sammyzoe蔬果園(螳螂仔 28/09)

作者: sammyzoe 發表于 2008-12-28 16:43:57
30275 413
cookie20002005 發表於 2009-5-21 14:10:09 |顯示全部樓層
而家種趕得切既,
我拿拿聲寄左比你先啦~~
sammyzoe 發表於 2009/5/21 14:08

唔該晒呀
回復

小豆子 發表於 2009-5-21 14:14:32 |顯示全部樓層
add7icon咁我遲d種瓜瓜都要去搵定幾隻"食蕉"先得~
回復

Workingbee 發表於 2009-5-21 14:15:04 |顯示全部樓層
259# sammyzoe

係呀....棵西瓜好多螞蟻呀....係邊度布螳螂捉??
唔好意思...d花花點分男定女架?
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 14:28:18 |顯示全部樓層
好想知你基肥落左d咩, 可以有成6個b咁多~add6icon
小豆子 發表於 2009-5-21 14:05

其實真係要數都好多野下架喎,
先先係泥:用左德國黑泥+泥炭土+堆肥既機泥
堆肥既機泥:舊泥+唔要既菜+動物食剩既草+動物食剩既糧+龍貓既屎屎+黃豆渣+骨粉+石灰粉)x吽2-3個月=機泥

底層放石仔,跟住係放少少德國黑泥,溝d水苔,再放機泥,木炭,骨粉,豆粉,有機氮肥,加番少少石灰粉,再黎德國黑泥,淘土,木碎 ,面層係德國黑泥溝泥炭土,最面就係薄薄既一層泥炭土,吽1-2星期就開始種野.

肥方面:
氮磷鉀既粒肥都有用,魚肥液肥又會用,蛋殼粉,豆粉同骨粉亦會做補給,遲下有時間再燒定d草木灰囉.
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 14:35:30 |顯示全部樓層
259# sammyzoe

係呀....棵西瓜好多螞蟻呀....係邊度布螳螂捉??
唔好意思...d花花點分男定女架?
Workingbee 發表於 2009-5-21 14:15

佢自己黎架~~~無得捉呢~~~

你既相中好明顯地都分得到女仔有肚腩既,
男仔就無既.
回復

小豆子 發表於 2009-5-21 14:42:08 |顯示全部樓層
其實真係要數都好多野下架喎,
先先係泥:用左德國黑泥+泥炭土+堆肥既機泥
堆肥既機泥:舊泥+唔要既菜+動物食剩既草+動物食剩既糧+龍貓既屎屎+黃豆渣+骨粉+石灰粉)x吽2-3個月=機泥

底層放石仔,跟住係放少少德國黑泥, ...
sammyzoe 發表於 2009-5-21 14:28

真係好多料...我就冇咁多地方自己做肥料喇~只係用粒粒肥, 再搵網友們介紹的豐1黎做基肥渣~add4icon
見你地話豆渣好得, 遲d我都想整d試下, 係咪要吽下先可以落泥架~?add3icon
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 14:49:22 |顯示全部樓層
真係好多料...我就冇咁多地方自己做肥料喇~只係用粒粒肥, 再搵網友們介紹的豐1黎做基肥渣~add4icon
見你地話豆渣好得, 遲d我都想整d試下, 係咪要吽下先可以落泥架~?add3icon ...
小豆子 發表於 2009-5-21 14:42

弄渣幾好架,
唔洗錢養份高,
去豆腐鋪問佢地比d唔要既渣你就得,
攞去堆肥同就咁埋係近盆底既位置做基泥又得,
我覺得谷得d植物幾壯下架~~~
回復

小豆子 發表於 2009-5-21 15:17:18 |顯示全部樓層
自己做豆漿飲add10icon
回復

winnie02008 發表於 2009-5-21 15:47:30 |顯示全部樓層
hi hi~~我同你一樣都好耐無上黎喇~~

吓...e個品種係斑比比我架,係超迷你品種嘛,係細細粒架,
我就梗係有食啦~~~我食過好味就請我d小動物食囉,
到而家仲係維持住每日4粒收成,
都食左好耐喇,日日都有得食,
而且而家仲 ...
sammyzoe 發表於 2009-5-12 12:42

因為我買果隻係罐頭果D,種完無食到呀,最後因太多蚊又開始黃,收拾唔到,結果被棄了~
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 16:05:17 |顯示全部樓層
自己做豆漿飲add10icon
小豆子 發表於 2009-5-21 15:17

係架~~
如果鐘意飲既話可以自己做埋.
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-21 16:07:38 |顯示全部樓層
因為我買果隻係罐頭果D,種完無食到呀,最後因太多蚊又開始黃,收拾唔到,結果被棄了~
winnie02008 發表於 2009-5-21 15:47

乜有罐頭版既咩~~~
我e個大鄉里都係第一次聽炸,
咁一罐貴嘛?
回復

annann 發表於 2009-5-21 22:56:55 |顯示全部樓層
190# sammyzoe

你D向日葵種得好靚... 我種D向日葵種過好多次,不論什麼品種大盆細盆都是生得好幼....都唔知點解?
回復

聰~ 發表於 2009-5-21 23:52:12 |顯示全部樓層
聰~  &    cookie20002005

我當然願意同大家分享種子啦,多d人種開心d嘛,
不過....上次春田花花分享比我既夕張蜜瓜種子已經比我種哂喇,
如果你地想要既話就要等下喇,
要等我d瓜瓜有收成時採種至有喇,
我唸要等上好 ...
sammyzoe 發表於 2009-5-21 12:36

多謝你呀...唔緊要我等得嫁...哈哈
回復

Workingbee 發表於 2009-5-22 00:04:47 |顯示全部樓層
265# sammyzoe

原來佢地係有分男女,唔怪之得d 女仔花成日都枯哂, 等我星期六做下媒人,同佢地攪攪佢先!!
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-22 09:59:18 |顯示全部樓層
190# sammyzoe

你D向日葵種得好靚... 我種D向日葵種過好多次,不論什麼品種大盆細盆都是生得好幼....都唔知點解?
annann 發表於 2009-5-21 22:56

其實我都唔係好知架,
不過有樣野應該無錯既,
就係個盆要夠深,
因為佢地大個時都幾高下架,
所以要比個深d既盆佢地至會長得高大囉,

不過到而家為止用盆種我都唔係種得好好炸,
開花後葉葉始終都係黃.
回復

annann 發表於 2009-5-22 11:14:50 |顯示全部樓層
275# sammyzoe

夠深 試下先... 我試個大盆但唔深都唔是一樣...
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-22 11:44:41 |顯示全部樓層
275# sammyzoe

夠深 試下先... 我試個大盆但唔深都唔是一樣...
annann 發表於 2009-5-22 11:14

我用廁紙蘿果種垃圾桶炸,
下面開幾個洞去水囉.
吉吉島10雞個果d呢~~
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-4 13:35:16 |顯示全部樓層
上次大雨唔見左既螳螂兄終於比我搵番喇,
佢轉左地盤去左第二個盤度,
而且仲大隻左好多,
一搵番佢男友就忍唔住捉隻小昆蟲請佢食啦,
睇下佢幾q~~

不過前幾日有隻蛛蜂入左黎我家,
我都唔知佢點入到黎,(coz,全屋都有蚊網架)
佢連續3日都走到入黎,
我就連續趕足佢3日,(日日都見住佢飛走出窗架喇=.=")
結果佢都仲係要入番黎,忍無可忍索性拍c佢,
點知佢強到我拍左佢幾次都唔c,用火燒佢手腳同屁股佢又唔c,
睇下最尾張相個樣好似c左啦,一小時後佢仲識行識走好似無事咁,
最後只好剪左佢對翼拿佢去餵蜘蛛......咁先死得去......真比佢激死.

螳螂兄幾可愛識望鏡頭咁呀~~

螳螂兄幾可愛識望鏡頭咁呀~~

請隻蛾食比佢食,睇下佢個樣好認真呀~~

請隻蛾食比佢食,睇下佢個樣好認真呀~~

e隻洩洩蛛蜂成日入黎我屋企

e隻洩洩蛛蜂成日入黎我屋企

拍完燒完後個樣好似死左咁,原來佢未死架~~

拍完燒完後個樣好似死左咁,原來佢未死架~~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-4 13:45:44 |顯示全部樓層
嘩, 螳螂勁恐怖喎, 你唔驚咩?
我係門口見過一次, 嚇到人都癲!
勁大隻!比我趕走o左!
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-4 14:02:02 |顯示全部樓層
farfeifar
以前都怕架,
而家唔怕佢lu~~~
佢好可愛架,
有時又好怕羞喎,
有次我望下佢,
佢個怕羞仔即刻將身邊既三片葉傘住自己,
但傘到個頭又傘唔住佢個肥屁股喎,
跟住又八卦又要伸少少個頭裝下我仲係唔係度,
佢d動靜都好攪笑架....

我睇住佢由細長到大,所以唔怕佢,
不過除左佢,其他都仲係好怕~~~