今日我又去咗發叔度 UPDATE 12/21

作者: victoria 發表于 2008-11-2 18:07:13
6699 89
Tony 發表於 2008-11-4 21:17:09 |顯示全部樓層
原帖由 suzisan 於 2008-11-4 18:35 發表
C70同C70+,红色部分差好远!

我隻c70係全白 ....
回復

victoria 發表於 2008-11-4 23:10:08 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-11-4 21:17 發表

我隻c70係全白 ....

吓... 咁我果盆係咩嚟 ??   唔係又變咗啩
我果盆c70相影得唔好, 棗紅色有白邊仔.
回復

victoria 發表於 2008-11-4 23:14:39 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-11-3 23:56 發表
Victoria, 你新入的花花全都好靚, 由期336, 下次入發叔度, 都要買返株

謝謝, 不過我都係隨心買咋......
其實發叔度真係有好多好靚的 av, 而且仲好抵.
嘩, 如果再留耐 d, 可能屋都要換埋, 先夠放
回復

shushucandy 發表於 2008-11-4 23:38:44 |顯示全部樓層
victoria只C70冇錯。
因為C70+系紅中條白邊,所以可能有部分C70變佐白花。
So,Tony可以繼續拿錘搭頭~~~~
回復

Oskar 發表於 2008-11-4 23:50:15 |顯示全部樓層
下....336..唔係走色,係變異種, 咁重有冇原本color的336, 我的死了, 很想找回一盆..
回復

shushucandy 發表於 2008-11-4 23:54:33 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2008-11-4 23:50 發表
下....336..唔係走色,係變異種, 咁重有冇原本color的336, 我的死了, 很想找回一盆..

找綠白色葉柄葉背的336,應該就系原版
回復

victoria 發表於 2008-12-21 11:12:00 |顯示全部樓層
12/14 又去發叔度, 今次終於見到發叔真人啦, 好易認 :有個大肚仔(啤酒BB), ^_^ 哈~~
果日仲見有2個花友仔(嘩, 佢哋年紀輕輕, 己經好專業架, 雖然我唔識佢哋, 但俾我知道原來種 AV可以種到咁 PRO..... , 我諗我都十年八載先學到. 但呢星期都唔見有人 POST 上嚟, 唔通唔係呢度嘅花友,
~~失望~~ )

當日出血買嘅 AV, 一陣 POST 返 D 相俾大家分享......
(因為新板面, 唔係好識用住  *_*)
回復

victoria 發表於 2008-12-21 11:56:39 |顯示全部樓層

總共6棵,

#135 只有花號, 搵唔到名....., 所以唔知對唔對色. 請指教~~

#135 深色葉

#135 深色葉

#135 深棗紅花花, 少少的青邊

#135 深棗紅花花, 少少的青邊
回復

victoria 發表於 2008-12-21 12:10:18 |顯示全部樓層
#137 Kei-Yoki 盈妖姬
聽聞呢棟種植比較麻煩, 葉好大, 令整盆花嘅造型比較難控制成圓形,  
但發叔話開花顏花好靚, 推介, 又多花霖, 所以咪買囉
開嘅花應有螢光邊邊, 對嗎 ?
等待花開啊~~
137 Kei Yoki (Small).JPG
137 - 2 (Small).JPG
回復

victoria 發表於 2008-12-21 12:36:49 |顯示全部樓層
455 又係只有花號, 搵唔到名....., 所以唔知對唔對色. 請指教~~
455 (Small).JPG
455 - 2 (Small).JPG

#455 斑葉, 紅莖

#455 斑葉, 紅莖

#455 桃粉紅色花花

#455 桃粉紅色花花
回復

victoria 發表於 2008-12-21 12:47:50 |顯示全部樓層
#228 Blueberry Mint

快開花嘞

快開花嘞

有好多花蕾

有好多花蕾
回復

victoria 發表於 2008-12-21 12:53:45 |顯示全部樓層
#280 Starico
等待開花中
我覺得d花蕾好特別, 係好深好深嘅紫花 (接近黑色 ?!)
280 starico (Small).JPG

花蕾好特別, 係好深好深嘅紫花 (接近黑色 ?!)

花蕾好特別, 係好深好深嘅紫花 (接近黑色 ?!)
回復

victoria 發表於 2008-12-21 13:11:05 |顯示全部樓層
最後一棵
#448 Silveryglade Meadows
花花好大, 而且仲開緊. 呢個係咪匙羹形葉呢 ? 請指教.
搵唔到以前花友對 #448 嘅評語忝 *_*
448 Silveryglade Meadows (Small).JPG
448 - 2 (Small).JPG

好大個花花啊

好大個花花啊
回復

Dalki's 發表於 2008-12-21 15:05:58 |顯示全部樓層
我之前都喺發叔度買咗幾盆, 佢真係好好人架!
而且佢D花仲幾好種添
回復

victoria 發表於 2008-12-22 00:03:43 |顯示全部樓層

RE: 今日我又去咗發叔度 UPDATE 12/14

54# Dalki's
係呀, 發叔真係好好人, 所以我今朝先post 完 d 相上嚟, 下午我老公又帶我去探發叔,
唉, 又買多 4 棵, 不過夜晚影花花唔靚, 過兩日先 post上嚟分享俾大家.
回復

cotychan 發表於 2008-12-22 00:08:33 |顯示全部樓層
嘩,買咁多?你嗰度好似同我一樣向西喎!我唔敢買咁多,試吓過唔過到夏天先.
回復

victoria 發表於 2008-12-22 00:37:54 |顯示全部樓層
56# cotychan
你有所不知, 自從我老公去咗幾次發叔度之後, 佢一得閒就帶我過去 (而且我又住得好近),
重專登買花架俾我, 又話想整埋燈.
我自己忍唔住, 唉.... 佢重要鼓勵埋一份添....
而家好似係佢中毒好深......
P.S. 我都好驚天氣一凍
回復

Tony 發表於 2008-12-22 08:58:34 |顯示全部樓層
12/14 又去發叔度, 今次終於見到發叔真人啦, 好易認 :有個大肚仔(啤酒BB), ^_^ 哈~~
果日仲見有2個花友仔(嘩, 佢哋年紀輕輕, 己經好專業架, 雖然我唔識佢哋, 但俾我知道原來種 AV可以種到咁 PRO..... , 我諗我都 ...
victoria 發表於 2008-12-21 11:12

唔通係我??我14號12點零鐘(定1點呢??總之係上午)都有去
(如果係,我係同你一齊入發叔門口嗰個^0^)
我都唔識另外個男仔架,不過好好傾
佢估倒我係Tony,佢都係呢度人黎架~~不過唔知邊個
我post咗上黎架,下面個post,#117
http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D3&page=6
回復

victoria 發表於 2008-12-22 13:22:05 |顯示全部樓層
58# Tony

哈哈, 終於搵返你
你哋兩個好傾成咁, 真估唔到你哋原本係唔識囉.
另外個男仔你有冇見到佢post 嘅相 ?! 我好想睇下貴貴av的成長啦.
回復

kelly 發表於 2008-12-22 16:36:05 |顯示全部樓層
455 又係只有花號, 搵唔到名....., 所以唔知對唔對色. 請指教~~
victoria 發表於 2008-12-21 12:36

指教不敢, 大家研究吓~
Gemcraft Pink Pearl, 開對色, 葉柄該是綠色的~
沒影嚮花色不要緊, 呢隻剩睇斑都夠~
回復