積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323546 4062
小寶 發表於 2009-5-13 15:39:26 |顯示全部樓層
係喇 ~~ 所以以後我分種子比人,都要比番種子包0既說明比你地至得 ~~
^.^
JicJicmom 發表於 2009-5-13 03:26 PM

係呀, 網上post唔洗浪費紙張~
仲有我記得包裝說明和網上的版本不同的, 咁..............麻煩你囉~
回復

月光光 發表於 2009-5-13 15:46:42 |顯示全部樓層
係喇 ~~ 所以以後我分種子比人,都要比番種子包0既說明比你地至得 ~~
^.^
JicJicmom 發表於 2009-5-13 15:26

唔該積媽o
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-14 11:16:51 |顯示全部樓層
交一下功課先 ~
花老師牌七彩靚椒
P1150716 (Small).JPG
迷你茄 garden pearl 開始見紅了 ~
P1150712 (Small).JPG
花老師牌迷你茄
P1150713 (Small).JPG
同場加映 : 好生養小玫瑰 ( 唔係之前0個六兄弟喇 ~ 係同一棵另外八姊妹呀~ )
P1150710 (Small).JPG
P1150711 (Small).JPG
另外花老師牌靚椒 同 滑嘟嘟牌殺手辣椒都結左果 ~~ 明天請早 ~ ^^
回復

小寶 發表於 2009-5-14 11:42:30 |顯示全部樓層
玫瑰好靚呀!!!!
回復

月光光 發表於 2009-5-14 11:46:32 |顯示全部樓層
小寶你比我棵靚椒係咪積媽個隻?記得嗎?
回復

fianfumy 發表於 2009-5-14 11:47:09 |顯示全部樓層
積媽 .... 多謝你呀 !
回復

小寶 發表於 2009-5-14 12:13:34 |顯示全部樓層
小寶你比我棵靚椒係咪積媽個隻?記得嗎?
月光光 發表於 2009-5-14 11:46 AM

我好似俾左兩棵你, 打釘那梱是積媽post上來果隻七彩靚椒; 另外無打釘的是靚椒, 都是花老師種子, 日前花老師都post過靚椒的相, 係肥du du果隻~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-14 12:40:25 |顯示全部樓層
積媽 .... 多謝你呀 !
fianfumy 發表於 2009-5-14 11:47

食左未呀 ??? 味道點呀 ? 我唔食得苦瓜, 所以唔知咩味架 ~
回復

fianfumy 發表於 2009-5-14 13:34:57 |顯示全部樓層
食左未呀 ??? 味道點呀 ? 我唔食得苦瓜, 所以唔知咩味架 ~
JicJicmom 發表於 2009-5-14 12:40

今晚先食呀 ....
回復

小寶 發表於 2009-5-14 13:37:05 |顯示全部樓層
今晚先食呀 ....
fianfumy 發表於 2009-5-14 01:34 PM

中醫理論:
中醫認為,苦瓜味苦,性寒;歸心、肺、脾、胃經。具有消暑清熱,解毒、健胃的功效。主要用於發熱、中暑、痢疾、目赤疼痛、惡瘡等。

囡囡唔食得~
回復

fianfumy 發表於 2009-5-14 14:31:18 |顯示全部樓層
中醫理論:
中醫認為,苦瓜味苦,性寒;歸心、肺、脾、胃經。具有消暑清熱,解毒、健胃的功效。主要用於發熱、中暑、痢疾、目赤疼痛、惡瘡等。

囡囡唔食得~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monke ...
小寶 發表於 2009-5-14 13:37

咁我食啦 ....
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-5-14 17:34:27 |顯示全部樓層
咁我食啦 ....
fianfumy 發表於 2009-5-14 14:31

你咁鐘意食,一定會覺得好好味
回復

fianfumy 發表於 2009-5-14 18:28:19 |顯示全部樓層
哎呀 ...今晚整意粉 , 買咗舊梅頭豬肉醃定 , 明日整沖繩食法 。

這種翠妃苦瓜最大好處是 "夠苦" , 以前在買開較熟的菜檔買雷公鑿時 , 我成日話要揀苦D , 跟住菜檔的阿叔阿蟬話 , 現在D苦瓜都基因改造哂喎 , 所以冇以前咁苦喎  ......
回復

may.sun 發表於 2009-5-14 23:07:46 |顯示全部樓層
玫瑰開party ar~~好熱鬧
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-14 23:11:36 |顯示全部樓層

今天送我的禮物~
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-14 23:14:51 |顯示全部樓層
仲有 7 彩向日癸同teddy bear小苗各16por

比我幫佢派街坊呀,誰人有興趣呢
回復

may.sun 發表於 2009-5-14 23:19:00 |顯示全部樓層
幸福呢~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-15 00:31:41 |顯示全部樓層
今日又響天台執野, 就黎風季喇 , 大夫成日響我面前嘆氣 ......... 所以我要開始整理一下d植物喇, 譬如將2盤縮埋做一盤 , 就黎枯0既瓜菜收拾左佢  ....薄荷修完枝無耐又成撮野咁 ......
今晚就將2盤萍果冬縮做一盤 ,
斑馬冬之前唔識打理 , 又徒長又肥傷 , 剪哂d醜樣葉之後下番觀葉肥 ( 之前用左一支喇 ,當堂生番靚仔哂 ~)
雷公仔枯左一半喇 ~~ 呢個星期日收埋最後0既果果 , 就要收起一個長盤喇 ~
另一邊0既y 牌青瓜 , 都收左成 7-8條瓜, 又係時候收工 .
刺青瓜仲有一條生緊, 收左之後 , 又可以少一盤
陳平記菜盤上仲有一棵羅馬生菜 , 生得好高就黎要開花喇 ~ 想留種所以無食到佢. 唔知可唔可以而家轉落小盤度呢 .........
有2盤百合 , 會將球根拎番出黎收埋入秋再種 , 又可以少2隻盤

記唔記得我地去西貢見過食過0既八角櫻桃呀? 我有d種子入左泥, 有一部份就浸水. 浸左咁耐 , 而家有少少成績喇 , 芽冠開始出黎喇 , 入左泥0既呢, 就暫時未有野睇 .
nuage上次比我0既潮州特種菜 , 手多多又去浸水+珠石 ,又出左根+新葉
聽日早少少再影相 ~~
回復

小寶 發表於 2009-5-15 00:40:04 |顯示全部樓層
積積媽,勁呀!
回復

may.sun 發表於 2009-5-15 00:42:31 |顯示全部樓層
斑馬冬係乜冬冬~
縮縮埋理就少...今晚就將2盤萍果冬縮做一盤 , 1
斑馬冬之前唔識打理 , 又徒長又肥傷 , 剪哂d醜樣葉之後下番觀葉肥 ( 之前用左一支喇 ,當堂生番靚仔哂 ~)
雷公仔枯左一半喇 ~~ 呢個星期日收埋最後0既果果 , 就要收起一個長盤喇 ~ 2
另一邊0既y 牌青瓜 , 都收左成 7-8條瓜, 又係時候收工 . 3
刺青瓜仲有一條生緊, 收左之後 , 又可以少一盤 4
陳平記菜盤上仲有一棵羅馬生菜 , 生得好高就黎要開花喇 ~ 想留種所以無食到佢. 唔知可唔可以而家轉落小盤度呢 ......... 轉盆就當冇做過嘢
有2盤百合 , 會將球根拎番出黎收埋入秋再種 , 又可以少2隻盤 5,6
total少6盆~
回復