sammyzoe蔬果園(螳螂仔 28/09)

作者: sammyzoe 發表于 2008-12-28 16:43:57
30276 413
miku 發表於 2009-7-14 23:23:40 |顯示全部樓層
bonbon1
鉀肥可以令瓜瓜甜d,都你花園仔老師教架,有時間去老師個post到學下野偷下師啦.

miku
我都係用個一呎直徑,呎幾深既盆種炸,
一個盆貪心左少少種左3棵,(我男友唔比我再加盆,只好種迫d囉)
當然一盆一棵應該係最 ...
sammyzoe 發表於 2009-7-14 16:58

我好貪心咁落左好多粒種子, 而家total有7粒發左芽, 不過長唔長大倒都未知
等佢地再大d先買盤, 因為呢排天氣太熱, 種得好地地果d野無拿拿都死左.....
我而家d植物都係放露台比半日照佢地, 同埋唔敢放上天台, 怕會晒死佢地,
但係除左菜, 我真係咩都未種倒出來, 只係食過一次通菜咋......add2icon
好多野都好想種, 希望快過9月啦....
回復

聰~ 發表於 2009-7-15 03:37:51 |顯示全部樓層
我收到喇...多謝你...你寫d字好靚...哈哈
回復

bonbon1 發表於 2009-7-16 07:24:34 |顯示全部樓層
種子已收到幾日,謝謝!

bonbon1 呢個 花寶no.1係咪有機肥黎嫁??
alilovebyj 發表於 2009-7-14 22:12

唔係. 係化肥來架. 我未買草木灰. 買住來頂住先咋.
回復

bonbon1 發表於 2009-7-16 07:28:26 |顯示全部樓層
其實我都頭痛緊. 今次出親d母花.(南瓜和蜜瓜)都黃左開唔成. 公花都開到. 唔通真係唔夠鉀肥add3icon 種左2個幾月都無瓜仔. 有d傷心add2icon
回復

sandylam 發表於 2009-7-16 13:51:43 |顯示全部樓層
花寶都有野菜有機肥,但勁貴一包.
我都買左一包,都OK既.
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-16 15:56:33 |顯示全部樓層
miku
唔好咁緊張,慢慢來,
一次唔得咪兩次囉,試到得為止,
如果你真係無哂d種子就話我知再寄d比你啦,
我剛剛又結多左兩個夕張蜜瓜,所以仲有種子多既.

聰~
=.=唔好反我啦,我手字........

bonbon1
不如你試下人工授粉啦~~

sandylam
花寶d野貴咁多,我唔捨得買架,
我咁多盆如果用花寶咁我個錢包會枯萎架.
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-16 16:05:46 |顯示全部樓層
cookie20002005
我個天台都好熱架,
不過空氣好流通,
可能因為咁所以暫時無事囉.

alilovebyj
唔洗客氣喎~~

sky210m
吓其實我都算係個新手黎架,
我覺得個盆先要有番咁上下深等佢根找得穩先,
泥就要夠疏水,唔疏水根一浸爛就好易c架喇,
水量唔好太多,多水葉會脆,見泥面乾至加水,
基泥做得好,開花追鉀肥,人工授粉,結果套袋,就可以等食啦~~

反而最麻煩既問題係,
天氣潮濕同雨後好易中白粉囉,
d白粉好難攪.
回復

bonbon1 發表於 2009-7-16 21:39:14 |顯示全部樓層
bonbon1
不如你試下人工授 ...
sammyzoe 發表於 2009-7-16 15:56

係d女花未開就瓜左. 我都唔知點解. 舊年棵密瓜打完風病到半條瓜命都結到一個密瓜仔. 今年d母花細細朵. 同埋未開便黃左. 不過我唔會氣餒. d瓜葉仲ok.仲有新女花出. 希望d 女花唔再黃. 可以結瓜仔.
回復

bonbon1 發表於 2009-7-16 21:46:15 |顯示全部樓層
花寶都有野菜有機肥,但勁貴一包.
我都買左一包,都OK既.
sandylam 發表於 2009-7-16 13:51

雖然貴dd. 但用好耐. 我係花寶都買左日本隻瓜果粒肥同液肥. 用左成年都仲有好多. 我仲買左阿拉斯加粒肥.  買買埋埋都有幾隻肥.
回復

聰~ 發表於 2009-7-16 22:41:12 |顯示全部樓層
我有個問題...有瓜個陣係咪唔好淋咁多水,多水個瓜個唔香?
回復

Workingbee 發表於 2009-7-17 00:03:54 |顯示全部樓層
366# sammyzoe

我想問下, 蜜瓜或西瓜結果後幾耐可以集下來食?
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-17 21:05:52 |顯示全部樓層
係d女花未開就瓜左. 我都唔知點解. 舊年棵密瓜打完風病到半條瓜命都結到一個密瓜仔. 今年d母花細細朵. 同埋未開便黃左. 不過我唔會氣餒. d瓜葉仲ok.仲有新女花出. 希望d 女花唔再黃. 可以結瓜仔. ...
bonbon1 發表於 2009-7-16 21:39

我都試過咁上下架,不過我嬲得濟摘哂d花花,咁佢再出既時候我就將公花除去一半,女花就留2個,其他摘哂走,再比d肥仔佢,咁佢又無事喎,仲有瓜瓜出.

我有個問題...有瓜個陣係咪唔好淋咁多水,多水個瓜個唔香?
聰~ 發表於 2009-7-16 22:41

其實有無瓜都唔好咁多水,多水d葉同莖會好脆好易斷架.

366# sammyzoe

我想問下, 蜜瓜或西瓜結果後幾耐可以集下來食?
Workingbee 發表於 2009-7-17 00:03

我都係馮感覺架炸,望下d網紋好似有d老老人,隻瓜比之前黃左dd咁咪摘落黎囉,pualine教過我摘瓜前3日先制水,又或者摘瓜後放係度3日等佢自己收左水至食,咁隻瓜就會上糖甜d架喇,如果唔係瓜瓜會變得淡某某同水多架喇.
回復

miku 發表於 2009-7-19 12:27:16 |顯示全部樓層
我而家有四棵, 有2棵開始出真葉, 我等佢地大d先轉盤, 好想好似你咁可以種倒瓜食
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-20 16:06:58 |顯示全部樓層
我而家有四棵, 有2棵開始出真葉, 我等佢地大d先轉盤, 好想好似你咁可以種倒瓜食
miku 發表於 2009-7-19 12:27

一定得既,正所謂有志者事竟成嘛,比d信相自己再花d心思去種,一定如你所願既.
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-20 16:16:07 |顯示全部樓層
辣椒有收成啦,
第一批出左廿幾條,
摘左之後好快佢又出第二批,
數過都係有廿幾條,(而家仲等緊熟)
仲間唔時見到有花花出,
條條都好大架~~~
試食過....勁辣....頂唔順喇.....(我唔係好食得辣架炸.)
男友試食......睇住佢塊面條紅線係咁向上升........跟住"叮"成塊面紅哂......佢都頂唔順喇....(佢好食得辣架,睇見佢變左樣,好過引呀)

好多條吊哂係度

好多條吊哂係度

都幾大條架

都幾大條架

排排坐,等食囉

排排坐,等食囉

平均都有3-4吋長架.

平均都有3-4吋長架.

e盒送比朋友既.

e盒送比朋友既.
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-20 16:22:06 |顯示全部樓層
我好貪心咁落左好多粒種子, 而家total有7粒發左芽, 不過長唔長大倒都未知
等佢地再大d先買盤, 因為呢排天氣太熱, 種得好地地果d野無拿拿都死左.....
我而家d植物都係放露台比半日照佢地, 同埋唔敢放上天台, 怕會晒 ...
miku 發表於 2009-7-14 23:23

怪唔知得你買咁多種子啦 , 唔好心急呀
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-20 16:23:45 |顯示全部樓層
辣椒有收成啦,
第一批出左廿幾條,
仲間唔時見到有花花出,
條條都好大架~~~
試食過....勁辣....頂唔順喇.....(我唔係好食得辣架炸.)
男友試食......睇住 ...
sammyzoe 發表於 2009-7-20 16:16

個個都好強壯 monkey (42).gif
回復

farfeifar 發表於 2009-7-20 16:37:51 |顯示全部樓層
咩品種呀??
回復

sandylam 發表於 2009-7-20 17:35:52 |顯示全部樓層
好大隻辣椒,睇黎好辣咁款.
回復

亞實 發表於 2009-7-20 18:02:36 |顯示全部樓層
辣椒有收成啦,
第一批出左廿幾條,
仲間唔時見到有花花出,
條條都好大架~~~
男友試食......睇住 ...
sammyzoe 發表於 2009-7-20 16:16

嘩, 你好勁, 種左咁多辣椒, 好好收成WOO
回復