Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
169249 1324
花園仔 發表於 2009-3-11 01:05:00 |顯示全部樓層

衫兄冇得賣架, 出咗芽先寄種籽俾你啦!
哈哈! 使乜估唧!
回復

cobie 發表於 2009-3-11 01:10:47 |顯示全部樓層
哈哈,我都係玩了唧
回復

athernas 發表於 2009-3-11 12:48:41 |顯示全部樓層
係喎,我唔記得落紅豆添.今晚返去落種先
回復

小寶 發表於 2009-3-11 13:36:17 |顯示全部樓層
衫兄冇得賣架, 出咗芽先寄種籽俾你啦!
哈哈! 使乜估唧!
花園仔 發表於 2009-3-11 01:05 AM

老師呢期玩顏色字喎
回復

花園仔 發表於 2009-3-11 13:54:00 |顯示全部樓層

304# 小寶
老師呢期玩顏色字喎
==================

小寶好!
版面活潑D啫, 最緊要俾人印象清明快丫馬, 況且操控好容易!

又: 我整緊<紅荳糕>呀!
回復

小寶 發表於 2009-3-11 15:10:51 |顯示全部樓層
304# 小寶
老師呢期玩顏色字喎
==================

小寶好!
版面活潑D啫, 最緊要俾人印象清明快丫馬, 況且操控好容易!
又: 我整緊呀!
花園仔 發表於 2009-3-11 01:54 PM

一陣post出來請我地食吖~
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-11 17:00:20 |顯示全部樓層

哈哈…估唔到第一次同大家玩估苗仔就送「蝦碌」比大家食!

紅豆我準備種一陣就翻入泥土做肥。咁做係唔係唔係好明智呢??

老師,紅豆糕正啊!我未試過自己做,我一定會試下。

我最鐘意係食深水埗坤記出品,紅豆糕、芝麻糕都好好味!

圖片來自互聯網
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-11 21:25:47 |顯示全部樓層
收了一點生菜!就叫人想起小時常吃的「魚肉湯」。

生菜切細,魚肉用湯匙撥到湯中,下勁麻油、胡椒粉,好好味,好懷念啊!!:
icon36

回復

花園仔 發表於 2009-3-11 23:13:25 |顯示全部樓層
306# 小寶
=======================

請大家食嘅<紅豆米糕>
回復

小寶 發表於 2009-3-11 23:47:17 |顯示全部樓層
306# 小寶
=======================

請大家食嘅
花園仔 發表於 2009-3-11 11:13 PM

超多紅荳的紅荳糕 ....我唔客氣喇~ 好味呀~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-11 23:54:35 |顯示全部樓層

嘩…老師,好足料啊!糕身咁紅,加上密集的豆皮,豆豆一定好多。你說是米糕,係唔係加咗紅米啊!健康喎!
呵呵…係唔係主要用粘米粉?我比較鐘意這個配搭。而家有d食肆用大菜或魚膠甚麼的,沒口感,不香不好吃!

老師,公開食譜啊…(細細聲咁講)
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-12 21:28:32 |顯示全部樓層
好似係燈籠椒,開始有花啦!希望能結果啦!

回復

alilovebyj 發表於 2009-3-12 21:32:16 |顯示全部樓層
盆仔細細種三棵粟米,真係雞多籠小啊!
另外一盆好一點,但都係住三個人。
之前開花,我都唔係好識幫佢授粉,只係用手揩下d公花,再揩下鬚鬚,算係授咗粉。所以可能長成後會無乜粒粒!

回復

花園仔 發表於 2009-3-12 21:43:26 |顯示全部樓層
311# alilovebyj

嘩…老師,好足料啊!糕身咁紅,加上密集的豆皮,豆豆一定好多。你說是米糕,係唔係加咗紅米啊!健康喎!
呵呵…係唔係主要用粘米粉?我比較鐘意這個配搭。而家有d食肆用大菜或魚膠甚麼的,沒口感,不香不好吃!

老師,公開食譜啊…(細細聲咁講)
=====================

alison好!
<糕身咁紅, 加上密集的豆皮> 原因係紅豆一半與米攪成漿. 另一半紅豆用黎混漿蒸糕囉.

紅豆米糕

材料: (可按喜好增減改變)
紅豆一杯
白米一杯
糖(原蔗糖)
水 – 打漿時計大約一杯米用三杯水(浸完紅豆及米嘅水唔好倒曬要計算在內架.)

制作方法:
紅豆用水浸淋, 然後煮熟, 煮熟後加糖再煮, 直至把糖煮溶為止.
白米用水浸淋 .

將煮熟嘅紅豆攞起一半待用(A)

將另一半煮熟嘅紅豆(B)連同浸淋嘅米放進攪拌機內加水打成糊狀, 用高速打2-3分鐘左右,
然後倒出再加入煮熟嘅紅豆(A)攪勻, 倒入糕盆內蒸熟就OK啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-12 21:52:28 |顯示全部樓層
雖然步驟好似多了一點,但都幾易做!好!搵個周末試下做先!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-13 20:53:15 |顯示全部樓層
剛回家,忍不住跑到天台看一下!!

天啊…我的茄子呢?全移位了!咦,為甚麼有一個空花盆在滾動?噢…整棵茄子給風拔出來了!

天啊…蕃茄,也吹得倒了!叫人慘不忍睹!

天…天…天啊! 薯仔葉都被吹掉了…三棵,三棵都被吹得不似薯形!!

風還在颳啊颳!看來應該還會有植物捱不住的了!
回復

小寶 發表於 2009-3-13 20:54:35 |顯示全部樓層
哎也, 等我出去睇下我d苗先~
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-13 20:57:49 |顯示全部樓層
好彩我d苗放係一個發泡膠盒內,膠盒又放在櫈底。算係無受災。但如果今晚下大雨,就大件事啦。我個盒無窿,實水浸苗苗!

而家好擔心,今晚真係唔知點過!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-13 21:27:41 |顯示全部樓層
噓噓噓…喘晒氣啊!!

剛才還是忍不住跑到天台去,把蕃茄四盆和苗苗盒取下來!還把薯仔三盆及百香果搬到一個公家角落。我想,放一晚,管理員應該唔會乍我形!
回復

小寶 發表於 2009-3-13 21:31:37 |顯示全部樓層
好彩我果d都無事, 有d植物要搬去無咁當風的位置. 其實宜家d風已經細左好多喇~
回復