sammyzoe蔬果園(螳螂仔 28/09)

作者: sammyzoe 發表于 2008-12-28 16:43:57
30282 413
moontsang 發表於 2009-6-4 14:05:05 |顯示全部樓層
螳螂add5icon
會唔會鉗人ka??
你點餵佢食野ka? 好驚佢對鐮刀呀add5icon
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-4 14:20:06 |顯示全部樓層
唔會掛~~

我咪用鉗夾一隻昆蟲仔放係佢前面囉,
隻蟲一見佢就唔敢郁架喇,
佢唔郁螳螂就唔知捉既,
但佢一郁,就算只係郁少少螳螂兄就會即係捉佢黎食~~
佢食野既時候仲會一路食野一路抺嘴仔架~~~
回復

llaus 發表於 2009-6-4 14:35:53 |顯示全部樓層
如有錄像就更正啦add14icon
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-4 14:56:00 |顯示全部樓層
如有錄像就更正啦add14icon
llaus 發表於 2009-6-4 14:35

我都好想呀~~~
可惜我連相機都無呢~
而家既相相都係用手機影炸.....
相機就想買好耐喇,
但都唔知乜機會好d,所以拖到而家都未買囉.
回復

farfeifar 發表於 2009-6-4 16:26:25 |顯示全部樓層
推介: Panasonic LX3
影close up好正
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2269
回復

muitau 發表於 2009-6-4 16:52:09 |顯示全部樓層
好攪笑呀, 好似養左隻 咁!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-5 08:10:40 |顯示全部樓層
sammy我想問你d西瓜要幾耐先出芽架,我收到種子之後兩日就落種,到而家都起碼成個星期啦,但係都係冇動靜呀
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-5 11:48:00 |顯示全部樓層
推介: Panasonic LX3
影close up好正
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2269
farfeifar 發表於 2009-6-4 16:26

主要會想影動物多,
唔知郁得快既動物會唔會都影得好清楚呢?

我絕對係個相機白痴黎架,
我只係識禁制其他都唔識,所以都唔知乜機好,
上次買果部禁制後要等一陣至影到喎,
我d小動物都走哂啦,攪到次次乜都影唔到~~
同埋室內黃光下影背景就變得好黑,短片就全黑=="
只有係自然光下至影到靚相.......
所以影唔到我d小動物呢~~~
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-5 11:49:13 |顯示全部樓層
好攪笑呀, 好似養左隻 咁!
muitau 發表於 2009-6-4 16:52

佢真係幾似狗架~~~
佢會好似狗狗咁爬係度架,
我下次影到佢扮狗既相再post比你睇吖.
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-5 11:50:15 |顯示全部樓層
sammy我想問你d西瓜要幾耐先出芽架,我收到種子之後兩日就落種,到而家都起碼成個星期啦,但係都係冇動靜呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(66).gif ...
cookie20002005 發表於 2009-6-5 08:10

上次我下種好似都要2星期左右喎,
你試下等多陣啦~~~
回復

Workingbee 發表於 2009-6-5 13:14:55 |顯示全部樓層

290# sammyzoe

我上個星期日都下左D迷你西瓜種子...到今朝都冇乜動靜add8icon
回復

farfeifar 發表於 2009-6-5 13:48:26 |顯示全部樓層
主要會想影動物多,

同埋室內黃光下影背景就變得好黑,短片就全黑=="
只有係自然光下至影到靚相.......
所以影唔到我d小動物呢~~~
288# sammyzoe

*****************************************************************************************
要影得靚都好靠環境因素架,
室入夜晚又黃就真係好有難度喇~
不過呢部都唔太差o既~
用閃光燈law(雖然我都唔中意用)
呢部係我用開, 個人覺得幾好!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-6 07:51:31 |顯示全部樓層
上次我下種好似都要2星期左右喎,
你試下等多陣啦~~~
sammyzoe 發表於 2009/6/5 11:50

知道,咁我再等多個星期先希望佢快d出芽啦
回復

sandylam 發表於 2009-6-6 11:45:50 |顯示全部樓層
Sammy~
我呢期油麥成日見頭暈,幫我陪幾棵生菜苗丫.
我諗食幾棵,都只會留二棵油麥.
我想其他換成生菜.
哎~除蟲菊種唔出呀...
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 12:20:30 |顯示全部樓層
主要會想影動物多,

同埋 ...
sammyzoe 發表於 2009-6-5 11:48

只可以間單鏡反光機
回復

moontsang 發表於 2009-6-6 12:25:14 |顯示全部樓層
要影得靚都好靠環境因素架,
室入夜晚又黃就真係好有難度喇~
不過呢部都唔太差o既~
用閃光燈law(雖然我都唔中意用)
呢部係我用開, 個人覺得幾好!

LX3真係唔錯, 有24WIDE, F2.0,仲有得拍高清短片, ISO400 D NOISE都OK, 我之前隨身放用黎影SNAPSHOT, 不過影小朋友同小動物就唔夠快LOR
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-8 12:32:25 |顯示全部樓層
sammy我今朝見到d西瓜終於出左芽啦但係種西瓜有咩要注意架
回復

Workingbee 發表於 2009-6-8 13:38:35 |顯示全部樓層
297# cookie20002005
恭喜哂喎....cookie, 我個棵都出左...有d咩野要注意,你睇下我個張相就略知一二啦...:-(
我入遲左袋一日咋...就攪成咁....

Sammy, 多謝你教我男女花之分, 幾經努力,等到佢地一齊開, 怎知.....好傷心

發左芽啦

發左芽啦

點解有個 窿既???

點解有個 窿既???

切開後,有條綠色既虫!

切開後,有條綠色既虫!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-8 14:07:24 |顯示全部樓層
297# cookie20002005
恭喜哂喎....cookie, 我個棵都出左...有d咩野要注意,你睇下我個張相就略知一二啦...:-(
我入遲左袋一日咋...就攪成咁....

Sammy, 多謝你教我男女花之分, 幾經努力,等到佢地一齊開, 怎知..... ...
Workingbee 發表於 2009/6/8 13:38

太過份啦,種得咁辛苦竟然走嚟偷食,你有冇消滅佢呀
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-8 14:41:09 |顯示全部樓層
farfeifar ,  moontsang
似乎真係幾好咁喎,
好啦,等我去睇下要幾$同試下機先~~
唔知e部出左幾耐既呢~~~
回復