殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38742 604
小雷子 發表於 2020-3-3 13:50:23 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-3-2 19:28
嘩!!!!!!
五枝花真係不得了呀!

我見到都嚇左一跳!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-3 21:25:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-3 13:48
呢棵比左最佳位置佢,如果唔乖,就要讓位架!

你屋企太多佳麗姐!
回復

小雷子 發表於 2020-3-3 21:32:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-2 18:55
這花好抵種呀!開花期長唔長呀?
希望可以一次過欣賞五朶

冇計過開幾耐,新花梗應該跟唔上舊花梗!
回復

小雷子 發表於 2020-3-3 21:34:49 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-3 21:25
你屋企太多佳麗姐!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

依加最頭痛係冇位,蘭花太佔地方啦!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-3 23:58:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-3 21:34
依加最頭痛係冇位,蘭花太佔地方啦!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

裝個鐵絲網架,掛上去!
回復

W88 發表於 2020-3-4 11:16:58 來自手機 |顯示全部樓層
依加最頭痛係冇位,蘭花太佔地方啦!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

買咗就有位㗎啦!
回復

Ming36 發表於 2020-3-4 15:25:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-3 13:48
呢棵比左最佳位置佢,如果唔乖,就要讓位架!

真係越嚟越似佢啊
相信你嗰啲比較乖巧
回復

Ming36 發表於 2020-3-4 15:25:35 來自手機 |顯示全部樓層

向高空發展啦
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 18:18:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-4 15:25
向高空發展啦

依加窗台外的景觀都見唔到!
回復

Ming36 發表於 2020-3-4 18:20:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 18:18
依加窗台外的景觀都見唔到!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
...

唔止一個窗台的,找找看,就有....
回復

小雷子 發表於 2020-3-5 16:31:49 |顯示全部樓層
B大大!睇下有花芽,你認唔認得佢呀?
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 13:11:55 |顯示全部樓層
琴日偷走出去,風狂掃貨,原來谷得越耐,爆炸力越強!你信唔信呢?你去一轉花墟就知自己幾咁釋放!
我買左2棵蝴蝶蘭,1棵拖鞋蘭,1棵春石斛蘭,仲有2盆馬生小苗等!
第一盆迷你桃紅小蘭花,你Cal姐介紹嘅,話有香味,但我依加仲未聞到!
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 13:20:17 |顯示全部樓層

第2盆係尋找多時的西雷麗雜交品種,花花有香味,而且好優雅,我最鐘意係佢啲葉,有圓點斑紋,銀銀地色反光出嚟好靚架!
20200307_121912.jpg 20200307_121656.jpg 20200307_121213.jpg

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2020-3-7 13:34:07 |顯示全部樓層
第3盆係拖鞋蘭綠魔帝,綠色跟白配合清新,加上葉上嘅斑紋,完美配搭!買的時候,諗左好耐,究竟要買植株健康,花大的,還是選擇帶有小苗但植株冇咁健康好呢?最後我選左有BB的呢棵,希望可以快啲再有花睇! 20200307_121953.jpg 20200307_122022.jpg 20200307_121050.jpg

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2020-3-7 13:36:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 13:20
第2盆係尋找多時的西雷麗雜交品種,花花有香味,而且好優雅,我最鐘意係佢啲葉,有圓點斑紋,銀銀地色反光 ...

呢隻葉有斑,幾得意,不過花朵方向淩亂,怪怪地
回復

B17 發表於 2020-3-7 13:39:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 13:34
第3盆係拖鞋蘭綠魔帝,綠色跟白配合清新,加上葉上嘅斑紋,完美配搭!買的時候,諗左好耐,究竟要買植株健 ...

緊係要帶花,畀玩死都總算見過真容
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 13:42:19 |顯示全部樓層
第4盆係春石斛,係迷你品,好鐘意佢嘅花色,白+粉紅+綠色花心好清新可人,買的時候聞唔到香味,今朝聞到佢有清甜香味,好驚喜! 20200307_122402.jpg 20200307_120741.jpg 20200307_120621.jpg 20200307_120652.jpg 20200307_120615.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 13:48:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-7 13:39
緊係要帶花,畀玩死都總算見過真容

多謝B大大賞花又賞Fun,點解電腦版放相會倒轉左嘅?
回復

gita 發表於 2020-3-7 14:19:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 13:20
第2盆係尋找多時的西雷麗雜交品種,花花有香味,而且好優雅,我最鐘意係佢啲葉,有圓點斑紋,銀銀地色反光 ...

呢隻唔錯, 同我有棵有D似.

昨日我都有出花墟, 好耐無出, 春季多了不少靚花.  我都有收穫. 買了細棵比利時杜鵑和細型繡球. 其實屋企都有花, 不過見到咁多靚花又買.
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 22:55:31 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-3-7 14:19
呢隻唔錯, 同我有棵有D似.

昨日我都有出花墟, 好耐無出, 春季多了不少靚花.  我都有收穫. 買了細棵比利 ...

琴日花墟都多人,難得出去行,一定要買返啲花花返去先開心!
呢隻蘭花你都有,大家又可以一齊種,你又update你棵蘭花比大家睇下!
回復