殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38138 603
小雷子 發表於 2019-10-10 12:14:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-9-27 18:41
呢啲秋石斛蘭係咪水培㗎?

你係咪揾緊B大大哪款微笑角鹿?
上X有貨啦…………你出去睇下!
Ming36 發表於 2019-10-10 12:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-10 12:14
你係咪揾緊B大大哪款微笑角鹿?
上X有貨啦…………你出去睇下!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

花是光亮紅色的嗎?
小雷子 發表於 2019-10-10 14:15:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-10 12:52
花是光亮紅色的嗎?

係呀!同B大大的一模一樣!

多謝通知,呢幾日會去睇睇  發表於 2019-10-10 14:20
小雷子 發表於 2019-11-15 17:10:54 來自手機 |顯示全部樓層
聖誕玫瑰做嘜事,點解又黃葉架?1個月內已經係第3塊黃葉啦!
有冇人出手解答呀? 20191115_170410.jpg
psyche 發表於 2019-11-15 21:17:14 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-15 21:29:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-15 17:10
聖誕玫瑰做嘜事,點解又黃葉架?1個月內已經係第3塊黃葉啦!<span class="emoji emoji1f631"></span>
有冇人出手解答呀?[emoj ...

小雷子 發表於 2019-11-16 13:57:09 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-15 21:17

笑得咁…………… 奸架!
小雷子 發表於 2019-11-16 13:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-15 21:29
<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

洗唔洗笑到滴眼水呢?
sarshk2014 發表於 2019-11-17 08:34:04 來自手機 |顯示全部樓層
咁開心,點可以唔遇埋我架!!
Calico 發表於 2019-11-17 09:21:15 來自手機 |顯示全部樓層
聖誕玫瑰做嘜事,點解又黃葉架?1個月內已經係第3塊黃葉啦!<span class="emoji emoji1f631"></span>

你就好啦,種到有黃葉睇,一株2色,我種極D葉都青BB。
小雷子 發表於 2019-11-17 13:38:24 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-11-17 08:34
咁開心,點可以唔遇埋我架!!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> ...

高手撓埋雙手…………只係識取笑!
小雷子 發表於 2019-11-17 13:39:55 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-17 09:21
你就好啦,種到有黃葉睇,一株2色,我種極D葉都青BB。<span class="emoji emoji1f62d"></span>

Cali姐! 我蝕底啲同你交換囉!
Calico 發表於 2019-11-18 13:40:32 來自手機 |顯示全部樓層

你有冇晒過太陽呀?
小雷子 發表於 2019-11-18 13:58:07 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-18 13:40
你有冇晒過太陽呀?

日日都有太陽晒下,巳是半遮陰!
Calico 發表於 2019-11-18 14:06:49 來自手機 |顯示全部樓層

吾好晒呀,葉黄呀。我地呢D迷你種,太強既光頂吾住架。水份充足嗎?
小雷子 發表於 2019-11-18 21:00:15 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-18 14:06
吾好晒呀,葉黄呀。我地呢D迷你種,太強既光頂吾住架。水份充足嗎?

水應該OK,我每日都唔定時噴水,根白就加水!一不做,二不休,將佢轉水培,睇下死唔死先!
Ming36 發表於 2019-11-18 21:48:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-18 21:00
水應該OK,我每日都唔定時噴水,根白就加水!一不做,二不休,將佢轉水培,睇下死唔死先!<span class="emoji emoji1f624[/ ...

咁嘅狀態,轉水培,會唔會高危?
停一停,諗一諗,等佢穩定返先啦
小雷子 發表於 2019-11-18 22:28:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-18 21:48
咁嘅狀態,轉水培,會唔會高危?
停一停,諗一諗,等佢穩定返先啦

好啦!聽你話,睇埋呢個星期,再有葉黃,即轉!
sarshk2014 發表於 2019-11-19 08:49:17 來自手機 |顯示全部樓層
咁黃法多數係太熱所致,遮陰只能遮光,唔可以遮熱,不如俾佢晒燈啦!隔離帖文心蘭晒燈晒得好好啦,點解香香冇得晒架??
小雷子 發表於 2019-11-29 19:29:55 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-11-19 08:49
咁黃法多數係太熱所致,遮陰只能遮光,唔可以遮熱,不如俾佢晒燈啦!隔離帖文心蘭晒燈晒得好好啦,點解香香 ...

其他的嘉多利蘭同一位置都冇事,相信佢本身有問題!