插葉出嚟嘅小B

作者: victoria 發表于 2009-2-22 10:30:15
1711 12
發現之前插的葉好多都有呢個問題, 一片葉出咗兩小B, 有些出三小B.
S6008090 (Small)2.JPG
1) 等佢哋大 D嘅時候, 是否要幫佢哋分家 ??
2) 係咪用 CUTTER 分家就OK 呢 ?
3) 媽媽跟邊個呢 ? 點決定 ?

另外呢盆係我唔好, 將2片葉放得太貼, 而家長出嘅小B 好似打晒交咁,
我諗一陣有排先可將佢哋分開 (唯有考下自己眼力啦 )
S6008091 (Small).JPG S6008092 (Small).JPG
雍正 發表於 2009-2-22 10:39:00 |顯示全部樓層
1) 等佢哋大 D嘅時候, 是否要幫佢哋分家 ??
等有六塊葉先分
2) 係咪用 CUTTER 分家就OK 呢 ?
唔一定,我自己用手分的
3) 媽媽跟邊個呢 ? 點決定 ?
有六塊葉既時候已經唔需要
回復

gilbert 發表於 2009-2-22 11:10:19 |顯示全部樓層
插左幾奈???
回復

Tony 發表於 2009-2-22 11:12:38 |顯示全部樓層
我......細細隻都分出黎lu(有2-4塊葉)
回復

孖吉 發表於 2009-2-22 11:13:15 |顯示全部樓層
用 cutter 切容易傷到其他的葉 ...
有冇在街巿見過菜販切 "蘿白" ?先切一個小切口,跟往 "啪" 一聲拗斷,乾淨利落。
如果小苗没有根,記得要放入保濕箱兩個星期出根。
回復

victoria 發表於 2009-2-22 11:16:49 |顯示全部樓層
2# 雍正
謝謝
回復

victoria 發表於 2009-2-22 11:18:56 |顯示全部樓層
3# gilbert
好似插葉差不多 3-4個月, 但新年後, 發現大量小B長出
回復

victoria 發表於 2009-2-22 11:20:43 |顯示全部樓層
用 cutter 切容易傷到其他的葉 ...
有冇在街巿見過菜販切 "蘿白" ?先切一個小切口,跟往 "啪" 一聲拗斷,乾淨利落。
如果小苗没有根,記得要放入保濕箱兩個星期出根。 ...
marcuslee 發表於 2009-2-22 11:13

等我試試先, 希望唔好有傷殘報告
回復

Tony 發表於 2009-2-22 11:21:48 |顯示全部樓層
我用手輕輕力meet出黎咋~
回復

victoria 發表於 2009-2-22 11:22:27 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(86).gif我......細細隻都分出黎lu(有2-4塊葉)
Tony 發表於 2009-2-22 11:12

2-4塊葉就分家 ?? 太細嘞, 我唔敢
回復

Tony 發表於 2009-2-22 11:25:01 |顯示全部樓層
咁囉~
回復

Kimiko 發表於 2009-2-22 11:45:27 |顯示全部樓層

我會用細把的尖咀較剪剪出嚟!呢....一般美容化粧店都有出售那款。
乾淨俐落,剪的時候,仲可以就番小苗可以黏住幾條根的位置剪落去

回復

victoria 發表於 2009-2-22 11:49:22 |顯示全部樓層
我會用細把的尖咀較剪剪出嚟!呢....一般美容化粧店都有出售那款。
乾淨俐落,剪的時候,仲可以就番小苗可以黏住幾條根的位置剪落去
Kimiko 發表於 2009-2-22 11:45

係喎~~, 用尖咀較剪 !!
一陣要進行大型小手術......
回復