Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167567 1324
alilovebyj 發表於 2009-3-28 22:46:23 |顯示全部樓層
哎呀!!真係激C啊!

話說回來,牛油生菜好正!生食做沙拉一流!!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-29 19:05:05 |顯示全部樓層
今天替三棵苦瓜定植又搭了棚架!
看到破落的薯仔,也是要提早收成的時候了。
粟米該成了,但因盆子太小,加上授粉不理想,收了三個侏儒仔!
好,決定下季要早點種薯仔,也決定若沒有足夠地方,就不種粟米!!

回復

BanbieChan 發表於 2009-3-29 19:08:55 |顯示全部樓層
Alison

我尋日都收咗3條粟米呀~

回復

alilovebyj 發表於 2009-3-29 19:58:47 |顯示全部樓層
天與地啊!我的像牛丸大小,你的可是幾吋長!
剛生吃了一粒!甜啊!!
噫…其實而家是否仍可種粟米呢?
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-29 20:01:17 |顯示全部樓層
天與地啊!我的像牛丸大小,你的可是幾吋長!
剛生吃了一粒!甜啊!!
alilovebyj 發表於 2009-3-29 19:58

我都仲有種~

老師都有種丫
回復

花園仔 發表於 2009-3-29 20:11:02 |顯示全部樓層
384# alilovebyj
====================

仲趕得切風季來臨前摘粟米米架! 快手啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-29 20:12:20 |顯示全部樓層
因為我未下種,怕趕不上。
如果我再用以前個盆種,一定又係好細,一係用發泡膠盒,但個天台快逼爆啦!諗諗佢,諗諗佢!
回復

athernas 發表於 2009-3-31 14:34:23 |顯示全部樓層
牛油生菜係咩样架?你棵奇異果生得如何啦?
回復

亞實 發表於 2009-3-31 15:49:57 |顯示全部樓層
好,決定下季要早點種薯仔,也決定若沒有足夠地方,就不種粟米!!

http: ...
alilovebyj 發表於 2009-3-29 19:05

收成好豐富
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-1 19:47:59 |顯示全部樓層
牛油生菜係咩样架?你棵奇異果生得如何啦?
athernas 發表於 2009-3-31 14:34

奇異果還是小小的。不過,春天生了好些葉子。
可能我用0既盆唔係好大,所以佢未肯快d長大!好,呢個週末又攪攪佢先!

阿實,係啊!都種咗d架。你呢?買了竹仔未?
回復

亞實 發表於 2009-4-1 21:17:21 |顯示全部樓層
可能我用0既盆唔係好大,所以佢未肯快d長大!好,呢個週末又攪攪佢先!

阿實,係啊!都種咗d架。你呢?買了竹仔未? ...
alilovebyj 發表於 2009-4-1 19:47

not yet !
上次我去買時, 佢已收工!
我依家好需要竹仔, 唔知你可唔可以出讓一些比我
因為D蕃茄已經生得好跨張了!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-2 00:05:35 |顯示全部樓層
阿實,其實今天都星期四,如果你等得,星期六有無時間買啊?如果你無,我替你去買也可以。明天我不行,再快一點就星期五應該可以早點放工替你去買。因為我那剩下的也不多,星期天替一個發泡膠盒內的苦瓜搭棚,少少地都要八支竹,所以也要入貨。
回復

athernas 發表於 2009-4-2 00:13:28 |顯示全部樓層

阿實,係啊!都種咗d架。你呢?買了竹仔未? ...
alilovebyj 發表於 2009/4/1 19:47

我到現在還未發芽成功啊.
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-2 00:16:40 |顯示全部樓層
吓…呢個天氣應該適合喎!你播過多少次呢?
今天晚上特意去看看他們,都ok喎…出咗四五塊葉啦!比冬天精神多了!
回復

athernas 發表於 2009-4-2 00:16:57 |顯示全部樓層

http: ...
alilovebyj 發表於 2009/3/29 19:05

我同事話D薯仔好靚,侏儒濕米幾特別.
回復

亞實 發表於 2009-4-2 07:53:29 |顯示全部樓層
阿實,其實今天都星期四,如果你等得,星期六有無時間買啊?如果你無,我替你去買也可以。明天我不行,再快一點就星期五應該可以早點放工替你去買。因為我那剩下的也不多,星期天替一個發泡膠盒內的苦瓜搭棚,少少地 ...
alilovebyj 發表於 2009-4-2 00:05

今個星期六是清明, 相信佢唔開門
我以為你買左100支tim,
我遲d先買, thank you !
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-2 22:23:18 |顯示全部樓層
無一百,我買了兩紮吧了…約五十支。
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-3 00:39:41 |顯示全部樓層
今晚風很大,有5-6級。看到被吹斷了的兩棵雷公鑿,連竹架都飛脫,就心都實!
將d盆重新移位,忍不住把六盆車厘茄走幾轉咁搬回家中!為免蚊仔係屋周圍飛,立即加蚊貼!

而家d車厘茄已開始結果,希望能有多點數成啦!
回復

小寶 發表於 2009-4-3 00:44:05 |顯示全部樓層
嘩, 你果邊d風好勁喎!
車厘茄結果喇?? 同我隻胡瓜仔一樣咁快
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-3 00:47:03 |顯示全部樓層
是這地胡瓜嗎?我未下種啊。
不過,之前下了幾棵青瓜,而家一盆三棵,睇佢造化,捱唔捱到今晚。其實佢都己有雌花,不過未有雄花之嘛!南瓜都係,等緊雄花振雄風啊!
回復