越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-3-26 11:44:27
19536 286
sarshk2014 發表於 2019-12-4 18:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
實驗都做左好幾年啦!!唔覺有報告出喎!!或者可能應該都會唔通……永遠都唔會有結果?
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-4 20:30:03 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-4 12:58
你等我實驗報告!到時再定斷!

好!
回復

小雷子 發表於 2019-12-4 23:00:59 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-12-4 18:36
實驗都做左好幾年啦!!唔覺有報告出喎!!或者可能應該都會唔通……永遠都唔會有結果? ...

你咁誇張架,邊度有幾年啫,都係玩左1年幾有多,未夠兩年!種蘭花都係考耐力的,快嘅一年半載,慢嘅都係十年廿載,最重要有你陪住我嘛,我一定唔會令你失望嘅!哈哈!
回復

Ming36 發表於 2019-12-5 12:49:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-3 22:06
依加仍然努力中,陶粒半水培仍然未成功,有棵入左ICU,冇晒根!另一棵不斷爛根,希望佢可以穩定下來!
你 ...

我嗰啲用半水培陶粒,已轉咗栽種方法,引根入水,唔浸根,只係比水肥嘅時候,用肥仔水浸佢幾個鐘。
每日朝頭早噴濕啲根,跟住倒晒啲水,由得佢享受陽光,啲根長得唔錯。
引根入水法,已經新生咗三條水根了。
一日未開花,都唔可以叫成功,只可以話引根生長成功咋!
回復

Ming36 發表於 2019-12-5 12:56:01 來自手機 |顯示全部樓層
呢盆啲根都係引返嚟,反晒光嗰啲就被引誘出來的
出根之後就出咗幾隻芽,仲未有花。
得閒要俾個肥仔水浴佢浸吓先
回復

小雷子 發表於 2019-12-5 21:03:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-5 12:56
呢盆啲根都係引返嚟,反晒光嗰啲就被引誘出來的
出根之後就出咗幾隻芽,仲未有花。
得閒要俾 ...

你啲根生得好靚仔喎!引到落陶粒的,可以水種啦!
先裸根,再浸肥仔,好快出到新根的!
我玩唔掂,陶粒半水培,諗唔明邊度出問題!
回復

小雷子 發表於 2019-12-5 21:27:33 來自手機 |顯示全部樓層
呢盆唔知有冇機會成功!
原本佢有的根爛左2/3,得返約3條根,原本有3條花莖,死左2條,又黄左2塊葉!
可能未能適應新種發!
之後開始,舊花莖再繼花 20191205_210918.jpg

新葉又開始長出

剛發現又有新根長出! 20191205_210907.jpg

我的水位只有2cm,等全完水都乾晒一,兩日,已加返水比佢! 20191205_210837.jpg

但之前仍發現有少少爛根情況,修剪後,棵根1日,封亁傷口,再重新放回陶粒中再種!你幫手睇下,邊度有問題?
回復

Ming36 發表於 2019-12-5 21:45:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-5 21:03
我玩唔掂,陶粒半 ...

我係全程裸根,早或晚噴濕啲根,無比啲根浸水。之前啲根被水浸住,爛根呀
回復

小雷子 發表於 2019-12-5 21:54:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-5 21:45
我係全程裸根,早或晚噴濕啲根,無比啲根浸水。之前啲根被水浸住,爛根呀 ...

全程裸根,每日噴水,要成日睇住先得?我啲花太多,照顧上巳經用上不少時間,想揾啲唔洗太理嘅方法!
回復

Ming36 發表於 2019-12-5 22:41:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-5 21:27
呢盆唔知有冇機會成功!
原本佢有的根爛左2/3,得返約3條根,原本有3條花莖,死左2條,又黄左2塊葉!
可能 ...

幫手睇吓有乜問題?就真係唔敢啦!我經驗尚淺呀!
我只係儘量避免啲根長期被水浸住,特別係長到落盆底嗰啲,由其是蝴蝶蘭嗰啲根
回復

Ming36 發表於 2019-12-5 23:32:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-5 21:54
全程裸根,每日噴水,要成日睇住先得?我啲花太多,照顧上巳經用上不少時間,想揾啲唔洗太理嘅方法! ...

可否淨係特別照顧,仍在實驗中的水培蘭花,朝早唔記得噴,就夜晚返去噴。
或者可試一星期換+加水一次,這比等水乾再加水好,起碼勤啲換水,清潔又新鮮啲,減低滋生細菌的機會
回復

快樂王子 發表於 2019-12-6 08:06:24 |顯示全部樓層
我以前也有水培(不是蘭花), 避免爛根/細菌方法, 以前我咁做, 紫外線照,達到殺菌消毒作用,防止植物根部受到細菌感染爛根

另外聽說還有以下未用過方法,溶液中注入一定的雙氧水

水江用小型水泵, 以提高容器中水的氧氣含量。這樣可以給提供充足的氧氣,防止根部缺少氧氣而死亡

回復

小雷子 發表於 2019-12-7 11:54:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-5 23:32
可否淨係特別照顧,仍在實驗中的水培蘭花,朝早唔記得噴,就夜晚返去噴。
或者可試一星期換+加水一次,這 ...

我依加剛轉水培的,每睌浸根,朝早倒水裸根!陶粒半水培只有一棵,我再將位降低只剩1cm,睇下仲會唔會再爛根,無的話,再睇情況!
琴晚!我又再出事,行過一間花店,入去攝下時間, 睇下花!無意間發現有我想買好耐嘅紫香蘭,之前係花墟見到,超级大盆,價$都唔平,忍手冇買到!
但今次真係,忍無可忍,細細棵,仲平到笑,放低30塊小錢,就抱住佢返去! 20191206_173616.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-12-7 11:59:46 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-12-6 08:06
我以前也有水培(不是蘭花), 避免爛根/細菌方法, 以前我咁做, 紫外線照,達到殺菌消毒作用,防止植物根部受 ...

呢啲方法,對我嚟講太複雜!
我依加努力睇片,向其他前輩學習學習!
回復

Ming36 發表於 2019-12-7 15:25:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-7 11:54
我依加剛轉水培的,每睌浸根,朝早倒水裸根!陶粒半水培只有一棵,我再將位降低只剩1cm,睇下仲會唔會再 ...

又搵到好嘢
我都蠢蠢欲動,但要撳住自己,忍多一陣,先出去一次過睇埋賀年花
回復

Ming36 發表於 2019-12-7 16:11:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-5 21:03
我玩唔掂,陶粒半 ...

長時間浸水爛根機會大,可否試試浸水一日、乾兩日,重複,星期日就做清潔及浸肥仔水。
這會否容易打理一點呀?
回復

小雷子 發表於 2019-12-7 22:19:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-7 16:11
長時間浸水爛根機會大,可否試試浸水一日、乾兩日,重複,星期日就做清潔及浸肥仔水。
這會否容易打理一 ...

依加花墟出面有好多聖誕飾物,成條街都聞到松樹香味,粉紅班葉聖誕花,好有香氛!
回復

小雷子 發表於 2019-12-7 22:21:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-7 16:11
這會否容易打理一 ...

我將棵紫香蘭改用陶粒水培!盆底放一點水,睇下得唔得!
回復

gita 發表於 2019-12-9 16:56:00 |顯示全部樓層
少少建議: 全棵根部浸在陶粒中, 似乎陶粒太多太密, 不利生根生長. 蝴蝶蘭根需要比較多空間 吸收空氣中的濕氣, 夠位佢D根生得粗肥.  有利開花.  可見上板或樹上的蝴蝶蘭會任由根生 才粗壯.  

謝謝分享心得! (^▽^)  發表於 2019-12-18 14:02
回復

小雷子 發表於 2019-12-18 14:07:08 來自手機 |顯示全部樓層
長路漫漫,第一盆全水培的蘭花,終於成功長出花芽啦!真係好開心好開心呀!
有新葉,又有新根,再加上花芽,真係要慶祝一下!
20191218_124320.jpg 20191218_124240.jpg
回復