眾裡尋她 - 洛神花

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-14 00:36:19
17798 137
sandylam 發表於 2008-11-21 00:05:52 |顯示全部樓層
唔緊要~
我細個都係咁架.
我病要飲凍可樂食雪糕. 無事既.
回復

modo 發表於 2009-3-13 14:21:11 |顯示全部樓層
jicjicmom,斑比,小寶你地唔好咁客氣啦,大家都買到就好啦,
可以交流下,斑比個棵都好靚下,我個棵d葉仲係咁黃,激氣!
jicjicmom,你除左留低3粒等佢樹上熟,係咪其他全部cut晒佢呀? ...
月光光 發表於 2008-11-17 10:25

月光光多謝您先呀  真係"眾裡尋她", 原末有咁多 FANS ga...要仲幾耐先有收成呢? 一年有幾多花期?
回復

modo 發表於 2009-3-31 22:34:58 |顯示全部樓層
真係要萬份感謝您呀月光光....幼苗出動嗱
回復

Jennie 發表於 2009-3-31 23:20:03 |顯示全部樓層
唔知南香Y島香草園Ken同Kelvin 有冇上嚟呢個網呢?
回復

arp 發表於 2009-4-1 14:06:04 |顯示全部樓層
而我都係元朗人, 請問係邊鼠可以買到洛神花呵....?
回復

kwanyeehui 發表於 2009-4-1 14:29:16 |顯示全部樓層
76498 ... 我好喜愛 "富豪雪糕車" 的雪糕架  ( 按這裡 ) .... 76499 你打算以毒攻毒 ?   
快D好番啦 ...唔係就 76500

fianfumy 發表於 2008-11-20 22:17

大大杯軟雪糕, 好吸引!
回復

yuen-w 發表於 2009-4-1 19:53:25 |顯示全部樓層
而我都係元朗人, 請問係邊鼠可以買到洛神花呵....?
arp 發表於 2009-4-1 14:06

我住屯門, 我都想知那裡可以買到?

曾經在Pokka cafe飲過用洛神花, 楊桃+其他生果沖的水果茶, 好正!
回復

fnv234 發表於 2009-4-1 19:58:51 |顯示全部樓層
唔知南香Y島香草園Ken同Kelvin 有冇上嚟呢個網呢?
Jennie 發表於 2009-3-31 23:20

南丫島果個香草園…
唔知同我諗果個一唔一樣呢?
佢地好似唔係叫Ken同Kelvin喎
回復

Jennie 發表於 2009-4-2 05:41:12 |顯示全部樓層
死火,係Gary 同Gavin! 成日記住佢地個名用同一個英文字開頭,開始有D老人痴呆添!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 11:01:33 |顯示全部樓層
gary 話佢有上架 ~~~
至於花期你上 google 姑 一下 , 台灣好多洛神花 , 花期有長有短. 我只知係由 9-11月花期 , 一直到翌年1月都仲可以有花萼可以收.
回復

muitau 發表於 2009-4-2 14:21:49 |顯示全部樓層
積積媽,
如果你洛神花分種子時可唔可以預我一份呢?

另,你地買新植物時通常等幾耐同佢地換泥換盤的? 我成日以為新買植物唔好郁佢因為會好易死. 會唔會留番少少舊泥痴住啲根呢?

元朗藍地的新X有沒有詳細地址呢?
唔該.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 14:47:01 |顯示全部樓層
積積媽,

另,你地買新植物時通常等幾耐同佢地換泥換盤的? 我成日以為新買植物唔好郁佢因為會好易死. 會唔會留番少少舊泥痴住啲根呢?

唔 ...
muitau 發表於 2009-4-2 14:21

MUITAU ~~ 請收 PM ~~~
我通常會睇咩植物囉 ..... 買番來 , 大約養一星期適應左至會同佢轉盤.
有D好易傷根0既 ( 如勒杜鵑 ) 就會連2/30既泥轉盤囉 ~~~ 粗生到好似薄荷呢D , 就會拎走哂舊有0既泥全部用新泥.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 14:48:24 |顯示全部樓層
積積媽,

唔 ...
muitau 發表於 2009-4-2 14:21

元朗新 X ......響大榮華向教育路方向行 , 好似響個街市班馬線附近架 ~~~ 我識去唔識講 .....
回復

muitau 發表於 2009-4-2 16:04:34 |顯示全部樓層
積積媽,
多謝同唔該晒!

洛神花係年生,即係一年就拜拜?! 好傷感呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 16:48:42 |顯示全部樓層
積積媽,
多謝同唔該晒!

洛神花係年生,即係一年就拜拜?! 好傷感呀!
muitau 發表於 2009-4-2 16:04

唔傷唔傷 ~~~ 種一棵 , 有好多種子下年可以種好多棵 .........
佢枯左 , 又多個位可以種第二樣野 .....
點會傷呢 ??
XD
回復

peter1953 發表於 2009-4-2 21:20:51 |顯示全部樓層

135# JicJicmom
唔係喎,因為可以用插枝方式繁植,所以可以算多年生植物。
今年先係第一次種,我用種子發芽方式,又用插枝方式,都唔錯,剛插枝,舊枝仲開花結果喎。
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-3 09:49:30 |顯示全部樓層
135# JicJicmom
唔係喎,因為可以用插枝方式繁植,所以可以算多年生植物。
今年先係第一次種,我用種子發芽方式,又用插枝方式,都唔錯,剛插枝,舊枝仲開花結果喎。 ...
peter1953 發表於 2009-4-2 21:20

我都未種過架 ~~ 只係響網上面睇到話係一年生植物0者~
我舊年買0既洛神葵 , 到一月左右仲有開花, 但明顯係愈黎愈細 + 少囉 ~~ 過左年就去左賣蛋了 ~~
回復

arp 發表於 2009-4-3 23:28:52 |顯示全部樓層
我打左電話去x苑問過, 佢話過一, 二個月先有得賣...
不過我都用種子, 仲係發緊芽
你地都識gary佢地...?  我之前都係住lamma架, 你可以上佢地過網or lamma.com.hk 搵佢地丫
回復