殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38141 603
小雷子 發表於 2019-8-26 20:59:49 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-8-26 20:39
我都係同一命運,但向好果面諗,眨下眼又一年,睇住其他花花先,好快又輪返到佢開!
P.S.我 ...

希望大家下年齊齊復花!
violet_bb 發表於 2019-8-26 22:30:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-26 20:59
希望大家下年齊齊復花!<span class="emoji emoji1f609"></span>

好呀,我地大家加油
小雷子 發表於 2019-9-1 21:35:15 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-8-22 08:49
呀!!十郎兄,我見島你個頭!!

有香味蘭花…………超抵,啱晒你要求,唔洗30蚊!
sarshk2014 發表於 2019-9-2 07:40:08 來自手機 |顯示全部樓層
多謝雷大大溫馨提示!香味我有兩盆,臭味有一盆,己經好滿足啦!又係果句,冇位啦!
小雷子 發表於 2019-9-5 07:58:01 來自手機 |顯示全部樓層
$30有找嘅市場蘭花,帶有香味,真係可遇不可求! 20190905_075617.jpg 20190905_074835.jpg 20190905_074459.jpg
sarshk2014 發表於 2019-9-5 08:45:42 來自手機 |顯示全部樓層
佢真係幾靚喎!我會為佢祈禱,希望佢襟開尐,唔好俾你打入冷宮!阿門!
小雷子 發表於 2019-9-27 16:32:51 來自手機 |顯示全部樓層
兩盆泰國秋石斛約埋一齊開花,今年明顯越種越大棵,花菖比上年多,顏色襯到絕!
20190927_132813.jpg 20190920_102846.jpg 20190927_162616.jpg
chuyat10 發表於 2019-9-27 17:50:12 來自手機 |顯示全部樓層
我盆香味蘭冇左花,不過出新葉新根長勢唔錯,拖鞋蘭昨天花落凋謝,希望種到明年有花睇。
花墟買返蘭花可能人工催花,香味蘭自然唔知乜季節開花。
W88 發表於 2019-9-27 18:26:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-27 16:32
兩盆泰國秋石斛約埋一齊開花,今年明顯越種越大棵,花菖比上年多,顏色襯到絕!<span class="emoji emoji1f600"></span>
...

植株壯健,花葉俱美,養功了得!
真係不得了............!
Ming36 發表於 2019-9-27 18:41:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-27 16:32
兩盆泰國秋石斛約埋一齊開花,今年明顯越種越大棵,花菖比上年多,顏色襯到絕!<span class="emoji emoji1f600"></span>
...

呢啲秋石斛蘭係咪水培㗎?
小雷子 發表於 2019-9-28 14:51:14 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-9-27 17:50
我盆香味蘭冇左花,不過出新葉新根長勢唔錯,拖鞋蘭昨天花落凋謝,希望種到明年有花睇。
花墟買返蘭花可能 ...

十郎兄你種左咁耐先落花,巳經好好啦!根靚,又生新葉,開花一定冇問題啦!
小雷子 發表於 2019-9-28 14:54:17 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-9-27 18:26
植株壯健,花葉俱美,養功了得!
真係不得了............! <span class="emoji emoji1f60a"></span>

謝謝88賞花,我努力中學習,仍然BB班學生,仍然要88大大指點!
小雷子 發表於 2019-9-28 14:57:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-9-27 18:41
呢啲秋石斛蘭係咪水培㗎?

呢兩盆唔係水培,只是陶粒+少少水苔!效果唔錯!
有1棵全水培,及1棵陶粒半水培,遲少少再更新生長情況!
chuyat10 發表於 2019-9-28 17:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-28 14:51
十郎兄你種左咁耐先落花,巳經好好啦!根靚,又生新葉,開花一定冇問題啦!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

蘭花種得好等佢再開又老一歲,真係要好有耐心。
sarshk2014 發表於 2019-9-28 20:40:34 來自手機 |顯示全部樓層
咁開心,等我吟番兩句助下慶先:
花兒開得好嬌俏
個個贊賞停不了
花容月色襯到絕
氹得開心小雷子
多謝!
小雷子 發表於 2019-9-28 21:30:51 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-9-28 20:40
咁開心,等我吟番兩句助下慶先:
花兒開得好嬌俏
個個贊賞停不了

多謝晒!
你近排做左詩人……?滿口詩詞歌賦,任你吟!
你棵臭臭種成點呀?有花開未?
sarshk2014 發表於 2019-9-29 19:03:52 來自手機 |顯示全部樓層
開花未有耐,下年三四月啦!
臭臭依加咁囉!以前逐隻芽生出黎,今次有尐奇怪,兩隻芽一齊生,攪到生長速度慢晒!真係唔知佢想點!
小雷子 發表於 2019-10-2 18:05:59 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-9-29 19:03
開花未有耐,下年三四月啦!
臭臭依加咁囉!以前逐隻芽生出黎,今次有尐奇怪,兩隻芽一齊生,攪到生長速度 ...

有芽出係好事,最緊要識向上生,之前問過上山老闆幾時會開花,佢答我話有名你叫聖誕玫瑰緊係聖誕節開花!我都半信半疑,我棵都生緊芽仔,希望遲到有花開啦!
sarshk2014 發表於 2019-10-3 08:40:44 來自手機 |顯示全部樓層
老闆同雷大大一樣咁有趣,信佢不如信自己,我種左臭臭兩年,都係三四月開花;除非經過特別處理,否則香港天氣應該係咁。
香香好堅強喎!俾你打入冷宮都繼續生芽仔,係我就一早……………hehe……拜拜啦。
小雷子 發表於 2019-10-6 11:13:17 來自手機 |顯示全部樓層
Phal. bellina var. alba x tetrapis 'C1'
有續花性,又再開花!粉紅色花瓣,有淡啡色條紋,加埋粉桃紅色唇膏,清純得嚟又不失甜美!

$28平價香味蘭花,好抵種,買返嚟咁耐,花花仍然咁靚!唔知花期可以開幾耐呢? 20191006_105823.jpg