Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167568 1324
alilovebyj 發表於 2009-4-6 21:00:41 |顯示全部樓層
唉…南瓜已開一朵雌花,第二朵都黎緊啦!!但雄花仍未開跑!結不成瓜啦。

幸好,昨天把一棵孤兒仔青瓜種番入盆,佢今朝開咗朵雄花。我咁岩又帶咗一支毛筆上天台,順手掃兩下,希望先結第一個瓜。
pic 038.jpg
pic 041.jpg
pic 039.jpg
回復

Decmar 發表於 2009-4-6 22:25:28 |顯示全部樓層
183# alilovebyj

你好叻呀~~~我係新人, 好想好似你咁自己種吓蔬果...想請教吓你啲發泡膠箱响邊度搵or買返嚟o架? thx~~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-6 23:44:42 |顯示全部樓層
alison好!
我棵青瓜都有乸花囉! 不過唔知幾時開花啫!
睇你做人工授粉希望成功啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-7 09:05:57 |顯示全部樓層
老師…我都好想快d有瓜瓜睇!

今早第二朵南瓜花都開埋,但男朋友仔又唔肯現身,睇黎又無行啦…要等下一次了!!

decmar 你好啊!
發泡膠盒有些是我在燒烤場執回來,有大部份係超巿攞。因為我附近間八街會係門口執完貨就疊好d箱,我問一句,就可以拿走——只要唔好攪亂人地d嘢!
加上我住0既屋苑,商場有一間嘩潤,佢也會掉出來,清潔工人會在早上收集拿去垃圾房,我又可以係嗰個時候拿!

我算是好運吧!

對了…你住哪區,如果係我附近,我可以替你留幾個,你過來取也可以。
回復

athernas 發表於 2009-4-7 09:45:46 |顯示全部樓層
界限街9號咁上下,係劉皇發中學對面。唔知係咪叫乜0野泰! 一紮,有粗有幼,粗d支數少d,都係二十蚊紮,四尺長!其中我買了一紮手指尾咁上下粗,好似係有26支!
佢有一排排個d竹排,22蚊一排! ...
alilovebyj 發表於 2009/4/3 21:19

E.. 都去買個排好喎,買幾枝竹都咁上下$. 等我都去睇下先.
回復

athernas 發表於 2009-4-7 10:22:51 |顯示全部樓層
其實都可能係兩三蚊的上茖,總比,兩三元買一支的抵!

昨天行十蚊店,也看到有竹仔賣,十元六支,幼身,約一米長。

十蚊店的東西貴了很多呢!!以前買開的十號盆不見,但同款8號盆已賣到二十蚊!貴! ...
alilovebyj 發表於 2009/4/5 09:04

係呀,他不再是十元店.而且是十元的東西都少咗.有d嘢係百x日本家品corner都係賣$9.8啫.
回復

athernas 發表於 2009-4-7 10:36:34 |顯示全部樓層
athernas,我0既 奇異果啊!!
alilovebyj 發表於 2009/4/5 16:25

真係又幾慢喎,其實奇異果係唔係雌雄異株架?我現game時,要種多一棵先可以授粉.我發到的芽又全軍覆沒,不過我會再試的.
回復

Decmar 發表於 2009-4-7 13:16:58 |顯示全部樓層
老師…我都好想快d有瓜瓜睇!

今早第二朵南瓜花都開埋,但男朋友仔又唔肯現身,睇黎又無行啦…要等下一次了!!

decmar 你好啊!
發泡膠盒有些是我在燒烤場執回來,有大部份係超巿攞。因為我附近間八街會係門口執 ...
alilovebyj 發表於 2009-4-7 09:05

Alison, 唔該你呀...你好好人呀 不過唔煩你喇...我想試吓自己執(咁樣滿足感好似會多d...嘻嘻)
睇咗你同花園仔d post, 簡直另我雙眼發光...羨慕死呀!!!我想問多句呀...種青瓜 & 豆角 係咪會比較適合我呢d新仔呢? 如果要落肥比d食用植物度可唔可以用有機肥(一樽仔一粒粒臭臭地)? Thanks~~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-7 17:33:39 |顯示全部樓層
青瓜、豆角都岩時候,人家說﹕唔時唔食,我們種0野都應該係唔時唔種,否則只會「徒勞無功」。
去年我種過青瓜,唔係好成功,豆角呢,我未種過。不過剛下了種。
你也可種點萈菜啊,容易種架。
我看有些花友去年種的苦瓜都算豐收,呢個都可考慮。我也是今年第一次種。
南瓜啊,種得成功都幾開心架!

講到落肥,因為種出來的都是吃落肚的,當然要用有機肥啦!
至於施肥問題,花園仔老師真的精於此道,也貼了很多相關的資料,你可參考。

其實種甚麼也沒所謂,不懂就可看書或上來看帖或上來問,一定有人幫。
我經驗尚淺,能分享的不多呢!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-7 22:48:05 |顯示全部樓層
種咗兩棵燈籠椒,真係種咗成五個月啦!終於有小小成果!
有花,有果,青bb,好似細路仔拳頭咁大,幾可愛!

pic 068.jpg
pic 069.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-8 20:57:14 |顯示全部樓層
我都播咗兩棵青蘋果,唔知會唔會長大呢??
等假期再移盆!
pic 037.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-10 09:20:07 |顯示全部樓層
本來搭好竹架比苦瓜三兄弟,早幾日大風,一棵已提早離場,而家一棵弱不禁風,尚幸另一棵能屹立不倒!

pic 0591.jpg

pic 057.jpg
回復

fae 發表於 2009-4-10 11:46:12 |顯示全部樓層
不明的怪風.....幸好還有生還者哦..^^適者生存,必定快高長大
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-10 23:15:01 |顯示全部樓層
唉!可惜大風的日子真係唔少!
回復

fae 發表於 2009-4-10 23:27:30 |顯示全部樓層
我個度有狂風同不知明既風沙走石....次次落完大雨,好似去左"沙田"一樣
滿田都係沙同石仔X___X ,過兩日又話閃電.....都唔知道點樣遮先好
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-12 21:54:15 |顯示全部樓層

RE: Alison的菜園 (風繼續吹!)

今天終於把最後一棵薯仔收咗啦!
因為發現開始有薯發霉啦!唔收,就收咗都無野食!

就係見到佢,才決定收薯!

就係見到佢,才決定收薯!

掘下一d

掘下一d

掘下又一d

掘下又一d

算係呢種得比較大0既薯仔

算係呢種得比較大0既薯仔
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-12 22:05:14 |顯示全部樓層
今天終於把最後一棵薯仔收咗啦!
因為發現開始有薯發霉啦!唔收,就收咗都無野食!

alilovebyj 發表於 2009-4-12 21:54

我都準備種薯仔呀..........希望有你咁好成績啦~~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-12 22:07:14 |顯示全部樓層

蕃茄有好多兄弟,大部份都有番茄啦!

呢兩棵準備送比朋友的囝囝和囡囡!小朋友種蕃茄都幾好,可以睇住佢地開花結果,係學習的好途徑。 ... ... . ...

呢兩棵準備送比朋友的囝囝和囡囡!小朋友種蕃茄都幾好,可以睇住佢地開花結果,係學習的好途徑。 ... ... . ...

donaldyh 個帖度見到佢將側芽修出來後試插,第二天就放棄了。

又有農友說花園仔老師曾說蕃茄不宜插種。

但我之前修了側芽,隨手插到泥中,佢就好快長大!

側芽一隻

側芽一隻

佢長大咗好多!

佢長大咗好多!

呢兩棵準備送比有囝囝和囡囡的朋友。

小朋友種蕃茄幾好,可以睇住佢地開花結果,係一個學習植物生態的好機會!

照片 247.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-12 22:09:55 |顯示全部樓層
littlecuitegirl ,你準備而家種?唔岩時喎!
回復

kerorozIL 發表於 2009-4-12 22:11:56 |顯示全部樓層
回復