美美今期抽到第 17號田(17/01/2009清田啦)

作者: 美美 發表于 2008-9-8 10:22:56
12018 92
亞實 發表於 2008-11-19 15:44:28 |顯示全部樓層
早水蘿蔔好成功r !
回復

美美 發表於 2009-1-2 16:11:14 |顯示全部樓層

2009年01月01日上午便落田看看有沒有收穫, 哈!哈!哈!有呀.....2個西蘭花, 一些荷蘭豆, 薯仔及芫荽.
一西蘭花081227-1.jpg 一西蘭花081227-2.jpg 一西蘭花090101.jpg
一荷蘭豆081227-3.jpg 一荷蘭豆081227-4.jpg 一荷蘭豆090101.jpg
一薯仔081201-1.jpg 一薯仔081221-1.jpg 一芫荽081221-3.jpg
回復

farfeifar 發表於 2009-1-2 16:57:42 |顯示全部樓層
吳嘩, 收穫好豐富喎!肚餓中...
回復

花園仔 發表於 2009-1-2 17:03:29 |顯示全部樓層
美美好!
荷蘭豆同我嗰D一樣啵, 又多豆豆又甜呢!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-2 17:17:38 |顯示全部樓層
大豐收呀
回復

evita_kkk 發表於 2009-1-2 17:19:33 |顯示全部樓層
唔好意思, 我想問下大家如果現在才申請天水圍的田, 是否太遲呢??
回復

美美 發表於 2009-1-2 17:30:03 |顯示全部樓層
太遲了, 今期在01月18日收田啦, 下期啦, 但現在我們都未有新的申請表格, 等待中...
回復

evita_kkk 發表於 2009-1-2 23:10:01 |顯示全部樓層
很可惜呢, 不知下次是幾時呢??
回復

evita_kkk 發表於 2009-1-2 23:11:13 |顯示全部樓層
美美, 你的收成很令人羨慕呀!!
回復

美美 發表於 2009-1-17 21:37:20 |顯示全部樓層

今天我清田啦 ! 今期的收成唔錯, 下期繼續 !
17號田的全相 一17號田090117.jpg 紅白蕃薯 一白,紅蕃薯090117.jpg
西蘭花的分支 一西蘭花090117-1.jpg 一西蘭花090117-2.jpg
荷蘭豆 一荷蘭豆090117-1.jpg 一荷蘭豆090117-2.jpg 一荷蘭豆090117-4.jpg
唔夠時間的早水蘿蔔 一早水蘿蔔090117.jpg
西芹 一西芹090117.jpg
芥菜及菠菜 一菠菜及芥菜090117.jpg
唔合時間種的薑仔 一薑仔090117.jpg
回復

ipodbaby_123 發表於 2009-1-17 22:49:22 |顯示全部樓層
今天我清田啦 ! 今期的收成唔錯, 下期繼續 !
17號田的全相89312紅白蕃薯89313
西蘭花的分支8931489315
荷蘭豆893168931789318
唔夠時間的早水蘿蔔89319
西芹89320
芥菜及菠菜89321
唔合時間種的薑仔893 ...
美美 發表於 2009-1-17 21:37

蘿蔔可以整蘿蔔糕啊!!時間O岩O岩好呀!
回復

fae 發表於 2009-1-22 21:22:28 |顯示全部樓層
請問你們大多數是播種子直接落田多
定係先培苗先嫁?!
播左種之後駛唔駛蓋塊透氣既遮光布上去呢?
我是新手,第一次參加園圃計劃...先兩日用左少少泥黎培左少少種子發芽
今日直情就播落田度...請問我既做法岩唔岩呢?
塊田無淋水一日,就已經乾得很..
回復

ipodbaby_123 發表於 2009-1-25 12:26:53 |顯示全部樓層
請問你們大多數是播種子直接落田多
定係先培苗先嫁?!
播左種之後駛唔駛蓋塊透氣既遮光布上去呢?
我是新手,第一次參加園圃計劃...先兩日用左少少泥黎培左少少種子發芽
今日直情就播落田度...請問我既做法岩唔岩呢?
...
fae 發表於 2009-1-22 21:22

雖然我無租田經驗,但我建議你培苗先,因為租田日子有限,直接落田可能到期收田D植物都未收得。
回復