積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323129 4062
BanbieChan 發表於 2009-5-6 00:27:33 |顯示全部樓層
好開心呀我 , 無想過可以咁快有收成 , 仲要幾靚仔 / 女 !!!!
JicJicmom 發表於 2009-5-6 00:25

羨慕 c 我囉~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-6 00:28:39 |顯示全部樓層
睇老師的帖 , 提及蕃茄唔可以太熱 , 我放0既位置係向南 , 半日照 , 陽光最毒最猛時係照唔到架 ~
我仲響蕃茄屋企上面加左遮光網以防萬一 , 加上響天台空氣流通 , 所以我相信蕃茄仔應該可以渡夏架 ~
回復

Jennie 發表於 2009-5-6 00:28:48 |顯示全部樓層
積媽D收成好靚呀!
回復

muitau 發表於 2009-5-6 10:31:27 |顯示全部樓層
睇老師的帖 , 提及蕃茄唔可以太熱 , 我放0既位置係向南 , 半日照 , 陽光最毒最猛時係照唔到架 ~
我仲響蕃茄屋企上面加左遮光網以防萬一 , 加上響天台空氣流通 , 所以我相信蕃茄仔應該可以渡夏架 ~ ...
JicJicmom 發表於 2009-5-6 00:28

咁好環境, 人都無住得咁好 !
回復

cobie 發表於 2009-5-6 10:52:11 |顯示全部樓層
積媽早晨.瓜瓜茄茄收成好得呀!睇積媽帖永無冷場.讚.
回復

mono 發表於 2009-5-6 12:31:45 |顯示全部樓層
我仲響蕃茄屋企上面加左遮光網以防萬一 , 加上響天台空氣流通 , 所以我相信蕃茄仔應該可以渡夏架 ~ ...
JicJicmom 發表於 2009-5-6 00:28

積媽好細心呀!蕃茄仔應該可以渡夏!
回復

paulpaul 發表於 2009-5-6 12:50:59 |顯示全部樓層
早上星期收左送比阿姨的青瓜及雷公仔.
今日送左呢隻比阿娘 ~~ 阿娘話呢隻係潮州種0既刺青瓜, 用黎滾湯好好食架~
其他農作物
迷你蕃茄garden pearl 及 red cherry
1198 ...
JicJicmom 發表於 2009-5-5 01:21

好利害呀!
尤期d苦瓜!!!
回復

小寶 發表於 2009-5-6 13:25:33 |顯示全部樓層
嘩,積媽好掂呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-6 13:27:41 |顯示全部樓層
嘩,積媽好掂呀!
小寶 發表於 2009-5-6 13:25

都係你地同花老師教我咋, 如果唔係今年又係食白果送苦煉肥 ~
回復

小寶 發表於 2009-5-6 13:42:44 |顯示全部樓層
我邊有教你呢?
除左用千金買的肥料之外,係你的耐性,恒心和決心打動左d植物
回復

farfeifar 發表於 2009-5-6 13:46:52 |顯示全部樓層
嘩, 積媽d苦家好勁呀!
回復

花園仔 發表於 2009-5-6 15:39:17 |顯示全部樓層
902# JicJicmom
我仲響蕃茄屋企上面加左遮光網以防萬一 , 加上響天台空氣流通 , 所以我相信蕃茄仔應該可以渡夏架 ~
=================================================
積媽好!
種番茄最有心得係你嘞!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-6 15:59:26 |顯示全部樓層
...
花園仔 發表於 2009-5-6 15:39

老師你太客氣喇 , 舊年c左好多植物 , 今年要"鏡錫" d 至得嘛 ......
如果講心得 , alison 比我仲勤力+有心得呀 ~
我太粗心大意 , 係咁種係咁種左好多蕃茄 , 無留意棵棵都有唔同方法 , 有d摘頂唔摘芽 ,有d乜都唔使理, 於是好冤枉咁少左好多花果 .....
舊年乜都唔識, 今年學落基肥同溝泥  , 仲有排學呀 ........
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-7 09:43:21 |顯示全部樓層
尋日阿娘教路 , 將雞蛋殼中到碎哂 ( 好似粉咁)  , 耐唔中洒番d落蕃茄盤度 , 咁d茄茄就會少d病 .
係唔係可以補鈣所以少病 ?  會唔會發酵發熱燒親棵茄架............
回復

athernas 發表於 2009-5-7 10:44:19 |顯示全部樓層
羨慕 c 我囉~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif
BanbieChan 發表於 2009/5/6 00:27

我見到積媽d瓜瓜,就好想落田用氣bum,bum大d瓜瓜喇.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-8 13:53:18 |顯示全部樓層

近來天氣好 , 種子好多都發左芽喇 ~
花老師的潺仔強
紅色
P1150640 (Small).JPG
P1150643 (Small).JPG
綠色
P1150641 (Small).JPG
P1150644 (Small).JPG
另外幫版友仔發芽的 teddybear 及 自已0既"秋美人"向日葵都發芽了  
P1150639 (Small).JPG
P1150637 (Small).JPG
P1150636 (Small).JPG
新種的青瓜

P1150647 (Small).JPG
alison 送贈的花老師牌蕃薯苗
P1150646 (Small).JPG
回復

bearbear 發表於 2009-5-8 17:16:54 |顯示全部樓層
916# JicJicmom

陣容鼎盛
回復

Jennie 發表於 2009-5-8 22:39:01 |顯示全部樓層
嘩!積媽,你個房真係好勁呀,唔怪得知次次你都比咁多嘢我哋啦!聽日影你D仔女相你睇下!
回復

may.sun 發表於 2009-5-8 22:43:22 |顯示全部樓層
wow 點解你咁易發到teddy o既,好叻,不如我幫你發放消息,揾人領養好嗎?有多少芽仔呀~
ps:你的teddy bear是否跟這同款呢?
回復

小豆子 發表於 2009-5-8 23:38:50 |顯示全部樓層
...
花園仔 發表於 2009-5-6 15:39

-0-
請問積媽,我d蕃茄已經種左差不多2個月喇, 仍然只係得7"高 , 唔知邊度出問題呢~?
回復