積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
329441 4062
JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:37:27 |顯示全部樓層
點解你揸個d咁多我都冇架??
你比我揸個d你自己又冇bor!
sweet 100
small fry
呢2隻...http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(32).gif
farfeifar 發表於 2009-5-13 11:50

small fry 同 sweet 100 我都剛下左種子喇 ~~
你仲想要邊一隻呀? 話過我知喇 ~~~ 發左苗至拎比你.
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:38:30 |顯示全部樓層
x 2 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(110).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif我2個月前同佢唱咗愛在深秋喇
BanbieChan 發表於 2009-5-11 10:58

等 .....等佢再大少少先喇 ........
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:40:21 |顯示全部樓層
積積媽真係種蕃茄嘅尊家!
mono 發表於 2009-5-11 11:46

=___= 我唔識架 muitau .......
不過見老師種得d野又靚細細粒又易d熟 , 所以至專攻迷你茄咋 .......
而家我至發現有d盤太細 , 迷你茄發育不良.......
回復

farfeifar 發表於 2009-5-13 13:41:01 |顯示全部樓層
961# JicJicmom
屋企冇位喇~~~~
black cherry呀唔該
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:42:29 |顯示全部樓層
丫~想問下積媽如果我依家將棵蕃茄轉落田度種, 佢過唔過到呢個夏天架~?
小豆子 發表於 2009-5-11 14:52

老師話太熱難渡夏 ...... 咁我估要睇你塊田係乜野情況至得呀 ......
如果係日當頭無遮無掩 , 真係難d呀 ......
如果只係半日照 + 空氣流通 , 我估會好好多  .
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:43:06 |顯示全部樓層
961# JicJicmom
屋企冇位喇~~~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(68).gif
black cherry呀唔該
farfeifar 發表於 2009-5-13 13:41

有貨響手 !!!!!! XD
我叫大夫聽日拎比你呀 ~~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:44:53 |顯示全部樓層
積積媽http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cats/cats%20(96).gif牌雷公鑿苦瓜

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(101).gif收成喇~

點解我種D苦瓜 ...
BanbieChan 發表於 2009-5-13 11:30

豆渣豆渣 !!!!!
我又下左種子 ~~~ 再種 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:45:36 |顯示全部樓層
積媽, 你D茄茄好靚喎, 引到我留哂口水添
惡姨 發表於 2009-5-13 11:33

惡 E 要唔要呢一隻種子呀 ? ^.^
回復

月光光 發表於 2009-5-13 13:46:43 |顯示全部樓層
積媽,好多蕃茄,係咪品種問題?我種個d得幾粒o
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 13:53:41 |顯示全部樓層
積媽,好多蕃茄,係咪品種問題?我種個d得幾粒o
月光光 發表於 2009-5-13 13:46

隻隻品種都有唔同規格喇 ~~ 我睇番D種子包 :
有D一定要摘側芽 , 有D一定唔可以摘 , 摘左就無花苞架喇 ~~
有D出果出一大撮, 有D大大棵得 2 房花 ....... 因為有D外國品種預左人地種地 +蔓生 , 我地種盤 , 都未大得夠, 花就會少好多 ......
所以呢 , 我想自己試左 , 得0既多果0既先至再拎出黎派街坊嘛 ~ 唔係連肥料都蝕埋 .......
回復

farfeifar 發表於 2009-5-13 14:03:31 |顯示全部樓層
我種緊積媽隻 sweet 100同 small fry
都好多花花, 無需摘側芽,
我覺得係屬快靚正品種hehe~
sweet 100

small fry
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 14:15:52 |顯示全部樓層
我種緊積媽隻 sweet 100同 small fry
都好多花花, 無需摘側芽,
我覺得係屬快靚正品種hehe~
sweet 100

small fry ...
farfeifar 發表於 2009-5-13 14:03

阿花你搵D竹仔比佢挨下好D喎 ~~ 有果果時重左好易會斷架~
回復

小寶 發表於 2009-5-13 14:19:15 |顯示全部樓層
隻隻品種都有唔同規格喇 ~~ 我睇番D種子包 :
有D一定要摘側芽 , 有D一定唔可以摘 , 摘左就無花苞架喇 ~~
有D出果出一大撮, 有D大大棵得 2 房花 ....... 因為有D外國品種預左人地種地 +蔓生 , 我地種盤 , 都未大得 ...
JicJicmom 發表於 2009-5-13 01:53 PM

係喎,查實邊d要摘側芽架?
回復

farfeifar 發表於 2009-5-13 14:20:42 |顯示全部樓層
972# JicJicmom
哦~今晚即整~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 14:40:09 |顯示全部樓層

係喎,查實邊d要摘側芽架?
小寶 發表於 2009-5-13 14:19

而家整理緊資料 , 盡快貼上黎 ~~ ^^
回復

月光光 發表於 2009-5-13 14:43:55 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2009-5-13 14:40

我都想知o
回復

小寶 發表於 2009-5-13 14:44:32 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2009-5-13 02:40 PM

拜託拜託~^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 15:02:13 |顯示全部樓層
月光光同小寶應該係呢一隻黎 ~~
BLACK CHERRY ~
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/product/79/1.html
回復

小寶 發表於 2009-5-13 15:20:12 |顯示全部樓層
我有gold nuggets, black cherry, 同cherrola, 我找到cherrola需要摘側芽...thanks!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-13 15:26:02 |顯示全部樓層
我有gold nuggets, black cherry, 同cherrola, 我找到cherrola需要摘側芽...thanks!
小寶 發表於 2009-5-13 15:20

係喇 ~~ 所以以後我分種子比人,都要比番種子包0既說明比你地至得 ~~
^.^
回復