我的月季終於開花喇 ^o^

作者: hk88688 發表于 2009-1-16 17:15:12
24670 338
vincentma 發表於 2009-7-12 20:38:23 |顯示全部樓層
花草,阿 Sir 話休眠期唔好俾佢開花,一見花蕾就要剪掉,每個枝條留 4 -5托葉。
回復

Ahgrey 發表於 2009-7-12 22:08:06 |顯示全部樓層
vincentma, 請問休眠期幾時開始
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-12 22:46:41 |顯示全部樓層
Fanny,我棵東方寶石C左喇
花草之家 發表於 2009-7-12 12:21

我都係。
回復

格子 發表於 2009-7-13 13:07:47 |顯示全部樓層
Fanny,我棵東方寶石C左喇
花草之家 發表於 2009-7-12 12:21

我個棵有花冧喇
回復

yuwaiman 發表於 2009-7-13 17:25:10 |顯示全部樓層
我上次果幾棵都仲ok係度呀, 有d開咗花添呀
回復

vincentma 發表於 2009-7-13 20:08:57 |顯示全部樓層
vincentma, 請問休眠期幾時開始http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/penguin/penguin%20(28).gif
Ahgrey 發表於 2009-7-12 22:08
而家架喇!咁鬼熱,到秋天先俾佢發圍!
回復

hk88688 發表於 2009-7-14 01:38:36 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我都進入咗休眠期, 夏天整一陣花花, 已經成身濕晒, 真係咩都唔想做, 盡量減少戶外活動add7icon
回復

花草之家 發表於 2009-7-14 11:54:25 |顯示全部樓層
花草,阿 Sir 話休眠期唔好俾佢開花,一見花蕾就要剪掉,每個枝條留 4 -5托葉。
vincentma 發表於 2009-7-12 20:38

我有d月季4-5尺高,係唔係同樣修剪?每條枝條剩餘4-5托葉??
回復

花草之家 發表於 2009-7-14 11:56:44 |顯示全部樓層
我個棵有花冧喇
格子 發表於 2009-7-13 13:07

你就叻啦 4a1a35c66b387ba4cd.gif
回復

vincentma 發表於 2009-7-14 20:41:34 |顯示全部樓層
我有d月季4-5尺高,係唔係同樣修剪?每條枝條剩餘4-5托葉??
花草之家 發表於 2009-7-14 11:54

C 喇!我 D 月季係小兒科,盆種既兩年生,所以我先知要剪剩餘4-5托葉,你 D 咁大盆我未試過!Fanny 曉 D 喎,等佢答喇!
回復

vincentma 發表於 2009-7-14 20:54:32 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我都進入咗休眠期, 夏天整一陣花花, 已經成身濕晒, 真係咩都唔想做, 盡量減少戶外活動add7icon
hk88688 發表於 2009-7-14 01:38
Fanny, 我都想休眠啊!
回復

hk88688 發表於 2009-7-15 01:20:33 |顯示全部樓層
C 喇!我 D 月季係小兒科,盆種既兩年生,所以我先知要剪剩餘4-5托葉,你 D 咁大盆我未試過!Fanny 曉 D 喎,等佢答喇! ...
vincentma 發表於 2009-7-14 20:41

Vincent媽, 點解我會曉Dadd3icon 我覺種花未夠一年呀
我淨係記得阿sir話, 夏眠期盡量唔好俾佢哋開花, 千祈唔好重剪呀
其實夏季月季啲花只係會變小同K型, 我都照俾佢哋開, 等佢哋開完先剪

今日都開咗兩朵, 同一棵嚟嫁, 但係都比之前細朵, 有一朵仲走晒樣
回復

hk88688 發表於 2009-7-15 01:22:14 |顯示全部樓層
Fanny, 我都想休眠啊!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(40).gif
vincentma 發表於 2009-7-14 20:54

Me tooadd4icon
回復

格子 發表於 2009-7-15 10:50:02 |顯示全部樓層
Vincent媽, 點解我會曉Dadd3icon 我覺種花未夠一年呀
我淨係記得阿sir話, 夏眠期盡量唔好俾佢哋開花, 千祈唔好重剪呀
其實夏季月季啲花只係會變小同K型, 我都照俾佢哋開, 等佢哋開完先剪

今日都開咗 ...
hk88688 發表於 2009-7-15 01:20

88 走咗樣都好有味道啊, 難得見佢哋走咗樣
回復

花草之家 發表於 2009-7-15 11:13:33 |顯示全部樓層

今日都開咗 ...
hk88688 發表於 2009-7-15 01:20

Fanny,我舊年種地ge月季C晒,原因之一就係個花王將佢地重剪加暴曬,所以我要問清楚d先至剪,你同vincentma都有上堂學種花,我梗係要問吓你地ge意見啦
回復

vincentma 發表於 2009-7-15 13:53:30 |顯示全部樓層
花草,我諗每枝留 4 - 5 托葉等佢仍然有光合作用,其他就剪晒佢等佢地既花形好 D !不知對不?
回復

花草之家 發表於 2009-7-15 15:50:47 |顯示全部樓層
花草,我諗每枝留 4 - 5 托葉等佢仍然有光合作用,其他就剪晒佢等佢地既花形好 D !不知對不?
vincentma 發表於 2009-7-15 13:53

vincentma,我搵到d資料話如果多健康ge葉,就剪左d弱枝,如果相反ge話就唔好剪,留多d葉會好d。
我地互相交換資料 再慢慢研究邊種方法最適合自己d月季,等秋天就知道邊種方法會好d
回復

格子 發表於 2009-7-15 18:00:11 |顯示全部樓層
真係暈低
我全部逆時針行走, 見到d葉唔多健康幫佢剪減d,順手再剪減d枝, 仲好勤力幫佢進補
今次如果可以大步纜過都唔知係我好彩還是佢命大
回復

hk88688 發表於 2009-7-15 18:45:13 |顯示全部樓層
係呀, 阿sir話月季夏天盡量留多啲枝葉好啲, 淨係剪咗啲枯枝同病葉得嫁喇, 除非你用折枝法渡夏, 新芽先好剪淨4-5托葉。

格子, 唔好再落重肥住, 應該無事啩
回復

格子 發表於 2009-7-15 18:52:20 |顯示全部樓層
學大陸花友名詞.  快D來"掃盲"  
咩叫做"折枝法渡夏"add3icon
回復