Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167691 1324
alilovebyj 發表於 2009-4-14 23:00:48 |顯示全部樓層
ylee ,唔好咁講…我都係學人地種下,還在不斷吸收經驗中!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-14 23:04:02 |顯示全部樓層
盆栽小蕃茄……因為末種過,唔想亂講…不過咁應該唔駛換盆啦…你到時觀察下,認為唔夠先換啦!

有太陽,就比佢曬多d囉!我就唔建議摘頂啦。我見有一個農友說佢種車厘茄唔會摘頂,但會摘側芽! ...
alilovebyj 發表於 2009-4-14 22:55

摘頂唔係想谷多d橫枝...咁會有機會開多d花花
之後結多d果.....??

咁摘側芽係咪想養份集中d?......
咁會唔會多d花/果..?

我唔知邊隻岩用.........
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-14 23:23:37 |顯示全部樓層

Ling_Lin ,如果你有幾盆蕃茄,就試下唔同做法啦!

我覺得唔好太畏首畏尾,大膽d試下,咁先攞到經驗。

比如說…

我之前種咗成箱西蘭花,但上星期全部拔晒啦。點解,因為不合時,起到花都無用,太多蟲!雖然呢次種咗兩個月都無得食,但唔緊要,下季種時,我就會早d播種,預早防蟲害!

我第一輪種蕃茄係用發泡膠箱種咗四棵,佢地仲出緊果,但係我第二輪播蕃茄,就改用八號盆去種,一盆一棵,試下會唔會效果好d!

我明白種野有時好似懷孕咁,好想個bb又精乖又靈俐,因此呢樣又擔心,個樣又擔心。但係到咗第二胎,就會大安旨意好多,因為有咗經驗啊麻!

Ling_Lin ,放膽去做啦!就算失敗,真係no big deal 架!呢d經驗好寶貴!

................................................................................

老師,咁就岩啦…我好多時都係煮湯麵架!你個d尖葉萈我未開始播…等下一輪啦!一定播!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-14 23:28:28 |顯示全部樓層
Ling_Lin ,如果你有幾盆蕃茄,就試下唔同做法啦!

我覺得唔好太畏首畏尾,大膽d試下,咁先攞到經驗。

比如說…

我之前種咗成箱西蘭花,但上星期全部拔晒啦。點解,因為不合時,起到花都無用,太多蟲!雖然呢次種 ...
alilovebyj 發表於 2009-4-14 23:23

咁又係...!我蛇"gue"啦!!
因為放左好多心機落去種佢地
都唔捨得殺死佢地,

不過大幸既係
我落種都算合時...........
只係陽光不足(真頭痛!!!!!!!!)

對種農作物既經驗又不足,
搞到種到一半半咁...

基肥未準備就落種籽;
陽光唔夠又學人種蕃茄,士多啤梨;
追肥又唔識份量...

真係新手到不能再新...
睇黎有排學!..

等我加加油先!!!!!!!!add4icon
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-14 23:33:33 |顯示全部樓層
一齊加油啦!!

我算係好少少,因為以前係綠田園租過地,上過堂,算係有少少經驗。

但都只係皮毛。以前田個度會有苗提供,我都唔駛點培苗,平時又係有人淋水,而且個場位置好,陽光多。

唔似我而家風大,冬天無陽光,夏天曬到c,放假又要諗點淋水,要重新開始累積經驗呢!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-14 23:40:02 |顯示全部樓層
一齊加油啦!!

我算係好少少,因為以前係綠田園租過地,上過堂,算係有少少經驗。

但都只係皮毛。以前田個度會有苗提供,我都唔駛點培苗,平時又係有人淋水,而且個場位置好,陽光多。

唔似我而家風大,冬天無陽 ...
alilovebyj 發表於 2009-4-14 23:33

但有一個寬敞既天台已經好好lu
唔知有咩方法可以擋風?

我好想要天台/花槽
可惜....................
乜都無...

遲下真係要搬佢地去一個陽光充足既地方...!
回復

小寶 發表於 2009-4-14 23:42:37 |顯示全部樓層
摘頂唔係想谷多d橫枝...咁會有機會開多d花花
之後結多d果.....??

咁摘側芽係咪想養份集中d?......
咁會唔會多d花/果..?

我唔知邊隻岩用.........
Ling_Lin 發表於 2009-4-14 11:04 PM

摘頂 誘發側 芽
摘側芽儲蓄養份
要邊一個要睇你俾咩野條件佢, 盆size, 肥多少,經驗等等
你自己想下啦~
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-14 23:48:21 |顯示全部樓層
唔知有咩方法可以擋風?<==== 我未諗到!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-14 23:51:51 |顯示全部樓層
摘頂 誘發側 芽
摘側芽儲蓄養份
要邊一個要睇你俾咩野條件佢, 盆size, 肥多少,經驗等等
你自己想下啦~
小寶 發表於 2009-4-14 23:42

好..!

去買本書黎刨刨...

thx!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 23:52:48 |顯示全部樓層
467# 小寶

摘頂 誘發側 芽
摘側芽儲蓄養份
你自己想下啦~
==============================

小寳講得啱! 唔單止種植係咁, 延伸到其他方便都一樣架! -- E=MC²
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 10:04:05 |顯示全部樓層

哈哈哈…老師連計算公式都出埋!!

引用報章的報道﹕「愛因斯坦的e=mc2公式顯示,質量和能量可以互相轉換。」

.....................................................

Ling_Lin ,岩架,我都有睇書架!有幾本係台灣出講種蔬果,好多農友都有睇過!!正架!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 11:01:49 |顯示全部樓層
偷偷地上黎update下先!

終於解開身世之謎0既紫椒!

唔知係咪會變紫色呢!!!要等積積媽講我知啦!

百香果終於係次次甩果的情況下,結到一個果仔啦!希望佢撐得住啦!

曇花分享,必屬佳品!

回復

曇花一現 發表於 2009-4-15 15:45:59 |顯示全部樓層
alison  

甩果 ?? 係咪唔夠肥呢 ??
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 15:55:47 |顯示全部樓層
我有比肥佢,不過…唔算好密。既然係咁…我比密d!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 18:11:54 |顯示全部樓層
老師,輪到我家的孤挺和鳶尾蘭開花啦!

回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 18:12:56 |顯示全部樓層
風大,吹到有小小殘啊!

回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:57:36 |顯示全部樓層
475# alilovebyj
老師,輪到我家的孤挺和鳶尾蘭開花啦!
========================

花靚相更靚!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 23:53:29 |顯示全部樓層

老師,因為加了框,d相好似靚咗d囉!

.............................................................................

青瓜啊…無拆袋,但應該睇到長咗d啦!

d青瓜有刺,都幾難冚個袋!

呢兩條比較近泥,應該會早點摘,費事佢點晒地!

回復

花園仔 發表於 2009-4-16 00:03:14 |顯示全部樓層
478# alilovebyj
青瓜啊…無拆袋,但應該睇到長咗d啦!
========================

係咪採用人工授粉架?
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-16 00:05:41 |顯示全部樓層
昆蟲仔有無做嘢我就唔知,我支毛筆就一定有囉!

我而家唔理咁多,一見到有雌花,就立即授咗粉先。
回復