Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
167444 1324
Agnes 發表於 2009-3-22 22:07:11 |顯示全部樓層
354# alilovebyj
Alison, 你盆靈魂好壯, 分枝又粗又多, 相信好快開花開到 ba ba 聲!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-22 22:49:32 |顯示全部樓層
Alison, 一個發泡膠箱你放了多少棵青瓜呢,我D青瓜苗過兩三天就要落地了。仲有你D大肉茄,我想問落發泡膠箱好定係好似你咁用盤好呢?
Jennie 發表於 2009-3-22 21:18

青瓜我種了三棵。另一箱應該都係青瓜類,我就種了兩棵。種得密d,追肥就要勤d囉!

大肉茄我之前用發泡膠箱種,一箱種了四棵,這次試用盆,獨立加竹架,試下唔同效果

回復

alilovebyj 發表於 2009-3-22 22:52:11 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(24).gif拍得好靚呀~
BanbieChan 發表於 2009-3-22 20:39

你lee 個角度影金魚花..搞到好似真係有o的金魚游緊水..haha

我用手調光圈快門,比用傻瓜機拍的效果會好一點!

agnes,其實已開了一輪。佢d泥用咗兩三年啦,見佢實實哋,咪搵時間換下泥囉!
不過,我不太會修枝,樹形一般啦!
回復

Jennie 發表於 2009-3-22 22:57:31 |顯示全部樓層
唔該哂!我明天去執多幾個箱先得!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-22 23:00:41 |顯示全部樓層
哈哈哈…我都係咁開始架。而家越執越多,有十幾個箱囉。

昨天才又執了三個,越種越多,好似執極都唔夠咁!
回復

Jennie 發表於 2009-3-22 23:08:05 |顯示全部樓層
我都知,我有諗過後園清咗D草落地種,但係好似用箱方便D,仲可以幫佢地追住個太陽!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-22 23:54:19 |顯示全部樓層
我都知,我有諗過後園清咗D草落地種,但係好似用箱方便D,仲可以幫佢地追住個太陽!
Jennie 發表於 2009-3-22 23:08

如果後園有地方,又有太陽,咁就應該落地種,會健康好多!
發泡膠箱加咗泥,淋咗水會好重,唔方便周圍搬,除非你放係有轆架上面啦
回復

亞實 發表於 2009-3-23 00:04:16 |顯示全部樓層
alison 種的野又大又靚 !!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-23 00:14:18 |顯示全部樓層
亞實,要講句唔該啊!
買到竹仔真係要多謝你d資料!
我無行到榮記,而係界限街10號咁上下買到。買咗兩紮,今日都用咗一半到啦!遲d可能仲要再入貨!add7icon
回復

亞實 發表於 2009-3-23 00:19:22 |顯示全部樓層
你買幾多$ R? 格下價先,
我遲D要再買, 舊的比人偷曬
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-23 00:48:24 |顯示全部樓層
全部都係20蚊一紮。
我買了一紮有三十支(一頭粗d一頭尖d),一紮有二十六支的(全支約手指尾粗)。
回復

crazycat 發表於 2009-3-23 01:15:37 |顯示全部樓層
我今日...終於都落左菜種啦...落左D菜心種...同埋買左D大肉茄種...我之前自己留左D青椒子...原本以為發唔到...點知有一粒去左盤米仔蘭到...居然出左苗...拿拿臨搵個盤仔種返落去...
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-23 21:52:22 |顯示全部樓層
咁都好幾喎!

我0既肉茄係直接由肉茄中取出,發芽率都好高。所以未必一定要買種子架!尤其係呢d唔會種好多棵,四五棵都夠你種啦!

呢個天氣,雖然無乜太陽,但暖暖地,植物生長蓬勃啊!努力啊!
回復

jyeung 發表於 2009-3-26 04:21:04 |顯示全部樓層
花園仔前輩:
你好! 我是新丁會員, 看見你的花園仔,簡直太大太正.  而且見到你的補水器很有興趣, 可否詳細講講你的補水器怎樣構造或需要買什麼材料來整, 材料在什麼地方買, 因為有時沒有那麼多時間淋水, 可用補水器作為輔助, 請賜教!

jyeung
回復

小孩子 發表於 2009-3-26 04:39:28 |顯示全部樓層
花園仔前輩:
你好! 我是新丁會員, 看見你的花園仔,簡直太大太正.  而且見到你的補水器很有興趣, 可否詳細講講你的補水器怎樣構造或需要買什麼材料來整, 材料在什麼地方買, 因為有時沒有那麼多時間淋水, 可用補水器作 ...
jyeung 發表於 2009-3-26 04:21

這裡有詳細的製作方法-->http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=15234&highlight=%E8%A3%9C%E6%B0%B4%E5%99%A8
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 22:54:33 |顯示全部樓層

alison好!
我寄俾你嘅<五角豆>出咗葉後小寶睇過話似<四角豆>啵,
小寶講得啱呀, 朋友報大數講多一隻角啊!
應該係會爬架嘅<四角豆>呀!

順便多謝埋上邊嘅<小孩子>添呀!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-26 23:12:08 |顯示全部樓層
呵呵…四角?五角?幾時有海角??七號?

我要等週末才有時間攪…一時間好多選擇,要安排一下,希望樣樣都試d!

jyeung ……花園仔老師呢度 http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1,係好多嘢睇架,你去多d啦…我這裡也只是湊合湊合吧了!!
回復

jyeung 發表於 2009-3-27 04:04:09 |顯示全部樓層
Alison:
多謝你的資料. 另外, 昨天我send給你的發問帖子, 一時心急, 稱呼錯了, 請諒!

jyeung
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-28 20:48:36 |顯示全部樓層
請問牛油豆的嫰苗是否已遭殃??

trip 327.jpg
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 22:24:39 |顯示全部樓層
379# alilovebyj
請問牛油豆的嫰苗是否已遭殃??
=======================

種唔倒牛油豆咪種牛油生菜囉!
回復