越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-3-26 11:44:27
19508 286
小雷子 發表於 2019-5-23 08:59:15 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-5-23 08:56
除左雨水/自來水,仲有其他水可以用架!例如冷氣機水,抽濕機水都得架!
夏天我會收集冷氣 ...

抽濕機水都得?我怕有洗衣液味!
回復

Ming36 發表於 2019-5-23 09:03:37 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-5-23 08:56
除左雨水/自來水,仲有其他水可以用架!例如冷氣機水,抽濕機水都得架!
夏天我會收集冷氣 ...

吓!那來冷氣機水?抽濕機水帶菌嗎?
回復

sarshk2014 發表於 2019-5-24 09:07:58 來自手機 |顯示全部樓層

好啦!請大家準備記筆記,依家同大家上一堂抽濕機原理課。
抽濕機會張抽入的空氣和水分子分離,水分會流落底盆,乾空氣會由頂部排出。抽入的空氣即係你呼吸的空氣,如果有洗衣液味,即係你呼吸的空氣都有洗衣液味;如果有菌,即係你呼吸的空氣都有菌。咁就要保持空氣流通至得啦!仲唔明就要留堂!
回復

菜妹 發表於 2019-5-24 10:28:57 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-5-24 09:07
好啦!請大家準備記筆記,依家同大家上一堂抽濕機原理課。
抽濕機會張抽入的空氣和水分子分離,水分會流落 ...

唔使擔心咁多,有樣野叫揮發性,溶得係空氣中既都係易於揮發物質,水喉水隔一晚先用黎淋花都係因為咁。
高溫更加會加速揮發效率,香港夏天咁鬼熱。
回復

sarshk2014 發表於 2019-5-25 08:54:28 來自手機 |顯示全部樓層
講到尾當然係雨水最好~除左酸雨~聽聞俾雷電激過嘅雨水最好,有大量微量元素。
回復

Ming36 發表於 2019-5-25 12:25:07 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-5-25 08:54
講到尾當然係雨水最好~除左酸雨~聽聞俾雷電激過嘅雨水最好,有大量微量元素。 ...

科學角度來講,有道理;實際角度來講,點樣分辨嗰兜雨水有被雷電劈過?
回復

Ming36 發表於 2019-5-25 12:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-5-25 08:54
講到尾當然係雨水最好~除左酸雨~聽聞俾雷電激過嘅雨水最好,有大量微量元素。 ...

微量元素,可以在商店購買回來嗎?是什麼樣的元素?
回復

nekotoro 發表於 2019-5-28 16:07:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-25 12:25
科學角度來講,有道理;實際角度來講,點樣分辨嗰兜雨水有被雷電劈過? ...

呢排D雨水咪啱曬囉!大把氮元素!
回復

Ming36 發表於 2019-5-28 17:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-28 16:07
呢排D雨水咪啱曬囉!大把氮元素!<span class="emoji emoji1f606"></span>

大大話比雷劈嗰啲雨水更好喎!
驚驚啊
回復

nekotoro 發表於 2019-5-28 17:48:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-28 17:26
大大話比雷劈嗰啲雨水更好喎!
驚驚啊

呢個星期大把雨,你放盆花出去淋下雨咪得囉!
回復

Ming36 發表於 2019-5-28 17:51:33 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-28 17:48
呢個星期大把雨,你放盆花出去淋下雨咪得囉!

冇露台啊!
要啱時間落樓下花園平台,用個兜載回來,如果遇上行雷閃電,劈一劈兜內啲水,真係冇得頂,不過唔好劈到我
回復

小雷子 發表於 2019-5-28 18:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-28 17:51
冇露台啊!
要啱時間落樓下花園平台,用個兜載回來,如果遇上行雷閃電,劈一劈兜內啲水,真係冇得頂[emoj ...

小雷子都係鐘意劈人架!你幾可見新聞怖告話雷電劈水塘呢?
回復

B17 發表於 2019-5-28 20:39:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-28 18:51
小雷子都係鐘意劈人架!你幾可見新聞怖告話雷電劈水塘呢?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[emo ...

雷劈啦 http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100524/00410_097.html
回復

Ming36 發表於 2019-5-28 20:41:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-28 18:51
小雷子都係鐘意劈人架!你幾可見新聞怖告話雷電劈水塘呢?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[emo ...

睇85樓,sarshk 大大話,比雷電劈過嘅雨水更+好,我都唔知點樣收集到呢啲雨水。
我以為的起心肝,去兜啲雨水回家,已經係越級挑戰㗎啦!
回復

小雷子 發表於 2019-5-28 21:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-28 20:39
雷劈啦 http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100524/00410_097.html

小雷子殺入屋,好得人驚呀!
冇諗過村屋都要加避雷針,以為高樓先要!
B大大!你有冇裝支針架?萬一你又激嬲小雷子,睇怕追殺入屋,避無可避!
回復

B17 發表於 2019-5-28 22:00:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-28 21:03
小雷子殺入屋,好得人驚呀!
冇諗過村屋都要加避雷針,以為高樓先要!
B大大!你有 ...

話明係小雷,驚都未驚過
回復

小雷子 發表於 2019-5-28 22:25:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-28 22:00
話明係小雷,驚都未驚過

加埋條……電線…………真係唔嘢少架,電到你暈

再電多次,由男變埋女都得!
回復

nekotoro 發表於 2019-5-29 00:41:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子真係幽默又風趣!
Ming 大,你放個兜出窗接D雨水咪得囉!D閃電响高空出現後落嘅雨就已經係充滿養份了!
回復

Chin 發表於 2019-5-29 04:59:56 |顯示全部樓層

Jet leg 加日日去老人院,冇乜點抖。今日終於病了,比小雷子電一電,,心情靚番,好左八成。小雷子真係高手。
回復

菜妹 發表於 2019-5-29 08:02:03 |顯示全部樓層
雷電通常都係大雨天發生比較多,總之落大雨時落樓裝水就岩架啦。拎多幾個大水樽裝滿水,順便練埋手力 成件事環保又健康
回復