發泡膠箱

作者: candytongmw 發表于 2008-9-21 20:00:43
21412 76
農夫 發表於 2008-9-25 13:07:01 |顯示全部樓層
街市日日都有架,一間無問多一間,今日無聽日都有
同埋唔好自己問,要搵家中大廚問(因為要靠關係),
就萬無一失,我家中大廚幫我在魚檔要了兩個,
應該長拎長有
回復

農夫 發表於 2008-9-25 13:07:31 |顯示全部樓層
ps:菜檔都有架
回復

農夫 發表於 2008-9-25 13:12:16 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-9-22 10:27 發表
想問吓用發泡膠箱種嘢係咪都要開窿去水呀 ?

我有呀,用"界"刀開一個一個三角形用黎流水
開三角係因為容易過開圓形
回復

yuwaiman 發表於 2008-9-25 15:00:09 |顯示全部樓層
我暫時只攞得一個咋, 睇吓遲d可唔可以再攞到
回復

TIMOTHY 發表於 2008-10-5 15:29:41 |顯示全部樓層
話時話啦....用發泡膠箱種食用植物. 有無擔心過發泡膠, 會釋放出有毒物質呢, 俾泥土吸收左, 又俾植物吸收埋, 我地又食左佢地..
我好想買到泥花盤.瓦花盤之類種野. 感覺上好D..
回復

elainecyy 發表於 2008-10-5 22:21:14 |顯示全部樓層
今日冇啦啦, 有兩個發泡膠箱 (仲有蓋) 吹到我mother 門口 , 於是佢就比左我.. 但我冇用來種野, 只係裝d 用品係入面 (我住天台), 因佢地防水都係另一個用法
回復

purple88hk 發表於 2008-10-7 21:15:52 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 2008-10-5 22:21 發表
今日冇啦啦, 有兩個發泡膠箱 (仲有蓋) 吹到我mother 門口 , 於是佢就比左我.. 但我冇用來種野, 只係裝d 用品係入面 (我住天台), 因佢地防水都係另一個用法 ...

自動送上門
回復

fongkk 發表於 2008-10-7 23:29:30 |顯示全部樓層
原帖由 TIMOTHY 於 2008-10-5 15:29 發表
話時話啦....用發泡膠箱種食用植物. 有無擔心過發泡膠, 會釋放出有毒物質呢, 俾泥土吸收左, 又俾植物吸收埋, 我地又食左佢地..
我好想買到泥花盤.瓦花盤之類種野. 感覺上好D.. ...

可參考
http://www.fehd.gov.hk/safefood/ ... ntainer/indexc.html
回復

farfeifar 發表於 2008-10-8 12:25:08 |顯示全部樓層
研究結果顯示

1. 在盛載120℃高溫的酸性及油性食物時,其中1款硬膠(PS)盒身樣本釋出過量雜質。而當盛載100℃的食物時,其雜質釋出量減至符合標準。事實上,這種硬膠(PS)並不是設計來盛載高溫食物,亦不見這款硬膠盒被利用來盛載高溫食物。

2. 在本港食肆、零售點或學校飯盒供應商使用的即棄式塑膠食物容器,重金屬含量和苯乙烯單體殘餘量均符合標準,在正常情況下使用,不會引致食物安全問題。

3. 整體而言,所有測試物料均適宜盛載100℃或以下的酸性及非油性食物,並不會引致雜質過量釋出。研究結果顯示,發泡膠(EPS)、百折膠(PP)及PET 塑膠容器適宜盛載120℃或以下的酸性及油性食物,不會引致雜質過量釋出;但硬膠(PS)容器則只適宜盛載100℃或以下的酸性及油性食物。

4. 雖然研究結果發現發泡膠(EPS)、硬膠(PS)及PET塑膠容器盛載溫度達100℃的食物,也不會引起食物安全問題,但這些物料在盛載超過100℃的食物時會有變形的情況。因此,並不建議使用發泡膠(EPS)、硬膠(PS) 及PET塑膠容器盛載超過100℃的食物。

5. 此外,塑膠物料的品種很多,不同塑膠物料有不同特性。因此,在選用即棄式塑膠容器時,必須考慮需要盛載的食物特性,例如食物的酸性及油性、所盛載食物的溫度及食物接觸容器的時間等,然後因應各種物料的特性,選擇合適的容器及蓋。表六載有常見盛載的食物類型及建議選用的即棄式塑膠容器。

ok啦~唔加熱就冇事了~
回復

happyssunny 發表於 2008-12-14 17:59:47 |顯示全部樓層
好詳細呀!
回復

mandm2007 發表於 2008-12-23 23:12:01 |顯示全部樓層
我都打算執番個來種菜,放假去街市同人爭下先!!
回復

mei524 發表於 2008-12-24 12:34:03 |顯示全部樓層
好渴市十分難找?
回復

貓后 發表於 2008-12-24 13:53:31 |顯示全部樓層
研究結果顯示

1. 在盛載120℃高溫的酸性及油性食物時,其中1款硬膠(PS)盒身樣本釋出過量雜質。而當盛載100℃的食物時,其雜質釋出量減至符合標準。事實上,這種硬膠(PS)並不是設計來盛載高溫食物,亦不見這款硬 ...
farfeifar 發表於 2008-10-8 12:25

多謝你,好詳細咁樣解比我哋知
回復

alilovebyj 發表於 2008-12-25 00:47:14 |顯示全部樓層

各位,試下去旺角金魚街搵下!因為昨天行過…有好多放係路邊,雖然我無問過,但應該係唔要!而且都好乾淨靚仔!

我自己取發泡箱的途徑有二﹕
1 對面百佳,每天都有不要的發泡膠箱放在門口,我睇岩,問一句就可以隨便拿,只要不把東西弄亂就可以了! (用這方法己拿到了七八個箱)

2 管理處護衞員替我留。阿姐見我幾天就執一個回來,問我係咪要,佢話華潤每天都會丟,工友每天都要替他們清,可以給我留。咁,佢又醒我三個箱,而且給我送上天台,不知幾好招呼!真係唔話得!

以下全部係執返黎,現家仲多d添!
回復

農夫 發表於 2008-12-26 15:32:58 |顯示全部樓層
alilovebyj ,
收獲唔錯播...cccc
回復

alilovebyj 發表於 2008-12-26 18:11:34 |顯示全部樓層
農夫,表面好睇,除咗食過菜心、水菜外,其它都未得!
回復

mandm2007 發表於 2008-12-30 17:47:12 |顯示全部樓層
各位,試下去旺角金魚街搵下!因為昨天行過…有好多放係路邊,雖然我無問過,但應該係唔要!而且都好乾淨靚仔!

我自己取發泡箱的途徑有二﹕
1 對面百佳,每天都有不要的發泡膠箱放在門口,我睇岩,問一句就可以隨 ...
alilovebyj 發表於 2008-12-25 00:47

你個區又唔錯喎~我個區有好多婆仔同我爭....我都就要預備一個比菜仔!!
回復

BANANA 發表於 2009-1-1 14:31:50 |顯示全部樓層
壽司店都有,佢地日日都有D裝三文魚既發泡箱唔要
差唔多3尺長,1尺深架~~
回復

farfeifar 發表於 2009-1-2 11:34:19 |顯示全部樓層
38# BANANA
我都想要呀, 我見個d箱好厚身又好實淨,
不過我冇拎過發泡膠箱黎種野啊,因為門口勁多街貓
我有一個用黎溝泥用, 放係枱上面都比佢地抓到爛晒...
所以都冇再打算用了, 費事日日一出去好似落雪咁(發泡膠雪...)
回復

BANANA 發表於 2009-1-2 12:55:47 |顯示全部樓層
我老豆都係執黎放野
回復