殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38124 603
小雷子 發表於 2019-11-29 19:39:54 來自手機 |顯示全部樓層
最近中左蘭花情毒,無法控制,唯有以毒攻毒,毒埋大家!
全屋香噴噴,8成都有香味的,花又靚又有香味,最重要係易種又不斷續花!
請大家先來賞花!
20191129_191612.jpg 20191129_191520.jpg 20191129_191403.jpg 20191129_191322.jpg
20191129_191156.jpg 20191129_085006.jpg 20191124_081443.jpg 20191122_171350.jpg
sarshk2014 發表於 2019-11-30 09:04:35 來自手機 |顯示全部樓層
咁快就黎個2019開花回顧展啦?
今年成績驕人咁喎!!↖(^ω^)↗
小雷子 發表於 2019-12-15 08:58:32 來自手機 |顯示全部樓層
唔小心 fing到啲水彩顏色落去,係咪冇得救呢?
sarshk2014 發表於 2019-12-15 14:15:32 來自手機 |顯示全部樓層
有進步空間,下次可以試下玩潑墨!!
小雷子 發表於 2019-12-15 14:35:01 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-12-15 14:15
有進步空間,下次可以試下玩潑墨!!<span class="emoji emoji1f618"></span>

哈哈!下次再喷過!
nekotoro 發表於 2019-12-17 14:30:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-29 19:39
最近中左蘭花情毒,無法控制,唯有以毒攻毒,毒埋大家!
全屋香噴噴,8成都有香味的,花又靚又有香味,最重 ...

犀利呀!
小雷子 發表於 2019-12-17 15:07:40 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-12-17 14:30
犀利呀!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span>

哈哈!多謝!
小雷子 發表於 2020-1-25 20:31:47 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子又接下對聯先:
美花美蘭賀新春,賞花賞分添氣氛!
秋石斛新年又再開花,一莖有9朵,白裡透桃紅,好靚呀! 20200125_123157.jpg
另一棵又再生緊花冧,慢左少少!
20200125_123248.jpg 20200125_123119.jpg
另買左盆黄花,顏色好嬌艷,有陽光照射 下,會有陣陣的BBQ燒牛肉香味,好攪笑喎!
20200125_123545.jpg 20200125_123432.jpg 20200125_123331.jpg
freddywongdy 發表於 2020-1-25 21:41:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-25 20:31
小雷子又接下對聯先:
美花美蘭賀新春,賞花賞分添氣氛!
小雷子 發表於 2020-2-24 11:57:01 來自手機 |顯示全部樓層
上年新年買的蘭花,經過一年嘅努力,都開花,只有4朵,但已經開心到爆燈啦!
深紫色带有絲绒質感花瓣,真係高贵到暈呀! 20200223_103609.jpg 20200224_111515.jpg
W88 發表於 2020-2-24 12:14:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-24 11:57
上年新年買的蘭花,經過一年嘅努力,都開花,只有4朵,但已經開心到爆燈啦!
深紫色带有絲绒質感花瓣,真係 ...

斑塊多變,真的好看!
freddywongdy 發表於 2020-2-24 13:15:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-24 11:57
深紫色带有絲绒質感花瓣,真係 ...

又真係靚呢!
係咪因爲係水栽先開咁小花呢?
小雷子 發表於 2020-2-24 13:36:50 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-24 12:14
斑塊多變,真的好看!

謝謝賞花!
小雷子就快可以金盆洗手啦!
小雷子 發表於 2020-2-24 13:38:40 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-24 13:15
又真係靚呢!
係咪因爲係水栽先開咁小花呢?

呢棵係全……水……苔,水苔,水苔種架!
freddywongdy 發表於 2020-2-24 13:50:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-24 13:38
呢棵係全……水……苔,水苔,水苔種架! ...

得啦知啦有迴音啦!
開完唔好剪花梗住睇下會唔會標多枝長d嘅出黎!

哈哈!怕你聽唔到嘛! (^▽^)  發表於 2020-2-24 14:12
小雷子 發表於 2020-3-2 15:45:53 來自手機 |顯示全部樓層
我的第一棵香味蘭花偷偷地又來花,好開心呀!今次真係超乖仔,生左3枝新花芽,加埋上年2枝舊花梗,即係3十2=5枝
如果能全部一齊花開,一定好壯觀的!諗下都開心,我要加多兩錢努力先得!
20200302_153006.jpg 20200302_153121.jpg

先睇住兩朵先! 20200302_153055.jpg 20200302_153033.jpg
Ming36 發表於 2020-3-2 18:55:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-2 15:45
我的第一棵香味蘭花偷偷地又來花,好開心呀!今次真係超乖仔,生左3枝新花芽,加埋上年2枝舊花梗,即係3十2 ...

這花好抵種呀!開花期長唔長呀?
希望可以一次過欣賞五朶
nekotoro 發表於 2020-3-2 19:13:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-2 15:45
我的第一棵香味蘭花偷偷地又來花,好開心呀!今次真係超乖仔,生左3枝新花芽,加埋上年2枝舊花梗,即係3十2 ...

大大隻,好健康呀!
W88 發表於 2020-3-2 19:28:52 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!!!!!!
五枝花真係不得了呀!
小雷子 發表於 2020-3-3 13:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-2 19:13
大大隻,好健康呀!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span> ...

呢棵比左最佳位置佢,如果唔乖,就要讓位架!
<死啦!我好似變左…………>