自製狗小食2 ~ 三文魚薯蓉芝士波

作者: candytongmw 發表于 2008-10-4 10:29:20
3289 3
三文魚薯蓉芝士波

參考 from <<狗狗私房菜食譜>>

材料 (可做40粒):
三文魚扒2 塊
馬鈴薯4個
狗芝士條3條

做法:
1.) 薯仔去皮切薄片,蒸熟後壓成蓉 (我一次過蒸, 太多份量, 好難全部蒸熟 & 壓成蓉, 建議用平碟&分2份做)
2.) 三文魚扒蒸熟後去皮去骨,搣成肉碎 (我發現三文魚扒好多骨, 要小心!!)
3.) 狗芝士條刨成碎
4.) 三文魚肉碎 + 薯蓉 + 狗芝士碎徹底拌勻,搓成球形
5.) 焗盤鋪上焗爐紙,將薯蓉波波排放在焗盤上
6.) 放入已預熱 180度之焗爐內,焗約 15-20分鐘

y1plKm-352SqPxxPCpwx4v-dPIjBSH0E45PpIEFdjHZhIDhg8XyLERGHCouGxxtVLAW.jpg
y1pR--Tm2pIh4IAtu940Zl0at8uwsAqnFSRo-V6BANdzw0NZdIHY-HgMfQ-5Bf6Wpud.jpg
y1pgdVXyiVSKnvAIn4bBuGzwe3nBLMgFvAbeaJXG3AGGF9HmzDo_6GpDphQ-AAMbdEN.jpg

評分

查看全部評分

prodorothyhkg 發表於 2008-10-4 12:39:47 |顯示全部樓層
好味呀,咁食唔晒可以放幾耐呀?
回復

candytongmw 發表於 2008-10-4 13:47:23 |顯示全部樓層
食唔晒個d可以用密實合裝住,放入雪櫃,大約可以放10日啦!!

我2隻狗狗勁鍾意食o架~~
回復

Agnes 發表於 2008-10-4 15:01:33 |顯示全部樓層
把狗芝士條轉成「人」芝士條係唔係就成為「人」嘅食譜啦!
回復