sammyzoe蔬果園(螳螂仔 28/09)

作者: sammyzoe 發表于 2008-12-28 16:43:57
30279 413
sammyzoe 發表於 2009-7-8 12:44:55 |顯示全部樓層
係呀~~~大家.....唔好意思,我既種子量唔係太多,
所以只能分到一人10粒比大家,希望大家唔好介意得咁少啦.
回復

farfeifar 發表於 2009-7-8 13:30:27 |顯示全部樓層
339# sammyzoe
嘩.....好多品種喎,
不過你好似好鐘意種苦家喎,
你唔怕苦咩,我次次食苦家都食到扁哂嘴架.
我就一般姐, 但我屋企個閒人好中意ma,
咪種多d law! 我又中意苦家個形同花呢!add6icon
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-9 14:31:29 |顯示全部樓層
339# sammyzoe
嘩.....好多品種喎,
不過你好似好鐘意種苦家喎,
你唔怕苦咩,我次次食苦家都食到扁哂嘴架.
我就一般姐, 但我屋企個閒人好中意ma,
咪種多d law! 我又中意苦家個形 ...
farfeifar 發表於 2009-7-8 13:30

佢個樣又係幾得意既.
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-9 14:33:04 |顯示全部樓層
各位要日本夕張蜜瓜種子既朋友~~
種子昨晚已寄出啦,大家check郵箱啦.
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-9 14:44:57 |顯示全部樓層
各位要日本夕張蜜瓜種子既朋友~~
種子昨晚已寄出啦,大家check郵箱啦.
sammyzoe 發表於 2009/7/9 14:33

我收到啦,thx
回復

聰~ 發表於 2009-7-9 23:03:09 |顯示全部樓層
前幾日唔得閒上黎睇...依家先睇到...
唔知仲有冇種子呢?
不過好搞笑咁細個...好迷你
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-10 14:14:43 |顯示全部樓層
前幾日唔得閒上黎睇...依家先睇到...
唔知仲有冇種子呢?
不過好搞笑咁細個...好迷你
聰~ 發表於 2009-7-9 23:03

唔緊要,因為係事先叫左我,所以我一直都有留一份比你既,我今明兩日會寄出,希望你都趕得切種啦.

係呀佢地細細隻好過引架,一人食一隻岩岩好.
回復

alilovebyj 發表於 2009-7-11 01:55:19 |顯示全部樓層
我收到啦,thxadd6icon
回復

聰~ 發表於 2009-7-11 03:59:03 |顯示全部樓層
唔緊要,因為係事先叫左我,所以我一直都有留一份比你既,我今明兩日會寄出,希望你都趕得切種啦.

係呀佢地細細隻好過引架,一人食一隻岩岩好.
sammyzoe 發表於 2009-7-10 14:14

真係唔該晒你...我諗應該都重得切既...咁細粒重左大約幾耐?
回復

bonbon1 發表於 2009-7-11 06:21:38 |顯示全部樓層
夕張蜜瓜原來有綠的. sammyzoe 的蜜瓜  都唔係好細個, 上次我種的蜜瓜仔. 真係得拳頭咁大. 不過我種出來唔甜, 屋企無人肯食
回復

miku 發表於 2009-7-11 16:56:09 |顯示全部樓層
我都想問下落左泥後, 會幾耐先發倒芽ka?
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-13 15:06:00 |顯示全部樓層
bonbon1
試下開花時追鉀肥吖,我都係咁種架,種出來ok架,清甜既味道好好味add6icon

miku
大約5-7日左右啦,
我剛下既種子都出左世啦~
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-13 16:45:56 |顯示全部樓層
bonbon1
試下開花時追鉀肥吖,我都係咁種架,種出來ok架,清甜既味道好好味add6icon

miku
大約5-7日左右啦,
sammyzoe 發表於 2009/7/13 15:06

我仲未落種呀,我天台d植物全部都病晒,我唔種新野偽,連之前啱啱出苗嘅瓜瓜菜菜都有事呀
回復

bonbon1 發表於 2009-7-13 21:15:44 |顯示全部樓層
原來鉀肥咁重要. 我之前無特別追鉀肥. 只係用平均肥. 今次我都買左盒花寶no.1. 鉀肥比較多d. 希望今次種的韓國蜜瓜會出到d好食瓜仔. 棵韓國蜜瓜d女仔花出現落果, 種左2個幾月都未結成瓜仔.
回復

miku 發表於 2009-7-14 12:48:40 |顯示全部樓層
bonbon1

miku
大約5-7日左右啦,
sammyzoe 發表於 2009-7-13 15:06

我果d都係尋晚出左世啦 . 第時要用幾大個盤去種一棵ka???
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-14 16:58:39 |顯示全部樓層
bonbon1
鉀肥可以令瓜瓜甜d,都你花園仔老師教架,有時間去老師個post到學下野偷下師啦.

miku
我都係用個一呎直徑,呎幾深既盆種炸,
一個盆貪心左少少種左3棵,(我男友唔比我再加盆,只好種迫d囉)
當然一盆一棵應該係最好既.

其實一粒種子出一條枝一直向上爬既,然後開花結果.
所以盆夠深反而重要d.
回復

sammyzoe 發表於 2009-7-14 17:00:24 |顯示全部樓層
我仲未落種呀,我天台d植物全部都病晒,我唔種新野偽,連之前啱啱出苗嘅瓜瓜菜菜都有事呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(9).gif
cookie20002005 發表於 2009-7-13 16:45

你屋企發生左乜事攪得咁大獲呀?

我而家就比d白色既毛毛怪打擾緊,
但近月真係忙到癲無時間理殺佢地住.
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-14 17:03:19 |顯示全部樓層
你屋企發生左乜事攪得咁大獲呀?

我而家就比d白色既毛毛怪打擾緊,
但近月真係忙到癲無時間理殺佢地住.
sammyzoe 發表於 2009/7/14 17:00

我都唔知咩事呀,花老師話天氣太熱,會係d植物生理病呀今日都未見有好轉呀,所以唔敢再種新野住啦
回復

alilovebyj 發表於 2009-7-14 22:12:46 |顯示全部樓層
種子已收到幾日,謝謝!

bonbon1 呢個 花寶no.1係咪有機肥黎嫁??
回復

sky210m 發表於 2009-7-14 22:52:47 |顯示全部樓層
我想問下蜜瓜如何種植我剛剛發左3棵小苗有咩要注意???
回復