發泡膠箱

作者: candytongmw 發表于 2008-9-21 20:00:43
21411 76
想開始種Eddie Or & 芬妮燕分享的蘿蔔 & 生菜, 但找不到大盆, 所以去搜索發泡膠箱啦..

去到supermarket問阿姐, 話唔俾得
去到生果檔,又已經有人霸了....

好絕望....  

請問你地種蘿蔔 & 生菜是用什麼呢?

仲有邊到可以買 or 取到發泡膠箱?
傻豬豬 發表於 2008-9-22 08:40:13 |顯示全部樓層
絕對明白您的無助,現在因為石油很貴,連帶副產品如發泡膠都很貴,當然他們不會免費送給您,要知道香港人很現實的。

我會提議您去買一個BB用的塑膠大浴盆,可能數十元。或者在繽紛買一個超大的長方型花盆,不過很貴,最少百多元以上。
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-22 10:00:05 |顯示全部樓層

回復 1# candytongmw 的帖子

你有無去幫襯開邊一D街市檔會熟少少 ? 我D箱都係向相熟街市檔拎, 唔拎得多 , 一個月都係一隻半隻. 有時為左D箱 , 我就算知佢檔野賣野貴D , 都會去同佢打好DD關係 ....XDDDDDDD
再唔係 , 留意一下垃圾站 , 我尋日至響屋企出面垃圾站執到隻.
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-22 10:08:39 |顯示全部樓層
因為以我所知,街市的發泡膠箱很多都是循環再用,所以他們大多數都不願給您呀!
回復

yuwaiman 發表於 2008-9-22 10:27:32 |顯示全部樓層
想問吓用發泡膠箱種嘢係咪都要開窿去水呀 ?
回復

EddieOR 發表於 2008-9-22 21:46:28 |顯示全部樓層
係,要係底開窿
回復

bebe 發表於 2008-9-22 22:46:16 |顯示全部樓層
吉豬島十蚊兜都有d細細個發泡膠箱, 有隻好深的, 雖然細咗d不過都可以種到一條蘿蔔嘅~  不過要20蚊wor~  其實何不去買花盆呢?  耐用d, 疏水又好d, 有隻白色起角的深盆38蚊左右果隻30cm深到, 好多地方有得賣種白蘿蔔ichiban~
回復

lameric 發表於 2008-9-22 23:24:55 |顯示全部樓層
ikea 有隻好大個陶盆只係幾十蚊炸! 夠晒深又大...我成日都想買不過超級重,揸開車去嗰度一定要買番個先得!
回復

RNW 發表於 2008-9-22 23:32:21 |顯示全部樓層
魚市場有大量!我釣魚班friend成日去執尼裝魚
回復

farfeifar 發表於 2008-9-24 14:52:12 |顯示全部樓層
你同個d街市婆買啦, 佢地唔會同$過唔去, 佢地比返人收都係$7個之嘛! 你咪比$7蚊佢law!不過學jicjicmom話同佢地打好d關係比1, 2個你都ok架! 我個個都係直接問佢地拎o既!
回復

fatball 發表於 2008-9-24 14:55:26 |顯示全部樓層
菜檔同菜餐廳未有得比你lor, 佢地收工都唔要架la.    我果個都係禁嚟
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-24 23:25:52 |顯示全部樓層
我尋日夜晚返屋企時 , 經過街市見到d箱周街飛 , 幾想落車去執呀 ..........
比我老公喝到我失魂  (唔準落車.....) .......
回復

RNW 發表於 2008-9-24 23:30:40 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-24 23:25 發表
我尋日夜晚返屋企時 , 經過街市見到d箱周街飛 , 幾想落車去執呀 ..........
比我老公喝到我失魂  (唔準落車.....) .......

叫你老公夜晚8点後車你去鯉魚門魚市場執,果度大量,乜size都有,有d重連蓋,而且果d箱多數係裝飛機海鮮,都ok乾淨。
回復

farfeifar 發表於 2008-9-25 10:51:35 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-24 23:25 發表

我成日係街見到都好想執架, 成個垃圾婆咁
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 11:05:02 |顯示全部樓層

回復 13# RNW 的帖子

多謝報料呀 ~~~ 你係唔係都係用發泡膠箱種野架 ? 執d幾大隻0既箱會好d ? 我之前拎過3隻箱 , 好似深左d , 用好多泥 ....
如果用d淺口d0既箱 , 至少要有幾高身呢 ?
先謝謝你d意見 !! ^^
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 11:06:19 |顯示全部樓層

回復 14# farfeifar 的帖子

尋日行開去街市 , 見好多箱響垃圾站度 ..... 好想去執番2隻 ...... XDDDDDDDDDDDDDD
回復

fatball 發表於 2008-9-25 11:46:23 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-25 11:06 發表
尋日行開去街市 , 見好多箱響垃圾站度 ..... 好想去執番2隻 ...... XDDDDDDDDDDDDDD

可以用嚟種火龍果la
回復

RNW 發表於 2008-9-25 12:37:20 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-25 11:05 發表
多謝報料呀 ~~~ 你係唔係都係用發泡膠箱種野架 ? 執d幾大隻0既箱會好d ? 我之前拎過3隻箱 , 好似深左d , 用好多泥 ....
如果用d淺口d0既箱 , 至少要有幾高身呢 ?
先謝謝你d意見 !! ^^ ...

我唔係要黎種野架,我同班釣魚friend攞黎放魚獲,因為每次出親去南海油田釣魚每人都1、2百斤魚獲,如果用冰箱裝多多都唔夠,d冰箱又貴,冇野好得過用發泡膠箱,又免費;我有d朋友就攞尼放響天台種菜。
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 12:47:06 |顯示全部樓層

回復 18# RNW 的帖子

哦 ~~ 原來如此 ~~~
我有朋友用黎種薄荷 ,種得好澎湃下 !!! 成箱生到好密 ! 恨到我流哂口水~~~ 以前唔知呢d係好野,仲成日丟左去....唉 ~
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-25 12:48:40 |顯示全部樓層

回復 17# fatball 的帖子

我怕輕得滯呀~~ 分分鐘種成幾年 ..... 到時箱爛左棵野又大棵 ( 好明顯我心頭高左d ) , 真係唔知點算喇 ......
回復

1234下一頁