Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144437 2729
vincentma 發表於 2009-1-17 20:30:20 |顯示全部樓層

今日去學介水仙造型,就係學呢兩種 LA,一種係花藍,另外一種係企鳳
,呢兩個都係 samples。希望在過年前造到其中一種啦。(當然做唔到咁靚)
sample-flower basket.jpg
回復

熏衣草 發表於 2009-1-18 00:30:21 |顯示全部樓層
你都好多學呀.加油.
你屋企好大家有咁多地方俾你種野.你就好.
回復

vincentma 發表於 2009-1-18 06:00:42 |顯示全部樓層
多謝熏衣草鼓勵,因為我去年先至接觸園藝,基本上由零開始,所以希望有師傅教,方法會正統 D,點知一發不可收拾.........
回復

vincentma 發表於 2009-1-20 22:07:29 |顯示全部樓層
我終於做到一個花籃啦!

未做型前

未做型前

做型後

做型後

另一個角度,遲兩天開花後會靚女 D

另一個角度,遲兩天開花後會靚女 D
回復

hk88688 發表於 2009-1-20 22:18:01 |顯示全部樓層
Vincent媽, 依家都好靚女la ^o^
我試介嗰兩個, 都唔知似咩呀 *_*
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-20 22:19:35 |顯示全部樓層
個花籃好靚呀
回復

cyhh 發表於 2009-1-20 22:26:16 |顯示全部樓層
Vincentma,個花籃好得呀!^^
回復

vincentma 發表於 2009-1-21 09:04:01 |顯示全部樓層
247# cyhh
多謝多謝 Candice, Fanny, 公主,你地真係好啦,俾我咁多鼓勵,我 D 囡囡仔仔眼尾都唔望下呀!
我都介左好多,不過唔係個個得,同阿 sir 果個差好遠,好多穿崩,不過唔理 lu !
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-21 11:58:36 |顯示全部樓層
vincentma, 你果花藍好多花啊, 開嘅時喉實好靚姐
冇阿sir果個咁靚, 咪整多幾個law, 我覺得呢d嘢工多藝熟姐, 不如下年你開班教我地啦
仲有我想問吓, 我果日買咗盆大麗花返嚟, 見佢d泥好實, 係咪換盆會好d啊, 同埋佢要點種架, 俾d貼事我啦, 唔該晒
回復

亞實 發表於 2009-1-21 13:05:27 |顯示全部樓層
vincentma 你個花藍好掂!!
好靚
新的一年一定花開富貴
回復

vincentma 發表於 2009-1-21 13:57:55 |顯示全部樓層
vincentma, 你果花藍好多花啊, 開嘅時喉實好靚姐
冇阿sir果個咁靚, 咪整多幾個law, 我覺得呢d嘢工多藝熟姐, 不如下年你開班教我地啦
仲有我想問吓, 我果日買咗盆大麗花返嚟, 見佢d泥好實, 係咪換盆會好d啊, 同埋佢要 ...
yuwaiman 發表於 2009-1-21 11:58

敏敏,咁樣好大壓力喎!我都係學緊嘖,好多功夫都未得,等我工多藝熟 D先。大麗花其實可以係春天種,所以開完花都唔會要,除非留種到明年,所以都係唔使換泥架!
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-21 14:26:08 |顯示全部樓層
敏敏,咁樣好大壓力喎!我都係學緊嘖,好多功夫都未得,等我工多藝熟 D先。大麗花其實可以係春天種,所以開完花都唔會要,除非留種到明年,所以都係唔使換泥架! ...
vincentma 發表於 2009-1-21 13:57

咁開完花後駛唔駛剪晒d枝葉啊, 係咪放蔭位渡夏呢, 好多問題啊, 因為鍾意果色, 想試吓留返下年呀
回復

雲雲 發表於 2009-1-21 14:57:03 |顯示全部樓層
利害呀vincentma,花藍由介至可以綁埋要多少時間?
回復

vincentma 發表於 2009-1-21 17:16:24 |顯示全部樓層
雲雲,多謝欣賞。其實同蟹爪既時間一樣,只不過唔介兩邊仔仔,都係 3星期左右。
回復

vincentma 發表於 2009-1-21 17:20:10 |顯示全部樓層
咁開完花後駛唔駛剪晒d枝葉啊, 係咪放蔭位渡夏呢, 好多問題啊, 因為鍾意果色, 想試吓留返下年呀
yuwaiman 發表於 2009-1-21 14:26

敏敏,你仲曉啦,我都係唔理佢,擺埋一邊蔭既地方,過左個夏天就 link個老頭出黎再種過囉。
回復

vincentma 發表於 2009-1-21 20:58:08 |顯示全部樓層
我第一批水仙已經開左好多啦,不過,呢批出落好似靚 D ,我想加冷水同葡萄糖,唔知會唔會開得耐 D 呢?
回復

vincentma 發表於 2009-1-21 21:04:24 |顯示全部樓層
今日又手痕,又做左個花籃,形態有 DD 唔同。

等兩姊妹放在一齊先

等兩姊妹放在一齊先

尋日個盆已經開花 La

尋日個盆已經開花 La

評分

查看全部評分

回復

雲雲 發表於 2009-1-22 12:04:09 |顯示全部樓層
我喜歡見唔到根個過花籃,是否生長時間耐一點就會見到根呢?
回復

vincentma 發表於 2009-1-22 12:10:15 |顯示全部樓層
雲雲,証明你甚具慧眼,其實係個碗問題,第一個碗底太淺,藏唔晒 D 根,第二個闊 D 就藏到!
回復

雲雲 發表於 2009-1-22 12:19:44 |顯示全部樓層
明白了,根的生長是沒法改變,除了剪了他,謝謝指教。
回復