sammyzoe蔬果園(螳螂仔 28/09)

作者: sammyzoe 發表于 2008-12-28 16:43:57
30265 413
sammyzoe 發表於 2009-4-26 20:44:09 |顯示全部樓層
忙左咁耐終於可以抽到時間上黎喇,
第一時間post下我個蔬果園既近況先~~

斑比公主,你送比我既士多啤啤大個仔咗好多呀,仲生左好多bb架~

我既芒果樹原本有好多果架,
一場風雨無左d,一班蟲蟲食左d,一群雀仔偷走d後.......剩番十幾隻炸>__<"

斑比公主送既士多啤梨

斑比公主送既士多啤梨

有雀仔偷食呀~~~隻雀仲望住我呢~~

有雀仔偷食呀~~~隻雀仲望住我呢~~

只係冰山小角,仲不斷開緊花花,佢地細細粒勝在容易食嘛.

只係冰山小角,仲不斷開緊花花,佢地細細粒勝在容易食嘛.

芒果bb大個左d喇,大過隻大姆指.

芒果bb大個左d喇,大過隻大姆指.

被搶奪後得番好少炸>_<

被搶奪後得番好少炸>_<

芒果葉唔知係咪有事呢,自出果後就係咁喇.

芒果葉唔知係咪有事呢,自出果後就係咁喇.
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-26 21:12:49 |顯示全部樓層

仲有藍梅,栗米,日本小米,什錦沙律生菜,

曇花一現,
我終於有功課交比你喇,雖然仲未種好,但什錦沙律生菜們都大個不少喇,
我等左好耐至等到佢地長大,我再等唔切喇,我準備下星期開始收幾片黎夾三文治食喇.

pauline,
好多謝你教我既方法呀,
我學你教我咁用有機肥泥圍住粟米既腳堆一個山仔,佢地真係壯左好多呀,
d葉片仲有成5吋闊,不過佢地真係食我好多營養呢~~

藍梅e位小朋友一直都無大到,春天到喇開始長大喇~~~(都係多幾片葉~唉....)

藍梅e位小朋友一直都無大到,春天到喇開始長大喇~~~(都係多幾片葉~唉....)

青提同巨提都大咗好多,好健康又無害群之蟲,手仔一捉到棚仲爬得好快tim.

青提同巨提都大咗好多,好健康又無害群之蟲,手仔一捉到棚仲爬得好快tim.

粟米今年壯好多呀,應該會有好收成既.

粟米今年壯好多呀,應該會有好收成既.

日本小米只係種左個多月就已經咁大棵喇,仲有小米出^^

日本小米只係種左個多月就已經咁大棵喇,仲有小米出^^

d小米一串串好可愛呀,唔知要等幾時至食得呢

d小米一串串好可愛呀,唔知要等幾時至食得呢

什錦沙律生菜好健康呀,我等唔切要食佢喇~~

什錦沙律生菜好健康呀,我等唔切要食佢喇~~

油麥菜其實早已收割完喇,不過想見下佢既籽就種落去,點知佢長到高過我,真嚇人! ... ...

油麥菜其實早已收割完喇,不過想見下佢既籽就種落去,點知佢長到高過我,真嚇人! ... ...

油麥菜既花花原來好多架,而包住既全部都係種子.

油麥菜既花花原來好多架,而包住既全部都係種子.
回復

sandylam 發表於 2009-4-27 13:28:09 |顯示全部樓層
油麥菜竟然高成咁樣.
我果班油麥部隊都仲係响地下爬緊.
回復

亞實 發表於 2009-4-27 13:32:31 |顯示全部樓層
sammy, 你好叻r !
d芒果好正
回復

sandylam 發表於 2009-4-27 13:54:18 |顯示全部樓層
不如我既士多啤啤去你屋企養吓傷好喎.
你果樹好食好住.
响我樹等死咁款啵
回復

曇花一現 發表於 2009-4-27 17:20:21 |顯示全部樓層
曇花一現,
我終於有功課交比你喇,雖然仲未種好,但什錦沙律生菜們都大個不少喇,
我等左好耐至等到佢地長大,我再等唔切喇,我準備下星期開始收幾片黎夾三文治食喇.

種得好鬼靚呀 ... 我都想食 ~ ~
仲有d芒果 ... 無野講 ...
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-27 17:27:03 |顯示全部樓層
sammyzoe

士多啤梨種得好靚呀

仲有好多果果添 ~ 叻叻
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-28 11:09:12 |顯示全部樓層
sandylam
我都嚇一跳.....唔種過都唔知油麥可以咁巨型呀,
如果你唔怕d蟲蟲黎參觀你既士多啤啤,
咁你可試下係我邊養傷架,
不過唔包醫得好架,
斑比公主就一定醫得好佢,因為公主榮升左做聖手呢~~

曇花一現
d生菜生得好慢呀,我而家仲種多好多唔同品種既生菜,有得食時請你食吖.

BanbieChan
想問下你比我個士多啤啤係迷你品種呀?
我見佢地細細粒就變紅喇,
定係我比肥肥唔夠或果太多呢,好似谷唔大既?
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-28 11:14:21 |顯示全部樓層
sandylam
BanbieChan
想問下你比我個士多啤啤係迷你品種呀?
我見佢地細細粒就變紅喇,
定係我比肥肥唔夠或果太多呢,好似谷唔大既?
sammyzoe 發表於 2009-4-28 11:09

嘻嘻~唔關你D肥事架

呢隻係超迷士多啤梨嚟架
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-28 11:30:16 |顯示全部樓層
sifenamok
我棵太陽花出世喇,
送比大家啦~~~

悲慘的過去
本來花花生得好好地架....就係開花前一日......
突然好大風....佢個頭又重......點知.....吹呀~~~
花花個頭斷開左>___<"主莖得番少少痴住(有3/4爆開,斷頸!!),
我急忙之下就用膠紙痴住佢個傷口.....再用膠杯加個頭罩托住佢個頭,
心想花花無喇....等左咁耐....一場風雨.......唉~~
點知過左兩日...佢似乎好左d喎...仲識開花tim^^
不過佢個樣就好似怪怪地囉....
但個頭都好大吓架......黃色既花芯部份都大過個牶頭架,
希望佢可以完成佢既生老歷程,捱到出埋籽籽啦~~~

太陽花花初長成

太陽花花初長成

偷窺一下這個世界先

偷窺一下這個世界先

快要面世啦~~

快要面世啦~~

受重傷後仍然堅持成長,但就有d走樣.

受重傷後仍然堅持成長,但就有d走樣.
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-28 11:34:48 |顯示全部樓層
189# BanbieChan

咁佢真係好迷你喎,
我d龍貓2淡就依完一粒,
跟手又問我攞食,(佢地超鐘意呢)

不過士多啤啤既花期好似都幾長下,
每日都收到4粒熟果,
差唔多都收左近一個月喇,
而家都仲有好多果果未熟,
仲有花花開緊呢~~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-28 11:45:48 |顯示全部樓層
189# BanbieChan

咁佢真係好迷你喎,
我d龍貓2淡就依完一粒,
跟手又問我攞食,(佢地超鐘意呢)

不過士多啤啤既花期好似都幾長下,
每日都收到4粒熟果,
差唔多都收左近一個月喇,
而家都仲有好多果果未熟,
仲有花花開緊呢~~~
sammyzoe 發表於 2009-4-28 11:34

龍貓鐘意就好喇~
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-28 19:31:02 |顯示全部樓層
太陽花好堅啊!!
回復

sandylam 發表於 2009-4-29 13:38:42 |顯示全部樓層
好~蟲蟲唔緊要~
我一於放幾隻阿b去你到,等你同佢地運功療傷.
等佢好大隻返先同佢地返黎.
我個急症室一早就full曬.
再係咁天氣真係唔掂.
我想連舊泥都換曬,換過一款新泥,睇吓會唔會好少少.
我懷疑係水份散唔到,因為我覺得靚土唔係好疏水.
我買左包花寶既試緊.
回復

sandylam 發表於 2009-4-29 13:40:56 |顯示全部樓層
你塊芒果葉咁似我比紅蜘蛛咬過既蘋果葉既??
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-29 14:37:04 |顯示全部樓層
194# sandylam

係呀~~佢真係好勁呀~~
而家仲開始結籽喇~~~
好緊張呢,唔知今次多唔多葵花子食呢~~
回復

sammyzoe 發表於 2009-4-29 14:42:21 |顯示全部樓層
194# sandylam

好呀~~咁我地再約時間接呀b啦~~
另外你想要既番茜剛剛發左2棵苗啦~~
等我揍大佢地再比你啦,
我棵紅白苜蓿唔知乜事好野比野爬過呀,
葉葉起哂梅花點點咁,唔知點算呀~~~~
佢地如果無得食實行咬爆我啦,

我都唔知芒果葉發生乜野事,
不過近期真係忙到爆,
追肥同滅蟲都無時間啦所以唔理佢住喇.
回復

winnie02008 發表於 2009-5-11 18:46:21 |顯示全部樓層
hi~好耐無上黎啦!你D士多啤梨最後有無食到?之前我都種得好細粒個樣古古怪怪咁!最後無食到喔!
回復

sammyzoe 發表於 2009-5-12 12:42:58 |顯示全部樓層
hi~好耐無上黎啦!你D士多啤梨最後有無食到?之前我都種得好細粒個樣古古怪怪咁!最後無食到喔!
winnie02008 發表於 2009-5-11 18:46

hi hi~~我同你一樣都好耐無上黎喇~~

吓...e個品種係斑比比我架,係超迷你品種嘛,係細細粒架,
我就梗係有食啦~~~我食過好味就請我d小動物食囉,
到而家仲係維持住每日4粒收成,
都食左好耐喇,日日都有得食,
而且而家仲有花花開呢~~~~
我唸至少仲可以食多半至一個月呀~~~~
回復

coacoa 發表於 2009-5-13 04:57:00 |顯示全部樓層
我睇你呢個post睇得好開心
多謝

我都希望可以係天台種下菜呢
回復