Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144399 2729
亞實 發表於 2009-1-3 18:14:13 |顯示全部樓層
198# vincentma

好R, 下年我一定要去上下堂先得, THANK YOU !
回復

wingflyhigh 發表於 2009-1-3 18:38:51 |顯示全部樓層
向日葵種左成個夏天都種唔到..
種到有花lun個陣又唔知點解死左
我下年要再挑戰過..今次要種落地xd
回復

hk88688 發表於 2009-1-3 20:20:12 |顯示全部樓層
Fanny, 好呀!呢幾日係黃金一星期,要過年有野睇就要勤力 D 先!
vincentma 發表於 2009-1-3 17:51

Gloria, 咁我聽日買定幾個水仙球, 等睇完你教學, 可以即刻實習嘛 ^O^
回復

亞實 發表於 2009-1-3 22:16:15 |顯示全部樓層
我明天都打算去三兄度買幾個水仙球 !! 學下野
回復

vincentma 發表於 2009-1-3 22:27:03 |顯示全部樓層
回復

vincentma 發表於 2009-1-3 22:31:55 |顯示全部樓層
向日葵種左成個夏天都種唔到..
種到有花lun個陣又唔知點解死左
我下年要再挑戰過..今次要種落地xd
wingflyhigh 發表於 2009-1-3 18:38

我地一齊努力呀!
回復

亞實 發表於 2009-1-3 22:49:14 |顯示全部樓層
205# vincentma

我睇左段片,
原來真的很難呢!!!
THANK YOU !
回復

vincentma 發表於 2009-1-4 11:53:23 |顯示全部樓層
205# vincentma

我睇左段片,
原來真的很難呢!!!
THANK YOU !
sifenamok 發表於 2009-1-3 22:49

真係幾考功夫架,所以我提議你上堂學比較好 D,起碼做衰左,會有師傅話比自已知衰左邊度,我有 D 同學仔連續學兩年同一個造型,因為掌握唔到 D 橋妙,我諗我都要。
回復

hk88688 發表於 2009-1-4 12:47:48 |顯示全部樓層
Fanny,不如你睇下呢個 link ,都幾有用架!

http://web.holmglad.edu.hk/~hgc-lyl/s7/daffodil.htm
http://hk.youtube.com/watch?v=L7PkwPPUu3U&feature=related
vincentma 發表於 2009-1-3 22:27

Vincent媽, 我都睇咗啲片喇, 不過我都想睇妳親自教學呀 ^^
回復

hk88688 發表於 2009-1-4 18:49:03 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我頭先買咗盒水仙喇, 都幾大個嫁, 今晚可以試吓先 ^o^
回復

vincentma 發表於 2009-1-4 20:17:25 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我都睇咗啲片喇, 不過我都想睇妳親自教學呀 ^^
hk88688 發表於 2009-1-4 12:47

Fanny,你唔好嚇我啦!我點識教呀?話時話,你 D 水仙幾大個喎,介蟹爪有 D 徙,做企頭就靚啦。幾銀呀?
回復

hk88688 發表於 2009-1-4 21:19:38 |顯示全部樓層
Vincent媽, 其實我都係第一次界水仙, 咩都唔識, 你起碼上過堂嘛, 我係睇惡姨親身教授過一次咁多咋, 咁我試吓跟段片玩吓先 ^^
今日行過見$25/盒, 有5個, 又幾大個, 咪買咗盒返屋企. 另外有種細個啲一盒8個賣$40. 之後, 行過見第二度同一個盒拆開嚟賣, 要$10/個, 計起上嚟, 咁我咪買平咗一半囉 ^o^
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-4 21:58:08 |顯示全部樓層
人地話淋淋地就係好架, 你禁吓佢如果淋的咪抵囉, 都係為$5粒之馬
回復

亞實 發表於 2009-1-4 22:54:22 |顯示全部樓層
210# hk88688

FANNY,
你就好O拉,
我買唔倒!
我今日找了一日,
黃三兄, 已賣完~~~
西環 $48八個小 ( 我唔想買咁多個 )
灣仔 $10 一個小, $25一個大 ( 太貴沒有買 )
我注定只係得二個, 好慘!!
回復

hk88688 發表於 2009-1-4 23:53:49 |顯示全部樓層
敏敏, 其實我都唔多識揀 ^^ 再加上唔多識介 ^^ 希望佢哋唔會俾我玩謝喇, 佢哋出花我已經心滿意足 ^o^

Sifena, 你早啲話我聽嘛入嚟買水仙嘛, 我上星期行過三兄都見佢得噃好少, 話賣晒就唔入喇. 其實, 你今日行落一條街, 仲有三、四檔有得賣嫁, 有啲細少少仲$10/3個任揀, 我都響其中一檔買咋.
Sifena唔好失望住, 可能呢一兩日俾你搵到啲又平又靚嘅球賣呢, 可能仲趕得切嫁, 唔好唔開心喇 *_*
回復

vincentma 發表於 2009-1-5 08:42:36 |顯示全部樓層
Vincent媽, 其實我都係第一次界水仙, 咩都唔識, 你起碼上過堂嘛, 我係睇惡姨親身教授過一次咁多咋, 咁我試吓跟段片玩吓先 ^^
今日行過見$25/盒, 有5個, 又幾大個, 咪買咗盒返屋企. 另外有種細個啲一盒8個賣$40. 之後 ...
hk88688 發表於 2009-1-4 21:19

Fanny, HK$25/盒又好平喎!咁惡姨係教蟹爪定企頭呢?我學完蟹爪都係再睇片照做,咁樣深刻 D
回復

hk88688 發表於 2009-1-5 21:50:16 |顯示全部樓層
Fanny, HK$25/盒又好平喎!咁惡姨係教蟹爪定企頭呢?我學完蟹爪都係再睇片照做,咁樣深刻 D http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(9).gif
vincentma 發表於 2009-1-5 08:42

惡姨教企頭, 所以咪想試吓界蟹爪囉 ^^. 聽你話頭先揀咗個最細嘅嚟試, 我睇咗段片一次, 所以都係段估佔大部份^^, 唔知得唔得呢? 希望無俾我玩s啦......
回復

vincentma 發表於 2009-1-6 09:15:12 |顯示全部樓層
Fanny, 預祝你成功!
回復

hk88688 發表於 2009-1-6 11:59:11 |顯示全部樓層
Vincent媽, 希望成妳貴言喇
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-6 12:40:17 |顯示全部樓層
210# hk88688

FANNY,
你就好O拉,
我買唔倒!
我今日找了一日,
黃三兄, 已賣完~~~
西環 $48八個小 ( 我唔想買咁多個 )
灣仔 $10 一個小, $25一個大 ( 太貴沒有買 )
我注定只係得二個, 好慘!! ...
sifenamok 發表於 2009-1-4 22:54

唔好失望住, 花墟好似仲有散賣的, 你有冇去睇過啊
回復