越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 发表于 2018-3-26 11:44:27
19480 286
小雷子 發表於 2019-12-28 10:27:12 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-28 10:13
佢啲花我幫佢搞,花盆水苔都係我買,唔使介紹,識我就夠

原來你係幫兇,咁又真係唔可以拎我同你朋友比啦?太唔公平!
老師偏心,成日大細超!
小雷子靠自己,相信亦能 闖出一片天空!
B17 發表於 2019-12-28 13:34:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-28 10:16
明白的!蘭花世界真係好大,依加都係試緊新手容易種慨入門品種,水培都係種植的其中方法之一,亦係做少部 ...

手多忠意淋水,用芒骨,懶淋水,用水苔
樹皮石仔太鬆散,打瀉就成地都係
B17 發表於 2019-12-28 13:41:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-28 10:27
原來你係幫兇,咁又真係唔可以拎我同你朋友比啦?太唔公平!<span class="emoji emoji1f641"></span>
老師偏心,成日大細超! ...

蘭花被人種咗唔知幾多百年,乜天空都創哂,你仲想創乜啫
Childpark 發表於 2019-12-28 13:55:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-28 10:16
明白的!蘭花世界真係好大,依加都係試緊新手容易種慨入門品種,水培都係種植的其中方法之一,亦係做少部 ...

不敢當,大家討論分享一下吧!

以我的天台為例,夏天溫度有36度以上高溫,我很多蘭花都需要花1-2年時間找合適位置讓他進化適應!

我跟你一樣都是很喜歡做實驗研究蘭花的根生長習性,以我觀察根粗的喜歡水,根幼的就怕水

還有不同的蘭花根都有不同種類,單莖類喜水都有幾種特別吸收水份,但也有幾種喜水的同時也不能太長濕水!

植料我會分兩類型,梳水和保水,有時養的環境都會影響植料揮發水份的時間,所以我會用水份揮發時間來做標淮!

單莖粗根類:蝴蝶喜水、(狐尾,萬代、千代、鳥舌,風蘭、樹蘭這幾類需要水,但不能長期太濕,因他們喜光的原因,如果根濕就會爛和灼傷根組織)

有一個養蘭必需知的定理:就是根濕,就不能高溫和高光!

只需注意水多的問題,蘭花就不會有病,因大部份病都是水多影響!

小雷子 發表於 2019-12-28 14:17:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-28 13:34
手多忠意淋水,用芒骨,懶淋水,用水苔
樹皮石仔太鬆散,打瀉就成地都係 ...

大師!如果成日手震,又經常打瀉嘢,用咩好呢?
小雷子 發表於 2019-12-28 14:18:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-28 13:41
蘭花被人種咗唔知幾多百年,乜天空都創哂,你仲想創乜啫

小雷子的火星天空,你未聽過?
B17 發表於 2019-12-28 14:34:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-28 14:17
大師!如果成日手震,又經常打瀉嘢,用咩好呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>

用藤條,打羅友
小雷子 發表於 2019-12-28 14:54:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-28 14:34
用藤條,打羅友

你話架! 20191228_145255.jpg

大膽囉,小雷子夠膽打B大。  發表於 2019-12-29 22:06
hahahahhaha  發表於 2019-12-29 19:28
小雷子 發表於 2019-12-29 19:23:52 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2019-12-28 13:55
不敢當,大家討論分享一下吧!

以我的天台為例,夏天溫度有36度以上高溫,我很多蘭花都需要花1-2年時間 ...

師兄!以前你有冇試過陶粒半水培蘭花呢?
我玩左大半年,蘭花仍然爛根,莫非要所有根都冇晒,然後才能走出呢個困局?
但我亦見有好多人成功的,種到啲蘭花好鬼靚!

根常常濕就會爛,附生蘭很多只要周圍環境濕度高就會吸引水份,如果根濕的同時預到高溫和光,就會出問題,所以很多人玩水培最難就是控制溫度  發表於 2019-12-30 11:26
小雷子 發表於 2020-2-24 11:51:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-28 14:34
用藤條,打羅友

老師!你睇下我的水培蘭花終於開花啦!努力係有回報架!
咁努力係咪有分加呢? 20200224_113230.jpg 20200224_113223.jpg

B17
水苔好地地,打瀉一地水  發表於 2020-2-24 13:27
W88 發表於 2020-2-24 12:13:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-24 11:51
老師!你睇下我的水培蘭花終於開花啦!努力係有回報架!<span class="emoji emoji1f60c"></span>
咁努力係咪有分加呢? ...

根很壯健,花色很美!
sarshk2014 發表於 2020-2-24 18:34:59 來自手機 |顯示全部樓層
老實尐講,有冇偷雞落花肥谷佢先?
Ming36 發表於 2020-2-24 20:02:00 來自手機 |顯示全部樓層
老師!你睇下我的水培蘭花終於開花啦!努力係有回報架!<span class="emoji emoji1f60c"></span>

恭喜,開到花,水培就係成功,啲根仲好壯健
freddywongdy 發表於 2020-2-24 20:27:32 |顯示全部樓層
老師!你睇下我的水培蘭花終於開花啦!努力係有回報架!

又真係得喎!
小雷子 發表於 2020-2-24 20:42:26 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-24 20:27
又真係得喎!

成日陰陰嘴笑 …………感覺…………怪…………怪………………地………………
小雷子 發表於 2020-2-24 20:44:17 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-24 20:02
恭喜<span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji1f38a"></span>,開到花,水培就係成功,啲根仲好壯健<span class="emoji emoji1f44d[/emoj ...

初步成功,但仍須努力!
小雷子 發表於 2020-2-24 20:46:42 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-2-24 18:34
老實尐講,有冇偷雞落花肥谷佢先?<span class="emoji emoji1f600"></span>

平日都有落肥,無特別谷!如果有谷的話,邊會咁遲先有花呢?
小雷子 發表於 2020-2-24 20:49:00 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-24 12:13
根很壯健,花色很美!

每次去花墟,見到呢隻花係會望多兩見!
freddywongdy 發表於 2020-2-25 10:46:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-24 20:42
成日陰陰嘴笑 …………感覺…………怪…………怪………………地………………
nekotoro 發表於 2020-2-25 11:15:12 來自手機 |顯示全部樓層

犀利呀小雷子!

好嘅開始! (^▽^)  發表於 2020-2-25 20:36