紫羅蘭插花菖實錄

作者: 小雷子 發表于 2023-9-26 13:57:18
1180 12
已經入秋,係時候可以再挑戰十字花插花菖!夏天插葉全陣亡,花菖更加唔洗諗!
今日用左2個配料,睇下成唔成功!
1.全珍珠岩
2.珍珠岩+泥炭土+金泥
20230925_180427.jpg 20230925_180414.jpg 20230925_180420.jpg 20230925_180403.jpg
Ming36 發表於 2023-9-26 15:49:24 來自手機 |顯示全部樓層
我今年的插葉也全陣亡,每晚涼冷氣都捱唔住。
祝插花菖成功
秋後,會安排寄球球給妳(菜妹大大海外帶回來送贈的禮物)
回復

小雷子 發表於 2023-9-26 16:09:43 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-9-26 15:49
我今年的插葉也全陣亡,每晚涼冷氣都捱唔住。
祝插花菖成功
秋後,會安排寄球球給妳(菜妹大大海 ...

入秋你再試下,大家努力!
多謝你及菜妹師姐!
回復

taxitang 發表於 2023-9-27 20:04:25 |顯示全部樓層
我五月時插的葉片,到現時只有一盆出一苗,其餘幾盆還苦苦支撐,看看還有沒有機會。

回復

小雷子 發表於 2023-9-27 21:06:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-9-27 20:04
我五月時插的葉片,到現時只有一盆出一苗,其餘幾盆還苦苦支撐,看看還有沒有機會。

...

你好叻呀!有1盆出苗,其他的情況都OK,只要莖位冇啡,一定仲有機會!
我先插水出根後,再落泥就出事,不到兩星期已經陣亡!你加油囉!
回復

taxitang 發表於 2023-9-27 21:35:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-9-27 21:06
你好叻呀!有1盆出苗,其他的情況都OK,只要莖位冇啡,一定仲有機會!
我先插水出根後,再落泥就出事, ...

我五月重新入的AV,雖然只有黃昏五點至晚上十時有冷氣,幸好暫時沒有大傷亡,但葉片偏黃和少少畸型,希望再過一、兩個月後可回復。
回復

小雷子 發表於 2023-10-23 13:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
已經死晒,只剩返一盆!
點解種咩都C架!
回復

Monica20171025 發表於 2023-10-23 21:27:48 來自手機 |顯示全部樓層
我初次插花菖生到根但係爛咗,唔成功!
回復

小雷子 發表於 2023-10-23 22:18:32 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-10-23 21:27
我初次插花菖生到根但係爛咗,唔成功!

你都好叻呀,出到根,下次一定成功!
回復

小雷子 發表於 2024-2-24 16:19:25 來自手機 |顯示全部樓層

今日元宵節,祝大家浪漫滿屋!
P.S.網站壞壞地,有好多帖文開唔到,幾時先可以回復正常? 20240224_161050.jpg
回復

taxitang 發表於 2024-2-26 20:30:17 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-2-24 16:19
今日元宵節,祝大家浪漫滿屋!
P.S.網站壞壞地,有好多帖文開唔到,幾時先可以回復正常?
...

终於能看花相,很美,真的很美。
回復

小雷子 發表於 2024-2-26 20:57:30 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-2-26 20:30
终於能看花相,很美,真的很美。

呢款係我非常鐘意的品種,等左好多年,終於可以遇到!
P.S.另外的帖文仍然看不到圖片及上傳都出現問題!
回復

taxitang 發表於 2024-2-26 21:35:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-2-26 20:57
呢款係我非常鐘意的品種,等左好多年,終於可以遇到!
P.S.另外的帖文仍然看不到圖片及上傳 ...

無得急,要慢慢等待,國內的"仙珍圜"網頁也故障了好幾星期,到現在也未修復。
回復