Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 发表于 2008-12-7 20:00:50
141965 2729

看見咁多花友的靚花花,我都要整理一下我的相片。同花友分享下。天台係我既無憂地帶,俾阿囡阿仔激親,可以上黎天台,親下D花花;同老公嗌交,又可以上黎冷靜下,住左係度十幾年,直至最近兩年先至知道它的好處,所以,只要放開懷抱,原本生活係咁美好既!

最喜歡的角度

最喜歡的角度

第一次影這個角度的天台。

第一次影這個角度的天台。

天台的另一邊

天台的另一邊

最近學種的菊花,由小苗到現在都有3個多月了!

最近學種的菊花,由小苗到現在都有3個多月了!

評分

查看全部評分

vincentma 發表於 2008-12-7 20:06:32 |顯示全部樓層
還有這些

繡球花,亦種了3個多月,很祈望見它的花花!

繡球花,亦種了3個多月,很祈望見它的花花!

洋鳳仙,這個色我好鍾意!

洋鳳仙,這個色我好鍾意!
cyhh 發表於 2008-12-7 20:09:43 |顯示全部樓層
你呢度d花又擺得好靚, 好整齊, 連個view都好好! 請問對面係咪望番去港島區ga?
vincentma 發表於 2008-12-7 20:11:17 |顯示全部樓層
some more flowers

大麗花 (五彩) ,去年種的,好彩今年留到種!

大麗花 (五彩) ,去年種的,好彩今年留到種!

秋冬天少不了的矮牽牛

秋冬天少不了的矮牽牛
vincentma 發表於 2008-12-7 20:17:29 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-7 20:09 發表
你呢度d花又擺得好靚, 好整齊, 連個view都好好! 請問對面係咪望番去港島區ga?

多謝多謝,個度係 discovery Bay,好近Yah,10分鐘坐船就到

就係因為呢盆靈魂,我走去學盆景種植,希望可以整靚佢

就係因為呢盆靈魂,我走去學盆景種植,希望可以整靚佢
alextang 發表於 2008-12-7 20:38:31 |顯示全部樓層
玩盆景有排玩啊。
菊花種得幾好呀!
vincentma 發表於 2008-12-7 20:48:09 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-12-7 20:38 發表
玩盆景有排玩啊。
菊花種得幾好呀!

都係跟黃 Sir學,上左堂之後,先知原來要幾年時間先整得靚,我都唔知有無咁既耐性,不過,起碼看到盆景時,知道點樣去欣賞!菊花原來好多蚜蟲,殺極都唔死,結果每星期同它們一盆盆咁沖涼。
alextang 發表於 2008-12-7 20:59:34 |顯示全部樓層
我都是同你一樣。跟左師傅黃 Sir,先學會點樣去欣賞盆景。
JicJicmom 發表於 2008-12-7 22:33:10 |顯示全部樓層
嘩 vincentma 你個天台好靚呀 !!!!!!!!!! 間屋仔真係好搶眼 ! 好似童話故事個景咁 !!! 上到黎真係可以忘憂呀 ~~~
yuwaiman 發表於 2008-12-7 23:04:24 |顯示全部樓層
你都種咗好多盆菊花咁喎, 過年咪唔使買花囉
你天台圍牆同我果度差唔多, 係咪四面都係咁啊, 會唔會晒得好應呀
雲雲 發表於 2008-12-8 00:02:37 |顯示全部樓層
Vincentma, 最愛你的屋仔及花園,對面的小小世界去o左你屋企。
vincentma 發表於 2008-12-8 06:15:13 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-7 22:33 發表
嘩 vincentma 你個天台好靚呀 !!!!!!!!!! 間屋仔真係好搶眼 ! 好似童話故事個景咁 !!! 上到黎真係可以忘憂呀 ~~~

積積媽,失禮失禮,我見到你既天台咁整齊,有所啟發,所以尋日咪係到係咁執,我唔係種好多種類jah。因為我離花墟好遠,所以都唔可以成日有新花睇。
vincentma 發表於 2008-12-8 06:22:27 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-12-7 20:59 發表
我都是同你一樣。跟左師傅黃 Sir,先學會點樣去欣賞盆景。

係呀,種唔到都可以識欣賞,上星期六去了農場學 “附石盆景” ,我一定做唔到,又要用鑽、又要用銼、未到這個發燒境界,不過,昨天經過公園,都會留意那些假山假石,都係一種得著。
vincentma 發表於 2008-12-8 06:29:20 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-12-7 23:04 發表
你都種咗好多盆菊花咁喎, 過年咪唔使買花囉
你天台圍牆同我果度差唔多, 係咪四面都係咁啊, 會唔會晒得好應呀

我都係咁希望,不過未到 X’mas已經開晒,唔知可唔可以捱到過年?
我天台都好晒,不過有一半有帳蓬蓋著,夏天時要走鬼,將D唔晒得既花搬到帳蓬底
vincentma 發表於 2008-12-8 06:35:24 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-12-8 00:02 發表
Vincentma, 最愛你的屋仔及花園,對面的小小世界去o左你屋企。

係呀,我晚晚係到睇到煙花嫁,好似報時咁。不過,晚晚係咁,你就唔覺得係MUD野,反而係嘈音添!
osais 發表於 2008-12-8 09:39:12 |顯示全部樓層
vincentma
天台花園好整齊呀, 你盆洋鳳仙好靚!  我都要好似你地咁, 一有時間就要去打理花花, 我大部份都係由種子種起, 所以都等一段時間先見到成果!
花草之家 發表於 2008-12-8 10:37:58 |顯示全部樓層
vincentma,你個"忘憂地帶"好好呀! 好鐘意有山有水,"正"
yuwaiman 發表於 2008-12-8 10:40:18 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-8 06:29 發表

我都係咁希望,不過未到 X’mas已經開晒,唔知可唔可以捱到過年?
我天台都好晒,不過有一半有帳蓬蓋著,夏天時要走鬼,將D唔晒得既花搬到帳蓬底 ...

你都好啊有得走鬼, 我果d只能乾煎咋
lips2567 發表於 2008-12-8 12:14:40 |顯示全部樓層
簡直係我的DREAM HOUSE~~環境又好~種得又靚~擺設仲好正~!!
hk88688 發表於 2008-12-8 12:42:07 |顯示全部樓層
Vincent媽, 你花園啲花花好靚呀, 而且個view好正. 我好多秋播啲小苗, 仲未有花開, 可以欣賞住你啲花花先