 不過唔知點解佢個中文名叫雲皺咁古怪
佢好香, 行過已經聞到, 唔洗中個頭埋去聞
不過, 影完相又俾我剪晒啲冧lu, 好唔捨得添:ic ...
hk88688 發表於 2009-4-2 20:49

引死人啦﹗
回復

nuage 發表於 2009-4-7 02:30:15 |顯示全部樓層
今日新團嘅Sunsprite開咗喇, 顏色真係好鮮艷嘅黃色, 好似雞蛋黃 , 又係時候揮剪喇
hk88688 發表於 2009-4-3 18:34

靚﹗
我下次一定要再參加團購﹗
回復

nuage 發表於 2009-4-7 02:31:40 |顯示全部樓層
今日見新團嘅KORpesh(月季中心)同之前團嘅Peaudouce(漂多斯)都第一次開花add14icon
而貴夫人同My Choice(我的選擇)就開過好多次喇, 不過都俾雨打殘咗啲
hk88688 發表於 2009-4-6 20:33

又有花開靚靚靚﹗新團嘅咁快有花開嘅﹗
回復

hk88688 發表於 2009-4-7 14:11:04 |顯示全部樓層
Nuage, 依家啲月季仲係生長季節, 大得好快嫁, 所以咪咁快開花囉, 你鍾意一齊種嘛
回復

hk88688 發表於 2009-4-14 01:41:35 |顯示全部樓層
春天真係好, 月季啲花花開不斷, 可惜成日俾啲雨淋到殘晒add1icon
新團嘅Hokuto(北斗)同Hanaguruma(花車)都開咗花喇, 可能係第一朵花, 個花型好似唔係好靚, 所以都係快啲剪咗佢穩陣啲
藍絲帶同極樂新一輪花又開始開, 極樂同時出咗好多個花冧, 仲識得變色同好香嫁
之前團購嘅Medallion(大奬章), 就等到依家先肯開花, 不過一次有幾個花冧, 都幾香嫁, 不枉我等咁耐都抵
Blue Ribbon01.jpg
回復

vincentma 發表於 2009-4-14 08:39:20 |顯示全部樓層
Fanny, 我全部都鍾意,特別係 Blue Ribbon & 極樂!^.^
回復