芝士波波 (超軟版 )

作者: fianfumy 發表于 2009-1-4 17:51:11
27127 82

芝士波波
  今日工人放假 , 整的時侯又唔記得攞相機影相 , 所以到搓好粉糰時先用一隻 " 污 jo 手" 去揸機影相咋 !  
材料(可做約20個 1.5吋大小之芝士波 ):

鮮奶 130ml                        
無鹽牛油 20g ------------ ( 今日才發現屋企冇哂牛油 , 用了葡萄籽油代替 .  )
木薯粉 100g
糯米粉 40g
芝士碎 90g
蛋 1隻
糖 1茶匙
泡打粉 2/3茶匙

做法:
1. 牛油和奶以小鍋慢火煮沸,關火後一次過倒入木薯粉,用匙快手攪拌至無大粉粒,備用。
2. 蛋、芝士碎、糯米粉、糖及泡打粉混合,加入已放涼至微暖的木薯粉團,放於工作枱上以刮板輔助搓揉成團。
3. 分割搓成每個約1吋大 ( 20g )之球狀,放於已墊牛油紙的焗盆上,放入已預熱200度焗爐先烤10分鐘,再轉180度烤約6-8分鐘至金黃色便成。

備註 : 可用任何一種芝士,混用也可,部份用芝士粉都沒問題,不過不要超過2成以免太鹹 ,  另外不建議用片裝芝士,因為有添加劑,不宜再高溫加熱。

評分

查看全部評分

jacky 發表於 2009-1-4 17:56:40 |顯示全部樓層
好似山崎麵包果d芝士波波呀~
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-4 19:19:59 |顯示全部樓層
講下啫

真係整到厲害

好想食呀
回復

fianfumy 發表於 2009-1-4 22:29:32 |顯示全部樓層
3# BanbieChan

趁今日工人放假整咗先 , 因她在家成日阻住我 , 成日趕住時間要比她洗碗 !
回復

亞實 發表於 2009-1-4 22:49:35 |顯示全部樓層
你呢種好味過我果種好多,
我明天都要學你整!
回復

fianfumy 發表於 2009-1-5 00:18:28 |顯示全部樓層
5# sifenamok

這個食譜是改良版架 ...是木薯粉多過糯米粉囉 , 注意第一個步驟是 慢火將 牛油及牛奶煮 "沸" .... 唔夠滾 , 落木薯粉會好水 及好 "稀"的   .
回復

貓貓 發表於 2009-1-5 00:22:21 |顯示全部樓層
好似都幾易下,等我都試下整先。
回復

fianfumy 發表於 2009-1-5 00:30:49 |顯示全部樓層
7# 貓貓

唔難架 ...但是要 "搓"囉 ...但絕對冇搓麵包咁辛苦 , 要搓勻佢就得啦 !

我個人鐘意熱食 , 凍了再用焗爐焗番熱佢就食得 . 我囡囡今日一口氣食了3個 , 攞第4個時比我叫 "stop" , 食咁多今晚唔駛食飯囉 !
回復

maymay靚 發表於 2009-1-5 01:12:20 |顯示全部樓層
木薯粉,我上次買唔到, 荃灣個間無賣ga..
回復

fianfumy 發表於 2009-1-5 01:22:18 |顯示全部樓層
9# maymay靚

我應該星期五晚出來時倒一半比你 .....

木薯粉又名 泰國生粉,超市有一磅裝賣架! 而我就在香料舖買的 !
回復

otismavis 發表於 2009-1-5 05:25:49 |顯示全部樓層
呢個好似幾好食喎!我咁o岩又o係書度睇到另一種芝士波諗住整
而家見到你呢個就整你呢個先 lu...整唔掂可以問你嘛!hehe..
木薯粉我唔識係咩黎,可唔可以影張相睇下呀?
個樣睇落真係好似山崎果D喎!食落似唔似架?
多謝晒你又分享新食譜比我!^^
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-5 07:14:07 |顯示全部樓層

.                 我今朝嘅早餐~~~芝士波
               .
    .
  .
幻想中

回復

fianfumy 發表於 2009-1-5 11:13:05 |顯示全部樓層

11# otismavis

木薯粉好似麵粉 / 生粉咁架 .....一包包的 , 我本來上灣仔 "二得惠"買木薯粉 , 點知他們是沒有賣的 , 後來去了在灣仔街市一間香料舖買香料 , 點知原來有木薯粉 , 咁我買了$8 / 1 磅 1包, 其實你在邊區的 , 睇下我可否幫你搵料邊度買 !

我冇食過 山崎果D 包呀 , 所以唔知道呀 !
回復

亞實 發表於 2009-1-5 11:14:47 |顯示全部樓層
13# fianfumy

裕記有種泰國生粉就係木薯粉 $5.5一包
回復

fianfumy 發表於 2009-1-5 11:27:40 |顯示全部樓層
14# sifenamok
咁就好方便啦 .... thanks
回復

otismavis 發表於 2009-1-5 17:43:41 |顯示全部樓層
原來你都係住港島?
我住小西灣,不過灣仔我都成日去,灣仔街市我都識路喎!我之前住過灣仔,
但而家屋左近有間裕記,(從未入過去)等我去睇下搵唔搵到,
如果冇就再問你灣仔街市個檔係邊?thx
仲有,我今日買左日清烏冬粉喇!呢兩日會整,整左影相比你睇丫!^^
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-5 17:52:26 |顯示全部樓層
原來你都係住港島?
我住小西灣,不過灣仔我都成日去,灣仔街市我都識路喎!我之前住過灣仔,
但而家屋左近有間裕記,(從未入過去)等我去睇下搵唔搵到,
如果冇就再問你灣仔街市個檔係邊?thx
仲有,我今日買左日清烏冬粉 ...
otismavis 發表於 2009-1-5 17:43

你多唔多去筲箕灣買送架?東大街近電車總站有間舊式雜貨鋪/士多好似都有,我行開幫你望一望啦!
回復

otismavis 發表於 2009-1-5 18:00:45 |顯示全部樓層
買送就唔會,有時會去越華會食下飯.
話時話,我估筲箕灣一定會買到,果度咁多雜貨鋪(筲箕灣我都住過)
唔該晒你呀!我呢兩日去裕記搵唔到再問你丫!thx ^^
回復

fianfumy 發表於 2009-1-5 18:18:58 |顯示全部樓層
馬仔 :  
我住在紅磡架 , 但外家是在西灣河 , 工作是灣仔 !
回復

亞實 發表於 2009-1-5 21:30:19 |顯示全部樓層
蛋, 要多少個?
回復

12345下一頁