眾裡尋她 - 洛神花

作者: JicJicmom 發表于 2008-11-14 00:36:19
17795 137
farfeifar 發表於 2008-11-14 10:30:12 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-14 09:42 發表
有乜功效我唔係太記得~ 只知佢好似利賓納 ~~ XDDDDDDDDDDDDDD
呢個網頁有好詳細介紹 :
http://www.greenfields.hk/html/health03.htm

似利賓納?係咪即係係細個成日飲個d咩 "紫配天葵"茶呢?
個色同個味都係好似利賓納架喎!
我10年8年前係大澳仲見到有得賣, 煲好一支支雪凍黎賣,
好好飲架!
回復

angelpui 發表於 2008-11-14 11:49:23 |顯示全部樓層
相入面D花花係唔係未開過嫁?
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-14 11:54:03 |顯示全部樓層

回復 22# angelpui 的帖子

洛神花係食佢個花萼架 ~~~
相入面0既係花萼 , 洛神花0既花一謝左 , 花萼就會開始變肥仔, 4-5日就可以收落黎 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-14 12:00:37 |顯示全部樓層

回復 21# farfeifar 的帖子

紫背天葵又係另一樣野黎 ~ 但我見有好多店將呢2隻野撈亂哂.
回復

茉莉花 發表於 2008-11-14 12:07:17 |顯示全部樓層
紫背天葵係另一種植物黎, 茶色比洛神略深,
洛神係鮮紫紅色巧令的~

風乾的洛神可以保留原有的紅色,
市售好多乾洛神係曬乾, 個樣黑meng meng, 不過茶色都係紫紅.

p.s. 用天竺葵沖茶, 加點檸檬汁, 都係靚靚粉紫紅色.

回復

llaus 發表於 2008-11-14 12:17:21 |顯示全部樓層
洛神花英文名稱為Roselle
回復

llaus 發表於 2008-11-14 12:24:00 |顯示全部樓層
果,花瓣都有唔同用途
有人就設計這工具來
用來分開果和花瓣啦
回復

月光光 發表於 2008-11-14 12:33:29 |顯示全部樓層
liclicmom,想問下個場係南丫島邊度,叫咩名?
因我家姐今個星期日會去南丫島,可以叫佢睇下o
回復

mei524 發表於 2008-11-14 12:37:10 |顯示全部樓層
好似利賓納又有益聽到都想飲  
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-14 13:09:00 |顯示全部樓層

回復 28# 月光光 的帖子

月光光呀 ~~ 個場係 "香草原" , 響洪聖爺灣過少少 ~
之前好多遊人入去 "參觀" , 對農作物造成唔同程度0既傷害 , 而且因為安全+保險問題 , 所以未必可以入到去睇  ,而家佢0既田唔係對外開放 , 而且唔一定有人響樹.
我尋日去係閒日, 遊人不多 ,碰上有農夫響度至可以入去一親芳澤 ~
回復

MeKO 發表於 2008-11-14 13:13:00 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-14 13:09 發表
月光光呀 ~~ 個場係 "香草原" , 響洪聖爺灣過少少 ~
之前好多遊人入去 "參觀" , 對農作物造成唔同程度0既傷害 , 而且因為安全+保險問題 , 所以未必可以入到去睇  ,而家佢0既田唔係對外開放 , 而且唔一定有人響樹.
...

我都好想去睇吓........你就好啦............
要點樣...先可以去架.......要唔要報名架........
回復

farfeifar 發表於 2008-11-14 13:56:56 |顯示全部樓層
大家搞到我又想種返棵洛神花tim~
jicjicmom, 你個棵係邊樹搵到架?
回復

月光光 發表於 2008-11-14 14:06:14 |顯示全部樓層
liclicmom,我棵洛神花唔知點解底下葉
好多黃晒,唔知會唔會同我換左盆同埋
落得少水有關呢?你棵點呀?係咪好健康呀?
回復

fnv234 發表於 2008-11-14 14:12:27 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-14 12:00 發表
紫背天葵又係另一樣野黎 ~ 但我見有好多店將呢2隻野撈亂哂.

睇過D中藥書,紫背天葵係秋海棠嘅一種
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-14 14:13:27 |顯示全部樓層

回復 33# 月光光 的帖子

哎呀 .....我未得閒換盤 , 我盤個底葉都有少少黃 + dup . 前日倒左少少"豐收一號" 落去 , 再響盤底碟 + 水, 尋日睇佢好左d呀 ~~
但我睇過佢0既種植方法, 真係唔多點使理 .....少水無肥都仲得 ..... 可能我地種盤 , 又唔同人地種地喇 .....
回復

月光光 發表於 2008-11-14 14:18:25 |顯示全部樓層
原來係咁,我無落肥呀,因個老椒話佢地已經落左肥,
叫我過2個禮拜先好落o
回復

fnv234 發表於 2008-11-14 14:25:00 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-14 13:09 發表
...

我又貼相先
今年初已經有種洛神葵
另外貼下香草原周圍嘅相
回復

farfeifar 發表於 2008-11-14 17:30:47 |顯示全部樓層
wah~邊樹黎架, 咁開心o既???
回復

may.sun 發表於 2008-11-14 21:09:37 |顯示全部樓層
hi~~BILLY,香草原o既地了好舒服好好行咁wor.入到去問人知道的ma?
回復

fnv234 發表於 2008-11-14 22:52:49 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-11-14 21:09 發表
hi~~BILLY,香草原o既地了好舒服好好行咁wor.入到去問人知道的ma?

去到榕樹灣碼頭沿住大路一直行,大約半個鐘到洪聖爺灣,再行過少少就到啦,不過香草原最裡面種野嘅地方唔開放 (第3-第6張相)
回復