發泡膠箱

作者: candytongmw 發表于 2008-9-21 20:00:43
21413 76
sammyzoe 發表於 2009-1-9 16:01:32 |顯示全部樓層
吓....我唔係好叻架炸,
我都係半個新丁黎架,
其實你係搜尋果度打"堆肥"就有好多post教你,
我都係果度學返黎.
回復

mandm2007 發表於 2009-1-19 15:31:52 |顯示全部樓層
星期六好好彩,一日裡面唔駛10分鐘執到4個發泡膠箱,
拎到返屋企發覺有一個爆左唔種得野,用黎放工具!!
回復

呀朗 發表於 2009-2-7 22:05:37 |顯示全部樓層
其實用黎種野既話(入左泥,泥濕左..)
成個箱會好重,好難運送
如果放係天台種,有太陽哂既話重會變脆,到時一拎起就散 好大獲.
回復

hydra 發表於 2009-2-9 15:55:37 |顯示全部樓層
用發泡膠會唔會有毒架?
回復

llaus 發表於 2009-2-9 18:13:59 |顯示全部樓層
其實用黎種野既話(入左泥,泥濕左..)
成個箱會好重,好難運送
如果放係天台種,有太陽哂既話重會變脆,到時一拎起就散 好大獲.
呀朗 發表於 2009-2-7 22:05

1. 種落左好少會搬呀,如要搬,找部送汽水TROLLEY 來搬囉
2. 除非個箱好薄,有D箱我用左成兩年,日日日曬雨淋都無事無散啵
回復

llaus 發表於 2009-2-9 18:14:59 |顯示全部樓層
用發泡膠會唔會有毒架?
hydra 發表於 2009-2-9 15:55

妳認為會有乜野毒呢??
回復

hydra 發表於 2009-2-9 21:44:28 |顯示全部樓層

The coating may fall off and it is carcinogenic...
I am not familar with soil science, but it is a concern that the soil is polluted by the chemicals on the polyfoam if there is any.
回復

hunhun 發表於 2009-2-10 00:46:55 |顯示全部樓層
The coating may fall out and it is cancerous...
I am not familar with soil science, but it is a concer that the soil is polluted by the chemicals on the polyfoam.
hydra 發表於 2009-2-9 21:44

請問有冇read到some pervious pages 關於polystyrene containers嘅帖子呢??
or...have you ever use any 發泡膠 lunch box??
回復

hunhun 發表於 2009-2-10 00:50:41 |顯示全部樓層

also.....even if the coating is "cancerous", it doesn't make it carcinogenic...rite???
and ....there is no "coating" at all....and...ar...do you mean..."fall off"??
回復

llaus 發表於 2009-2-10 07:23:05 |顯示全部樓層
hunhun 正確!
there is no coating!
發泡膠是用發泡膠粉(EPS)發大然後倒模而成,厚薄是看發大比率,較大比率就較脆(易D 整爛啵),
看下箱內細粒粒就知啦
回復

hunhun 發表於 2009-2-10 16:13:53 |顯示全部樓層
that's rightadd10icon
回復

isislau 發表於 2009-2-10 22:28:07 |顯示全部樓層
我今晚係美孚執到一個好企理架, 不過有陣陣"魚味"....

請問點樣先洗到冇魚味????
回復

呀朗 發表於 2009-2-10 23:44:52 |顯示全部樓層
1. 種落左好少會搬呀,如要搬,找部送汽水TROLLEY 來搬囉
2. 除非個箱好薄,有D箱我用左成兩年,日日日曬雨淋都無事無散啵
llaus 發表於 2009-2-9 18:13

TROLLEY我都會用 但係你最起碼都要扲得起個箱
我唔知我果款箱(外賣飯盒果款)係咪好薄 但日日曬完會超易散(行過撞到都可能會爛)呢個係我既個人經驗
不過所謂日日曬 我果d都最少曬左3個月先會咁
回復

hunhun 發表於 2009-2-11 22:10:00 |顯示全部樓層
我今晚係美孚執到一個好企理架, 不過有陣陣"魚味"....

請問點樣先洗到冇魚味????
isislau 發表於 2009-2-10 22:28

內外沖一沖,曬一曬,又沖一沖
之後都會有魚味
加左泥之後就會好d
唔好用化學用品,唔環保
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-12 23:42:06 |顯示全部樓層
不過所謂日日曬 我果d都最少曬左3個月先會咁 ...
呀朗 發表於 2009-2-10 23:44

我個d最耐用咗半年,都仲好實淨,無損手爛腳!可能因為佢夠厚,夠實淨
回復

isislau 發表於 2009-2-13 12:12:37 |顯示全部樓層
我今晚試下sin, 之後晒下個箱

內外沖一沖,曬一曬,又沖一沖
之後都會有魚味
加左泥之後就會好d
唔好用化學用品,唔環保
hunhun 發表於 2009-2-11 22:10
回復

mei524 發表於 2009-2-19 17:40:28 |顯示全部樓層
alilovebyj
用了半年重咁新淨?
種得好企理呀!
回復