越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-3-26 11:44:27
19535 286
小雷子 發表於 2018-6-4 22:42:57 來自手機 |顯示全部樓層
又係時候睇下兩棵水培實驗品情況:
先來小春天:
生長唔錯,新根入水后,根尖發黑左,但又冇爛,又繼續生長左!亦有新根又開始長出!感覺不錯的! 20180604_222007.jpg 20180604_222108.jpg 20180604_222154.jpg
石斛bb:
我覺得佢完全適應左水培了,啲根生左好多,又長!巳經開始圍住成個盤生長!但係啲根向上,已經貼近杯口!莫非想逃走? 20180604_221808.jpg 20180604_221924.jpg
回復

sarshk2014 發表於 2018-6-5 09:02:23 來自手機 |顯示全部樓層
有時我發現如果尐氣根被青苔纏住就會變黒,我估應該係缺氧。
石斛尐根生到龍飛鳯舞咁,真係睇根好過睇葉。
回復

小雷子 發表於 2018-6-5 19:44:22 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-5 09:02
有時我發現如果尐氣根被青苔纏住就會變黒,我估應該係缺氧。
石斛尐根生到龍飛鳯舞咁,真係睇根好過睇葉。 ...

我都覺得,睇住啲根生長好有滿足感!蘭花根有點點花纹,其實都好靚!
回復

wongin30s 發表於 2018-6-5 20:11:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-5 19:44
我都覺得,睇住啲根生長好有滿足感!蘭花根有點點花纹,其實都好靚!

療效非凡
回復

小雷子 發表於 2018-6-5 20:25:06 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-6-5 20:11
療效非凡

謝謝光臨!
回復

B17 發表於 2018-6-5 21:45:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-5 19:44

蘭花有花唔賞,走去賞葉,已經難理解,連根都賞,走火入魔了
回復

小雷子 發表於 2018-6-5 22:05:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 21:45
蘭花有花唔賞,走去賞葉,已經難理解,連根都賞,走火入魔了

學識欣賞……從根開始!
回復

wongin30s 發表於 2018-6-6 12:24:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-5 22:05
學識欣賞……從根開始!

看著蘭根的生長,可領悟生命力的頑強,頓覺人生充滿了正能量 !
回復

小雷子 發表於 2018-7-1 17:19:56 來自手機 |顯示全部樓層
大件事啦!小石斛施肥后第2日開始,慢慢變黃,唔知咩原因,幸好中間的新苗冇咁嚴重! 20180701_160811.jpg
根部都是健康的,仍然係龍飛鳳舞! 20180701_170118.jpg
中間新苗比更肥壯!全棵最長! 20180701_170709.jpg

小春天我覺得生得唔錯!有條根生左出杯口,好似想同我握手咁!好可愛! 20180701_165942.jpg
佢D根都好健康,又生多左小根! 20180701_170004.jpg

新葉頂位好似又再生葉片,非常好!唔知幾時有機會長花苞呢! 20180701_170044.jpg
回復

B17 發表於 2018-7-1 18:45:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-1 17:19
大件事啦!小石斛施肥后第2日開始,慢慢變黃,唔知咩原因,幸好 ...

小春天要好大棵先識開花,慢慢種,有幾年時間
回復

小雷子 發表於 2018-7-1 22:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-1 18:45
小春天要好大棵先識開花,慢慢種,有幾年時間

唔知佢捱唔捱到咁長時間呢!
盡力而為!
回復

Childpark 發表於 2018-7-2 00:20:13 |顯示全部樓層
有經歷是好事,可以加深記憶和增進知識,這個水培實驗,我在2015年已經做過,我用石斛,蝴蝶蘭,拖鞋蘭,萬代蘭,嘉多利亞,文心,千代,不夠一年都是死掉,死最後是單莖類蘭花,如果這種法是可行,已經是流行的方式,不過失敗後有一些知識是書沒寫,就是根的類別和特質,這對你用植料的選擇很有益,因你完全知道日後預到這種根時怎樣處理濕度的控制!
回復

小雷子 發表於 2019-5-21 15:30:38 來自手機 |顯示全部樓層
好耐冇更新,大家係咪以為兩棵小苗已經C鬼左呢?
哈哈!冇C到,長大左少少啦,但又無咩驚喜出現!唯有放埋一邊唔理住!
小春天又長新芽啦!慢慢長路,繼續向前! 20190521_151119.jpg 20190521_151735.jpg

另一盆,小石斛長多了新芽,生得好慢!
回復

rwgplant 發表於 2019-5-21 18:24:35 來自手機 |顯示全部樓層
雷大,根部缺少某種菌,一定大得慢
回復

chestnut007 發表於 2019-5-21 20:13:02 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 18:24

木星才子果然博學多才。我完全不知道根部生長需要菌,我以為根只是用來呼吸、吸水、營養、礦物等用。
回復

rwgplant 發表於 2019-5-21 20:17:24 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-5-21 20:13
木星才子果然博學多才。我完全不知道根部生長需要菌,我以為根只是用來呼吸、吸水、營養、礦物等用。 ...

人工培植時,會故意植入菌種形成菌根,人工菌多以編號命名,所以我也不知道是什麼菌。
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 20:24:29 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 18:24

缺少菌?請才子快快開估,我都有兩盆水培蘭花,半年多只長新芽長葉,莫非也缺少咗啲菌?
回復

rwgplant 發表於 2019-5-21 20:28:15 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 20:24
缺少菌?請才子快快開估,我都有兩盆水培蘭花,半年多只長新芽長葉,莫非也缺少咗啲菌? ...

商業培植又點會話你知佢用咩菌,我也不知道。不過,你憑這思路探索改進,應該會有進步。
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 20:42:11 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 20:28
商業培植又點會話你知佢用咩菌,我也不知道。不過,你憑這思路探索改進,應該會有進步。 ...

這是加多利亞蘭,我都係學習中,有友人教,水培蘭花啲根唔可以長期浸水,每日噴一噴啲根,將多餘嘅水倒掉,蘭花照曬太陽,因為根唔係浸在水中,就唔會帶來傷害。一個月放一至兩次水肥。
這是水培後第三隻芽
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 20:46:40 來自手機 |顯示全部樓層

在另一平台有個網友教,水培蘭花不可以長期浸水,一個星期要有幾日,在冇水的狀態,循環操作。
例如:星期一至三浸水(三份一或¼)星期四加水肥,星期五六日在冇水的環境下,刺激根部吸收咗水肥營養後生長,模擬在大乾大濕的生長環境。
我之前嗰半年真係用這個方法水培,已經長咗3根新芽。
近呢一個月改變方法,早上向根部噴水,多餘嘅水倒咗佢,擺番原位俾佢曬太陽,一樣生長得唔錯,仍在觀察中

我見過水培最成功係一個星期浸一天水+肥,其餘日子用玻璃瓶, 窄口嗰隻,可保持一定濕度。  發表於 2019-5-21 22:11
回復