積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324429 4062
alilovebyj 發表於 2009-11-14 12:36:01 |顯示全部樓層
這幾天有點冷,今早看看,兩盆菜心苗都掛了……所以,要小心處理!
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-15 18:16:27 |顯示全部樓層
今日同大+小寶 同 chris 北上 , 又買左d陶盤同菜盤 ~~ XD
晏D影相 ~~
回復

曇花一現 發表於 2009-11-15 21:13:24 |顯示全部樓層
今日同大+小寶 同 chris 北上 , 又買左d陶盤同菜盤 ~~ XD
晏D影相 ~~
JicJicmom 發表於 2009-11-15 18:16

今水d陶盆得唔得呀 ?? 等睇相
上次同家人上去買既好容易出青苔 ~ ~ 麻煩呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-17 10:54:10 |顯示全部樓層
前日北上買0既菜盤 , 唔係太大隻, 容易搬運~~ 都有10 -11 寸深 ~
上面啡色呢4隻, 會用黎種球根.
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-17 11:25:10 |顯示全部樓層
2123# 曇花一現
曇花早晨呀~~
其實買得陶盤就預左佢會生野..... 問題係生青台定係發毛 (黑) 囉..... 我就2樣都有, 但而家可以買到優質陶盤機會唔大..... 賓賓D都係越南貨 ( 會生黑霉菌....)
我響花卉世界陶盤店買0既盤, 都係一DD , 有D生有D唔生(青苔) , 發毛呢就touch wood未有 .........咪當有D田園風味囉....XD
喂喂你比我0既蕃茄苗同辣椒苗, 呢2日我會轉盤架喇~~ 再次多謝你呀~~ ^^
回復

小寶 發表於 2009-11-17 12:17:04 |顯示全部樓層
積媽早呀~~今日好大風, e d 盆好靚又好用呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-17 12:35:55 |顯示全部樓層
2126# 小寶

早晨呀小寶~~ ^^ D盤大細適中, 加埋上年老師推介陳平記菜盤, 我就可以種多D唔同0既瓜菜喇~~ ^^
係呢, 你塊田開工未呀?
回復

小寶 發表於 2009-11-17 12:39:44 |顯示全部樓層
我塊細田呀? 哈哈,咁凍, 昨天淨係出去掘左幾個蕉頭咋~
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-17 12:49:11 |顯示全部樓層
2128# 小寶

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD 呢幾日凍呀, 唔好響出面留太耐喇~ 吹病左就真係大件事. 我呢2晚都淨係響室內做野咋. 下種 / 轉盤 /溝泥咁 ~~ 今晚會下種子同攪埋D球根佢~~
回復

花園仔 發表於 2009-11-17 12:51:51 |顯示全部樓層
2127# JicJicmom
早晨呀小寶~~ ^^ D盤大細適中, 加埋上年老師推介陳平記菜盤, 我就可以種多D唔同0既瓜菜喇~~ ^^
係呢, 你塊田開工未呀?
====================

積媽, 小寶及大家好!

西班牙陶缸幾好架, 越用越靚! 泰國缸都勉强啦!

上年用嘅菜盤係<塵正寄>呀! 嘻嘻!
回復

raymond17 發表於 2009-11-17 13:21:51 |顯示全部樓層
前日北上買0既菜盤 , 唔係太大隻, 容易搬運~~ 都有10 -11 寸深 ~
上面啡色呢4隻, 會用黎種球根.
JicJicmom 發表於 2009-11-17 10:54

睇完妳地所講,我都想北上買野,因為真係又平又靚,因為新手開始學種菜,所以好多野都想買,例如泥、肥、菜盆、花架等,所以都會托運,因為未上過去,所以有些問題想請教。

經常都見妳地講 5號鋪,是否這間最抵?

佢會否代辨運輸,又或者邊間運輸較平,約多少錢?

菜盆、球根類盆一般size是多少,價錢約多少?

靚土現在是多少錢了(因為刨完妳們的文,由最初的$20到近期的$38) ,想知道市價好講價!

Sorry!好多問題,其實重有好多低能問題,不過唔好意思問,我都試過用” 搜尋” ,但都好難搵到,希望各位多多包函。
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-17 13:39:34 |顯示全部樓層
2130# 花園仔

花老師好~~~~
哎呀~~ 記錯野~~~ 原來係陳正記~ XD
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-17 13:59:36 |顯示全部樓層

2131# raymond17
睇完妳地所講,我都想北上買野,因為真係又平又靚,因為新手開始學種菜,所以好多野都想買,例如泥、肥、菜盆、花架等,所以都會托運,因為未上過去,所以有些問題想請教。
平就一定大部份都平過香港 , 靚唔靚要睇下你睇乜喇~ 最要緊0既係要知道香港係乜野價, 大陸0既又係乜野價, 加埋運費會唔會仲貴過響香港買.
經常都見妳地講 5號鋪,是否這間最抵?
五號店多貨多品種 , 所以我就會集中響呢一間舖睇.
佢會否代辨運輸,又或者邊間運輸較平,約多少錢?
我前日去聽佢講係有代辦運輸, 但唔知詳情. 因為我無野運落黎. 以前0既運輸羅先生, 一紙箱收運費 $40 , 泥一包收運費 $20 , 最低消費 $100  如此類推 ( 有錯請指點, 謝謝) . 而家唔知仲係唔係咁0既價. 因為我無乜點買野囉~
菜盆、球根類盆一般size是多少,價錢約多少?
我自己覺得10號盤( 10' 深+10' 直徑) 種野比較理想 , 其他農友都建議泥膽大種得會好好多.最終其實都要睇你種D乜. 價錢方面有平有貴, 我買0既通常係人仔40蚊樓下貨色. 佢0既花盤牌子"IRIS" 有時會有折, 你買野前可以問一下價先.
靚土現在是多少錢了(因為刨完妳們的文,由最初的$20到近期的$38) ,想知道市價好講價!
我好耐無買靚土, 所以唔知價了~~

希望幫到你~~ ^^
回復

曇花一現 發表於 2009-11-17 14:34:38 |顯示全部樓層
曇花早晨呀~~
其實買得陶盤就預左佢會生野..... 問題係生青台定係發毛 (黑) 囉..... 我就2樣都有, 但而家可以買到優質陶盤機會唔大.....
JicJicmom 發表於 2009-11-17 11:25

舊屎細個個陣d陶盆唔會生野...
唉...都要抱住可遇不可求既心態

積媽呢批盆好實用...夠深度
一定有好收成  哈哈
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-2 09:53:13 |顯示全部樓層

早晨~~~ 風流一星期, XX 足1個月......
話需如此. 積媽都有做到野架......
下種2星期的辣椒們出芽芽了.....
有殺手辣椒 , 南瓜辣椒 , 地獄辣椒 , 檸檬辣椒 , 秘魯紫辣椒 ......
P1000522R2.JPG P1000523R.JPG
另外尋晚下的種子, 有香草及蕃茄青椒等等......
香草 : 薰衣草2款, 貓薄荷 , 鼠尾草 , 紫羅勒2款, 牛至, 馬約林, 檸檬蕃茜, 蕃茜"DELFINA"
作物 : 花老師牌厚肉青椒, 飛碟椒, 米國買回來的有機蕃茄及辣椒 ,  庫存番兜的金蕃茄等等.....
轉盤後的香草, 好精神~~
( 最下一行左手邊起: 馬鞭草, 朱古力薄荷,斑葉檸檬百里香, 澳洲茶樹)
花友們送贈的小苗及小球根
酢醬草陣
第一粒跑出的葡萄風信子

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2009-12-2 10:40:34 |顯示全部樓層

今次喎牡份嚕....
回復

Cat@.@ 發表於 2009-12-2 10:43:19 |顯示全部樓層
積媽早晨,

下種2星期的辣椒們出芽芽了....................
積媽, 您有冇種黃椒呀? 我種指天椒2日就出芽......種黃椒就10日都未發芽............
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-2 10:55:25 |顯示全部樓層
2138# Cat@.@

CAT CAT 早晨呀~~
你係唔係話黃色燈籠椒 ? 我無種呀~ 不過印象中呢D椒可以好耐至會出芽.
你係唔係買種子包0既種子? 抑或係自採?
回復

JicJicmom 發表於 2009-12-2 10:56:30 |顯示全部樓層
2136# BanbieChan

茅粉種, 有粉食就得喇~~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-12-2 11:03:48 |顯示全部樓層
2136# BanbieChan

茅粉種, 有粉食就得喇~~~
JicJicmom 發表於 2009-12-2 10:56

都好吖~
回復