sammyzoe蔬果園(螳螂仔 28/09)

作者: sammyzoe 發表于 2008-12-28 16:43:57
30273 413
sammyzoe 發表於 2009-5-15 14:37:32 |顯示全部樓層
20# kelvinkou
嘩!你個家庭都好大啫!好想知你用D係物泥呢? 黑蚊蚊.....在那裡可買到? 叫物名呢 ?
係咪好夠養料架?唔馳再加料嗱?嘻嘻........好多問題...新女嚟啫.......真係好想知. 請多多指教。 ...
fin 發表於 2009-5-15 13:40

我用德國黑泥囉,養份高d架,
另加d泥炭土作疏水保水用.

底層加dd機泥,木炭,骨粉,.....等等.

好肥仔下架~~~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-15 14:37:36 |顯示全部樓層
嘩, 好多品種呀!正!
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-15 14:39:17 |顯示全部樓層
嘩~你種o左好多o野呀. 睇到我都眼金金呀, 好想好似你咁種好多o野. 但係地方有限, 唔可以太過份咁種, 怕比人話霸晒條走廊行唔到呀.
fishinglok 發表於 2009-5-15 13:50

無位可以每款種一棵架~~~
我都唔夠位呀~~
男友唔比我再加盆喇,
所以我只好要佢地迫d,
一盆種4棵2款菜,
如果佢比我加盆既話就好喇~~
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-15 14:42:07 |顯示全部樓層
嘩, 好多品種呀!正!
farfeifar 發表於 2009-5-15 14:37

咁多品種都係要多謝我位朋友仔,
佢遠道係外國搵黎比我,
如果無佢幫忙我都無得玩呀~~~
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-18 11:30:59 |顯示全部樓層
粟米米開始大個仔喇,
仲有其他都係,
post少少先~~

後面高d既係甜粟米 ;前面細個d既係微型藍粟米

後面高d既係甜粟米 ;前面細個d既係微型藍粟米

第一次sandy比我既蘋果苗,到而家到係咁細粒

第一次sandy比我既蘋果苗,到而家到係咁細粒

前2~3個月sandy比我既蘋果苗仲高過佢喇

前2~3個月sandy比我既蘋果苗仲高過佢喇
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-18 11:39:50 |顯示全部樓層
sandy
我d紅苜蓿同白苜蓿迫爆左個盆喇,
食唔切呢~~~~
你個仔啱食嘛?

仲有你第一次比我果棵蘋果其實咪同你既問題一樣,
葉葉一忽忽咁枯黃,
但其他品種就無d咁既事喎...仲生得好靚,
我唸可能係品種問題呢~~
回復

sandylam 發表於 2009-5-18 13:45:54 |顯示全部樓層
我係有一棵有事咋.
不過,前日加左肥,奀仔好似死左一半.

苜蓿多多都食得切啦.
佢老豆話佢係蝗蟲,一行過塊田,咩野都無得剩呀.
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-18 13:48:44 |顯示全部樓層
SANDY
比你對比下喇size真係差好遠呀~~
左邊既係你早幾個月前比我生得幾快
中間係我去年7月種既拔左頂芽都照生仲一開二,
右面既係去年7月你比我既長極都唔多大,葉葉又多問題,
我唸富士蘋果真係要你富士山至種得佢靚仔喇,
如果你果棵真係種唔到既我同你交換喇,
你種一棵今年時你比我果個品種既蘋果苗比我,
我同交換番棵大既比你啦~~~
不過你真係要問淮男友至好呀~~
比佢知你抱咁大盆野番去佢一定甲乙丙丁你呀,
如果佢真係唔比你既我就當果棵係你既寄住係我度啦,
到樹枝有收成時就通知你黎拎啦~~
回復

sandylam 發表於 2009-5-18 22:17:10 |顯示全部樓層

手套買左啦.
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-19 14:20:21 |顯示全部樓層
先先要多謝春田花花分享既夕張蜜瓜種子,
而家有瓜瓜喇~~~

仲有西瓜同芒果係時候同大家見面啦~~~
回復

聰~ 發表於 2009-5-21 03:28:00 |顯示全部樓層
個密瓜你遲d會唔會分享種子嫁?
我想試下種....哈哈
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-21 08:27:11 |顯示全部樓層
先先要多謝春田花花分享既夕張蜜瓜種子,
而家有瓜瓜喇~~~

仲有西瓜同芒果係時候同大家見面啦~~~
sammyzoe 發表於 2009/5/19 14:20

你d密瓜,西瓜同芒果都種得好好呀睇到都想食呀,請問係有冇種子可以分享d比我呀
回復

小豆子 發表於 2009-5-21 11:19:56 |顯示全部樓層
想問下你棵芒果係自己食完拎種子種定係買小苗返黎種架~?
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 12:36:34 |顯示全部樓層
聰~  &    cookie20002005

我當然願意同大家分享種子啦,多d人種開心d嘛,
不過....上次春田花花分享比我既夕張蜜瓜種子已經比我種哂喇,
如果你地想要既話就要等下喇,
要等我d瓜瓜有收成時採種至有喇,
我唸要等上好幾個月至會有收成,
如果你地想等既話pm我留名提我想要種子啦.

至於西瓜種子我仲有既,
要既就pm我留地址啦~~

小豆子

我種左2棵芒果架,
1棵即係今年有果既e棵,係買樹苗回來既.
另1棵就係食完芒果用核種既,最快要等上2-3年至開始有果呢~~

sandylam

大件事啦~~昨日突然既一場大雨......我趕唔切番屋企.....
浸死左你既苗苗喇......天台同屋企仲水浸......
我又要由頭幫你種過喇......好對唔住你d苗苗呢~~(出左真葉架喇)
另外昨日既一場雨仲浸死左我2位愛將....(唐狼)<--唔識字tim,
唉...無左佢地幫我守住d太陽花...d芽蟲實會黎找我花花麻煩喇......
我而家極度傷心
回復

sandylam 發表於 2009-5-21 13:21:45 |顯示全部樓層

屋企都水浸?
螳螂唔係响個盆上面架咩?
點會浸死架?

苗仔死左唔緊要啦~再黎過囉.
我都屎左苦瓜奀仔,要由頭再種過.
尋日我果樹應該唔係好大雨喎.
我放窗外既植物又無咩濕到.奇怪.
小寶既士多啤梨仲出左好多新葉添.
油麥,唐生同沙生都無事,今朝泥仲有少少乾,要淋水添.
回復

小寶 發表於 2009-5-21 13:22:28 |顯示全部樓層
唐狼-->螳螂? 佢地食芽蟲?
仲有你屋企天台做咩浸水? 係咪去水位無清走d枯葉呀?
回復

小豆子 發表於 2009-5-21 13:25:12 |顯示全部樓層
ooo...螳螂, 唔好傷針
節哀順變
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 13:31:55 |顯示全部樓層
屋企都水浸?
螳螂唔係响個盆上面架咩?
點會浸死架?

苗仔死左唔緊要啦~再黎過囉.
我都屎左苦瓜奀仔,要由頭再種過.
尋日我果樹應該唔係好大雨喎.
我放 ...
sandylam 發表於 2009-5-21 13:21

屋企個窗開大哂雨雨都走哂入黎,
我回家時d雨水大得很呢,
橫風橫雨仲勁過打8號風呀~~~
螳螂全果幾盆花,仲有要留種既油麥菜全部都風跌哂落地,
我見咁大雨都即番屋救忙,成身濕哂都唔理住,
救番d花花同掃水,
但始終都救唔到佢地>__<”好心痛呀~~~~
仲攪到自己病病地tim...又暈又嘔.....睇怕我都就快訓低架喇.
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 13:39:34 |顯示全部樓層
唐狼-->螳螂? 佢地食芽蟲?
仲有你屋企天台做咩浸水? 係咪去水位無清走d枯葉呀?
小寶 發表於 2009-5-21 13:22

佢地好可愛架,
一目到我就會扮自己係一塊葉,
搖搖下扮比風吹~~~
佢地乜都食只要會郁就會食~~

不過其中一隻就唔鐘意食菜蟲,
我試過比條菜蟲佢食,
佢初時好興奮架拿拿聲拎上手食,
不過一咬後d汁吱哂出黎整到佢一手一身都係,
佢食食下頂唔順就抺手同抺身清潔下再食,
但咬多兩淡又攪到一身都係...
佢就把幾火掉左蟲蟲唔食,忙清潔自己,
以後我再比蟲蟲佢佢就掉左佢唔食喇,
但其他螳螂都乜都食毛蟲又食,芽蟲又食,蟻,蛾通通都食,
食飽左個屁股仔就會又圓又大個架喇~~

昨日已掃左天台喇....不過太大雨,d水去唔切呢~~
回復

Workingbee 發表於 2009-5-21 13:39:55 |顯示全部樓層
230# sammyzoe

Zoe你種d野好靚呀...你d生菜又新鮮,想問d種子係邊度買架,我係花墟只見d普通野
仲有,我都有一盆迷你西瓜,有花開,係花後面有個西瓜既物體,但係佢之後就枯左, 結唔到果,請問駛唔駛人工授粉架??
如果要,又係點做架?

佢係唔係西瓜BB???

佢係唔係西瓜BB???
IMG_0488 (Small).JPG
回復